Modnie i Zdrowo

Dieta dziecka na odporność w okresie jesienno-zimowym

3 listopada 2016 | Opracowanie Katarzyna Grzebyk

Fot. Pixabay

Coraz chłodniejsze dni i coraz mniej czasu spędzanego na świeżym powietrzu powodują spadek odporności i częstsze infekcje. Problem ten dotyczy przede wszystkim dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Dlatego ich dieta powinna być tak zbilansowana, by dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin, a jadłospis smacznie skomponowany. Jak powinno wyglądać codzienne menu dziecka w okresie jesienno-zimowym? Czym zastąpić świeże, sezonowe owoce i warzywa?

– W trakcie chłodnych pór roku wybierając warzywa, z których tworzymy dania dla dzieci, sięgajmy przede wszystkim po te korzeniowe, jak np.: marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki. W odpowiednich warunkach przechowywania zachowują one bowiem wszystkie swoje cenne właściwości. Pamiętajmy również, że w listopadzie w sklepach króluje dynia, którą także warto podawać maluchowi. Możemy również stworzyć własne przetwory w postaci pasteryzowanych musów z jabłek czy śliwek lub skorzystać z mrożonek – podpowiada Iwona Gryszkin, dietetyk dziecięcy, ekspert marki „Mama i ja”, członek Zarządu Dolnośląskiego Towarzystwa Dietetyki.

Posiłki muszą być regularne

Zdaniem dietetyka dziecięcego, poza samymi składnikami dań istotne w diecie dziecka są również dodatkowe zasady. – Podstawę stanowi regularność posiłków, które w większości powinny być podawane na ciepło, ponieważ z nich właśnie organizm czerpie energię. Najlepsze rozwiązanie stanowi przygotowywanie większych ilości gotowanych, duszonych i pieczonych potraw, a także rozgrzewających zupek lub kremów warzywnych. Temperatura dotyczy też napoi, które wypija maluch. W  chłodne dni  postawmy na ciepłe herbatki oraz niskozmineralizowaną wodę źródlaną. Odpowiednie nawodnienie dziecka bezpośrednio przekłada się bowiem na prawidłową stymulację działania układu immunologicznego – dodaje.

Kaloryczność diety dziecka

Prawidłowa ilość energii dla dzieci w wieku 1-2 lata to 1000 kcal na dobę. Z kolei  w wieku 2-3 lata: 1200 kcal na dobę. W okresie przedszkolnym (4-6 lat) wartość ta wzrasta do 1400 kcal na dobę. Zadaniem rodzica jest zatem tak skomponować posiłki, aby maluch otrzymał prawidłową ilością nie tylko wartości odżywczych, ale też energii potrzebnej do funkcjonowania organizmu.

Najlepiej jeśli jadłospis dziecka będzie składał się z 5 posiłków dziennie z uwzględnieniem w nich warzyw i owoców. Na śniadanie możemy podać kaszę  jaglaną z owocami. Na drugie śniadanie – mus owocowy lub gotowane warzywa z masłem. Obiad powinien być przede wszystkim rozgrzewający, dlatego idealne wyjście to przede wszystkim zupa z kilku rodzajów warzyw z dodatkiem żółtka. Na drugie danie, w zależności od wieku dziecka, przygotujmy kawałek mięsa kurczaka, gotowaną marchewkę, ziemniaki lub ryż. Podwieczorek to posiłek, który pomaga uzupełnić spaloną na spacerze lub poobiedniej zabawie energię, dlatego nie zapominajmy również i o nim. Wartościowy deser stanowi choćby kisiel z owocami. Na koniec dnia warto podać lekką kolację, najlepiej na ciepło –  jedna z propozycji to pieczone warzywa z kaszą – podpowiada Iwona Gryszkin.

Zdaniem dietetyczki, komponując menu dla dziecka nie można zapomnieć o takich przyprawach jak kurkuma i tymianek, których właściwości świetnie sprawdzają się podczas zimy i jesieni. Ponadto przez cały dzień konieczne jest także odpowiednie nawadnianie dziecka.