Modnie i Zdrowo

Japońskie herbaty – napoje bogate w witaminy i minerały

28 listopada 2018 | Opracowanie Angelika Fila

Fot. Pixabay

Aromatyczna zielona herbata to napój, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Największym szacunkiem i uznaniem darzony jest on jednak w Kraju Kwitnącej Wiśni – ojczyźnie wielu znakomitych odmian herbacianego suszu. Wśród nich najpopularniejsza jest Sencha.


Każdy, kto choć raz odwiedził Japonię potwierdzi, że zielona herbata zajmuje bardzo ważne miejsce w życiu jej mieszkańców. Tradycja picia aromatycznego napoju sięga tam tysięcy lat wstecz, a klasyczny rytuał jego przyrządzania w wielu domach kultywowany jest do dzisiaj. Istotne jest jednak, że Japończycy – jako prawdziwi znawcy tematu – cenią przede wszystkim najlepszy gatunkowo susz, wytwarzany w charakterystyczny dla tego rejonu sposób.

W przypadku najpopularniejszej odmiany, jaką jest japońska Sencha, najważniejszą rolę w produkcji odgrywa zabieg parowania. Młode, herbaciane listki podgrzewane są przy użyciu pary wodnej, dzięki czemu zatrzymany zostaje proces oksydacji. Następnie liście są suszone i zwijane w charakterystyczne, podłużne igły.

Susz w takiej postaci służy do przygotowania wyjątkowo aromatycznego naparu o subtelnym, lekko gorzkim smaku. Odróżnia to ten rodzaj herbaty od gatunków chińskich, które poddawane są zabiegowi prażenia. Co ciekawe, japońskie herbaty wyróżniają się na tle odmian chińskich czy indyjskich nie tylko sposobem przetwarzania liści, ale również uprawy samych krzewów. W wielu przypadkach odbywa się ona na zacienionych plantacjach, gdzie rośliny chronione są przed słońcem za pomocą specjalnych, bambusowych mat. Dzięki temu zabiegowi w liściach znajduje się więcej chlorofilu, co nadaje im wyjątkowo jaskrawy kolor. Z intensywnie zielonego suszu przygotowywana jest m.in. szlachetna odmiana Gyokuro o wyjątkowym posmaku umami oraz jedyna w swoim rodzaju Matcha, czyli herbata dostępna w postaci drobnego, gładkiego proszku.

Różne oblicza zielonej herbaty

Zielona herbata, przygotowywana jedynie z najmłodszych i najbardziej wartościowych liści, jest napojem bardzo bogatym w witaminy, minerały oraz antyoksydanty, dlatego warto pić ją każdego dnia. Wybierając odmiany japońskie należy pamiętać, że każda z nich charakteryzuje się innym smakiem i aromatem. Nawet Sencha, czyli rodzaj herbaty z Japonii, występuje w wielu różnych odsłonach.

W salonach marki Czas na Herbatę znaleźć można na przykład „Japan Sencha Miyazaki”, którą cechuje dojrzały, słodki i delikatnie owocowy aromat o posmaku brzoskwini lub też „Japan Sencha Uchiyama Organic”, charakteryzującą się wyrazistą, orzechową nutą. Prawdziwi smakosze powinni sięgnąć natomiast po wyjątkową „Japan Tamaryokucha”, zwaną także Guricha i wyróżniającą się dymnym aromatem o lekko słodkawym posmaku. Herbata ta zaliczana jest w Japonii do największych specjałów i podawana jest tylko na wyjątkowe okazje.

Więcej informacji znajduje się na nowej strony herbata.net. Znajdują się tam nie tylko informacje o marce i produktach Czas na Herbatę, ale również szereg ciekawostek i inspiracji z aromatycznego świata herbat.