Modnie i Zdrowo

Dynia – bogactwo smaku i witamin oraz… przepis na placki

26 października 2018 | Opracowanie Angelika Fila

Fot. Pixabay

Sezon na dynie uważamy za otwarty. Makaronowa, piżmowa, hokkaido… Odmian tego warzywa jest wiele, tak jak wiele jest sposobów, w jakie możemy ją wykorzystać w naszej kuchni. Nic więc dziwnego, że jesienny, polski stół to jej królestwo! Dzięki niej wyczarujemy nie tylko pyszne placki, kremowe zupy, gulasze, ciasta, ale nawet sałatki. Poznaj ciekawy przepis, który pozwoli Ci wykorzystać to warzywo i kulinarnie zachwycić najbliższych.


Wyczekiwany sezon na dynie nareszcie się rozpoczął. Te bogate w witaminy warzywa przez cały październik kuszą nie tylko delikatnie słodkim smakiem, ale także intensywnym kolorem. Pamiętajmy, że dynia ma naprawdę niewiele kalorii. Możemy więc zajadać się nią bez wyrzutów sumienia. Sprawmy, by dynia królowała na naszych stołach dłużej niż jedynie przy okazji Halloween. Wypróbuj nowe, zaskakujące przepisy z użyciem tej pomarańczowej bomby witaminowej.

Walory odżywcze dyni

Dynia zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, których bogactwo kryje się nie tylko w miąższu, ale także w nasionach. Dynia to bogactwo przede wszystkim witaminy A i witamin z grupy B, a także innych składników jak magnez, wapń, i potas. Do tego jest niskokaloryczna, a ponadto zawiera błonnik. Warto skorzystać także z dobrodziejstw jej nasion, które są źródłem witaminy E, magnezu, selenu, żelaza, cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych.. Dynia to warzywo, które nadaje się do przygotowywania potraw zarówno na ciepło, jak i zimno.

Fot. Winiary.pl

Placki z dyni, które odmienią twoje menu

Jeśli nie masz pomysłu na pyszny, jesienny obiad skorzystaj z wyjątkowego przepisu i przygotuj placki z dyni hokkaido, które idealnie przełamią kulinarną rutynę w kuchni. Jeśli nie smażyłeś nigdy placków z dyni, wypróbuj je koniecznie w niecodziennym wydaniu – z serem feta, cebulką dymką, świeżą szałwią i dipem czosnkowym na bazie majonezu. Tę propozycję przygotujesz w zaledwie 15 minut!

Składniki:
Dynia hokkaido (0,5 kg)
Natka pietruszki
Szałwia świeża (do smaku)
Cebula dymka (1 sztuka)
Ser feta (50 g)
Mąka (70 g)
Jajko (2 sztuki)
Sól i pieprz (1 sztuka)
Olej
Dip czosnkowy
Majonez (2 łyżki)
Jogurt grecki (100 ml)
Czosnek (1 ząbek)
Sól i pieprz (do smaku)
Ostra papryka (do smaku)
Pestki dyni (3 łyżki)

Przygotowanie:
Startą na tarce dynię, posiekane zioła, posiekaną cebulę, mąkę, jajko i pokruszoną fetę mieszamy razem. Doprawiamy pieprzem i solą. Jeżeli masa będzie za rzadka – dosypujemy trochę mąki i dodajemy drugie jajko. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcję masy i smażymy z każdej strony na niewielkim ogniu przez ok. 4 minuty – aż placuszki będą lekko brązowe. Następnie przygotowujemy dip czosnkowy: majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Na patelni podprażamy pestki dyni, (ale nie z dyni hokkaido – te są niejadalne) i dodajemy do naszego dipu. Możemy też obsypać nimi placuszki.
Więcej inspiracji na pyszne dania z dynią w roli głównej na stronie: www.winiary.pl