Modnie i Zdrowo

Aromatyczna bylina- znakomita nie tylko jako dodatek do pizzy.

30 kwietnia 2018 | Jadwiga Brzozowska

Oregano jest idealną przyprawą do warzyw, serów, ryb i owoców morza czy potraw mięsnych Bez dodatku wyrazistego smaku oregano nie można sobie wyobrazić pysznego spaghetti lub pizzy. Fot.Pixabay

Oregano, zwane również lebiodką pospolitą i dzikim majerankiem pochodzi z Krety. Jest powszechnie uprawiane w basenie Morza Śródziemnego. To mała krzewinka dorastająca do 25 cm wysokości o płożących i owłosionych łodygach i jajowatych liściach. Używana w kuchni i medycynie. Przez niektórych uważana za afrodyzjak.

Regularnie spożywane listki oregano poprawiają apetyt i pozytywnie działają na cały układ trawienny i wszelkie problemy gastryczne. Warto dodać suszone lub świeże liście do herbaty, pozbędziemy się przeziębienia i problemów z górnymi drogami oddechowymi. Olejek z oregano ma działanie antyseptyczne oraz odstrasza mole. Oregano jest jednym z najstarszych ziół, bo stosowane jest od czasów Hipokratesa i Arystotelesa.

Wysiew nasion od marca do kwietnia

Roślina ta preferuje stanowiska słoneczne, suche i dobrze rośnie na skalniakach. Wymaga zwykłej, ale przepuszczalnej gleby z dodatkiem kompostu, można uprawiać go w doniczce na parapecie w kuchni. Nasiona wysiewamy do skrzynek od marca do kwietnia, nie oprószamy ich ziemią – lepiej skiełkują. Skrzyneczki lub inne pojemniki ustawiamy na najbardziej słonecznym – ciepłym parapecie, przykrywamy perforowaną folią, spryskujemy wodą i czekamy. Gdy rośliny podrosną można je przepikować do większych doniczek i po ostatnich przymrozkach można wysadzić je na miejsce stałe w ogrodzie w rozstawie 50x50cm. Oregano jest rośliną wieloletnią i w formie wyjściowej – mrozoodporną. Ale w bezśnieżne zimy i mroźne zimy może przemarzać, szczególnie jego odmiany. Dlatego warto okrywać oregano na okres zimy np. jedliną.

Uprawa oregano nie powinna sprawić wielu kłopotów nawet najmniej doświadczonym ogrodnikom. Wystarczy odpowiednio dobrać im stanowisko i zastosować się do wskazówek umieszczonych na opakowaniu z nasionami. Fot.Pixabay

Każdej wiosny mocno przycinamy pędy – lepiej się rozkrzewią, dzięki czemu otrzymamy dużo młodych przyrostów i listków. Rośliny rosnące w ogrodzie powinniśmy systematycznie oglądać. Pędy oregano mają tendencję do pokładania się na glebę, a pod nimi znajdują schronienie ślimaki, które z kolei zjadają liście. Poza tym, w wilgotne i ciepłe lato rośliny są porażane przez szarą pleśń i mączniaka prawdziwego. Jeżeli dojdzie do porażenia przez choroby, możemy uratować rośliny  stosując Biosept 33 SL lub Bioczos BR. Ale przy mocnym porażeniu oregano należy zlikwidować.

Aromatyczne suszone liście – apsik!

Gdy oregano zaczyna kwitnąć, wówczas jest najlepszy moment na jego zbiór. Najlepiej jest zerwać małe gałązki ze świeżymi listeczkami, powiązać je w niewielkie pęczki i suszyć.  Ale, jeżeli nie mamy czasu na taką zabawę, to możemy zerwać starsze łodygi, nawet w pełni kwitnienia, związać je w pęczki i wysuszyć. W okresie zimowym możemy przebrać takie pęczki pozostawiając tylko liście lub możemy zmielić pędy w całości. Minus takiego zabiegu jest taki, że podczas mielenia unosi ogromna ilość aromatycznego pyłu i ciągle będziemy kichać. I najważniejsze, suszone liście oregano mają silniejszy aromat niż świeże, więc należy używać ich z rozwagą.

Odmiany Origanum officinalis:

'Aureum’  o żółto zabarwionych liściach  i delikatniejszym smaku

'Gold Tip’ o pstrokatych liściach i jeszcze bardziej delikatnym smaku

'Compacta’ o ciemniejszych liściach i zwartym pokroju

'Album’ o białych kwiatach.

Lebiodka – Origanum dictamnus  pochodzi z Krety, jest powszechnie uprawiana w basenie Morza Śródziemnego. To mała krzewinka dorastająca do 25 cm wysokości o płożących i owłosionych łodygach. Liście są jajowate, okrągłe, również owłosione, a kwiaty dekoracyjne: różowo-fioletowe z bardzo długimi pręcikami. Używa się jej w kuchni i w medycynie. Niektórzy uważają ją za afrodyzjak.