Modnie i Zdrowo

Aromatyczne dania na długie, jesienne wieczory

24 listopada 2018 | Opracowanie Angelika Fila

Fot. Pixabay

Moda na romantyczne kolacje w wyszukanych restauracjach już za nami. Teraz liczy się to, co przygotowane samodzielnie, najlepiej w domowym zaciszu. Sprawdźcie, jakie pyszności możecie przyrządzić dla swojej drugiej połówki na długie, jesienne wieczory.

Co jest podstawą kolacji we dwoje? Przede wszystkim umiejętne rozłożenie sił na zjedzenie wszystkich potraw. To oznacza, że oprócz dania głównego powinniśmy zadbać o przystawkę i przekąski. Te drugie są szczególnie ważne, bo pozwolą nam przez długi czas cieszyć się udanym wieczorem.

Pomysł na przystawkę

Z założenia aperitif powinien być lekki i zaostrzać apetyt. Tak, abyśmy czuli niedosyt i z niecierpliwością czekali na danie główne. W tej roli sprawdzi się połączenie warzyw z winnymi przyprawami np. octem lub musztardą. Na początku poczęstujmy ukochaną osobę carpaccio z buraków.

Do przygotowania tej błyskawicznej przystawki dla 2 osób potrzebujemy: dużą garść rukoli, sok z 1/2 cytryny, 1 ugotowanego buraka (może być też kiszony), kilka cienkich plastrów koziego sera, owoce z 1/4 granatu, 1 łyżkę musztardy starofrancuskiej. Wszystkie składniki układamy warstwowo na talerzyku zaczynając od rukoli. Tę skropmy sokiem z cytryny. Następnie przygotujmy cienko pokrojone plastry buraka i sera. Ser przyprawmy delikatnie musztardą, która dzięki grubo mielonej konsystencji zaostrzy smak dania. Na zakończenie sałatkę udekorujmy miąższem z granatu. W takim wydaniu będzie to preludium do dania głównego.

Potrawa w roli głównej

W tym przypadku możesz wybrać jedną z dwóch wersji – makaronową lub z kaszą. Makaron jest lubiany przez wielu, szybki i prosty w przygotowaniu. W towarzystwie delikatnego sosu będzie idealną propozycją na wieczór we dwoje. Spróbujmy ponadczasowej, kremowej carbonary. Jeśli dodacie do niej grzyby np. suszone kurki, zachwyci aromatem i smakiem. Innym, równie ciekawym daniem będzie samodzielne przygotowane kaszotto z maślakami.

Czego potrzebujemy do tego dania? Dużej patelni, na której rozgrzejemy oliwę (około 10 łyżek). Podsmażamy na niej mieszankę skomponowaną z: 1 saszetki kaszy gryczanej białej, 2 łyżek suszonej włoszczyzny, 1 garści suszonych maślaków, bulion warzywny – około 1000 ml, którym stopniowo będziemy podlewać składniki, aż do momentu całkowitego wchłonięcia, opcjonalnie wino (polecamy białe) – 100 ml, również dolewane do wchłonięcia, sól i pieprz – dodawane do smaku, masło – 100 g dodane pod koniec gotowania, tarty parmezan do posypania serwowanego dania.

Przekąski na jeden kęs

Koniecznie zadbajmy o przekąski, które sprawią, że wieczór nie będzie miał końca. Polecamy te, w wydaniu „finger foods”. Małe kanapki na jeden kęs możemy podać z najróżniejszymi dodatkami – zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi. Z jednej strony nasz gość będzie miał z czego wybierać, z drugiej sprawdzimy, co bardziej mu smakuje. W takich smakołykach pozwólmy sobie na łączenie smaków. Zestawmy owoce z mięsem np. mango z indykiem oraz warzywa z sosami. W postaci sosu sprawdzi się musztarda, np. czeska o ostro-słodkim smaku i delikatnych, wyczuwalnych cząstkach gorczycy. Prosty, a jakże aromatyczny dodatek. I dlatego idealny na kolacje we dwoje.