Modnie i Zdrowo

Olejek arganowy – eliksir zdrowia i urody

26 października 2016 | Opracowanie Ewelina Czyżewska

Olejek arganowy, fot. Fotolia

Rośnie tylko w jednym miejscu na świecie. Pozyskiwany z nasion owoców drzewa arganowego,  jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Olejek arganowy, zwany płynnym złotem Maroka, to prawdziwy eliksir dla zdrowia i urody.

Argania spinos, czyli drzewo arganowe, rośnie na Ziemi już od 25 milionów lat. Osiąga dziesięć metrów wysokości, żyje średnio dwieście lat, ale na pierwsze zbiory trzeba czekać aż 50 lat. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość. Drzewo to dostarcza bardzo twardego drewna, stąd określenie drzewo żelazne, które wykorzystywane jest do wykonywania mebli oraz do dekorowania niektórych skrzyń wyrabianych w Essaouirai. Ale największe walory drzewa arganowego skrywają jego orzechy. Z zamkniętych w twardej łupinie nasion od stuleci produkowany jest olej, który posiada bogate właściwości kosmetyczne, odżywcze i regenerujące.

Sposób pozyskiwania oleju arganowego, od wieków wygląda niemal tak samo

Olejek arganowy nazywany jest płynnym złotem Maroka. Przez wieki do dziś wytwarzany jest niemal tymi samymi metodami. Zbiory owoców odbywają się w lipcu, sierpniu i we wrześniu, ale ze względu na panujące w tym okresie upały, prace te nie należą do lekkich.

Ziarna pochodzące z owocu arganowego są suszone, a następnie opiekane na wolnym ogniu, by w kamiennym młynie ręcznie rozbić ich twardą skorupę. Mus, który wypływa po rozbiciu skorupy, wymieszany z letnią wodą tworzy masę, z której zostanie wyciśnięty olej. Do wyprodukowania jednego litra oleju potrzeba aż trzydzieści kilogramów owoców oraz ośmiu godzin pracy. Co ciekawe, jego produkcją zajmują się wyłącznie kobiety, stowarzyszone w spółdzielniach.

Produkcją oleju arganowego, zajmują się wyłącznie kobiety

Spółdzielnie zrzeszające kobiety, które zajmują się produkcja oleju arganowego, powstały w Maroku w latach dziewięćdziesiątych. Wcześniej często bywało, że kobiety pracowały w warunkach urągających i żyły w ubóstwie, mimo że ich mężowie sprzedawali ten „magiczny” płyn turystom i to za niemałe pieniądze.

Odkąd zastąpiono tradycyjne metody ekstrakcji w pełni zmechanizowanym procesem, udało się polepszyć los pracownic, a jednocześnie wydłużyć termin przydatności oleju do spożycia do dwóch lat. Jeden z elementów procesu pozostał jednak niezmieniony. Kobiety nadal, jak przed wiekami, ręcznie miażdżą pestki.

Wyróżnia się dwa typy olejku. Jasny, o żółtej barwie i lekko kwasowym zapachu jest świetnym składnikiem kosmetyków. Ciemniejszy, o smaku prażonych orzeszków, doskonale sprawdza się do kuchni.

Pozostałością z ziaren po tłoczeniu oleju jest gęsta pasta o czekoladowym kolorze, o nazwie amolu, która jest słodzona, następnie serwowana jako dip do chleba na śniadanie w berberskich gospodarstwach domowych. Smak tej pasty jest zbliżony do smaku masła orzechowego.

Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom serca, poprawia krążenie

Sekret zbawiennych właściwości olejku arganowego tkwi w jego składzie. Zawiera aż osiemdziesiąt procent jedno- i wielonasyconych kwasów tłuszczowych oraz dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Dzięki tym właściwościom, pełni on ważną rolę w profilaktyce zdrowotnej. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom serca oraz poprawia krążenie.

Ale to nie koniec zalet cudownego olejku. Podnosi on również naszą odporność, pobudza do prawidłowego działania komórki mózgu i wątroby, łagodzi bóle stawów i chroni przed wolnymi rodnikami. Olejek arganowy jest także używany w zapobieganiu chorobom Parkinsona i Alzcheimera oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.

Istotnym walorem „skarbu Maroka” jest także jego smak. Subtelny zapach oraz posmak prażonych orzeszków sprawia, że olejek ten jest znakomitym składnikiem sałatek. Idealnie komponuje się np.z pomidorem, sałatą, cukinią czy serem feta.

Znakomity smak, nieocenione działanie zdrowotne oraz sposób wytwarzania, ma ogromny wpływ na jego cenę. Za buteleczkę oleju spożywczego, o pojemności 750 mililitrów, musimy zapłacić od siedemdziesięciu do stu złotych. Nic więc dziwnego, że podaje się go w najlepszych europejskich i marokańskich restauracjach.

Idealnie nadaje się do pielęgnacji skóry, ale wspomaga również leczenie poważnych jej chorób

Oprócz dobroczynnego działania dla zdrowia, olejek arganowy znakomicie wpływa również na naszą skórę. Ma silne działanie regenerujące, ujędrniające, odżywcze i nawilżające. A do tego jest bardzo wydajny. Polecany jest wszystkim kobietom, które pragną zachować zdrową i młodo wyglądającą skórę.

Ale cenne właściwości olejku to nie tylko nawilżenie skóry. Substancja ta doskonale wzmacnia suche, zniszczone włosy oraz kruche i rozdwajające się paznokcie. Olejek wspomaga też leczenie poważnych chorób skóry, takich jak trądzik, łuszczyca czy egzema. Pomaga również zmniejszyć rozstępy i blizny, a ponadto łagodzi oparzenia, także te słoneczne. Wiele ekskluzywnych salonów wykorzystuje też olejek arganowy do masażu ciała, gdyż nic tak nie rozluźnia napiętych mięśni i stawów.

Ze względu na zagrożenie wyginięciem, od 1990 roku duża część lasów arganowych objęta została ochroną, a w ramach projektu UNESCO powstał tu rezerwat biosfery. Mając to na uwadze, mieszkańcy Maroka dokładają wielu starań, by chronić swój najcenniejszy skarb, po który sięgają turyści, restauratorzy i kosmetolodzy z całego świata.