Modnie i Zdrowo

Polskie jabłka czy hiszpańskie pomarańcze – co wolą jeść Polacy?

15 sierpnia 2018 | Opracowanie Angelika Fila

Fot. Pixabay

W zdrowej diecie powinno znaleźć się przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Niestety, spora część Polaków w ciągu dnia zjada ich znaczniej mniej. Biorąc pod uwagę zalecenia ekspertów, jest to zdecydowanie za mało. Z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” wynika, że nasi rodacy najchętniej sięgają po pomidory i jabłka.

Wśród ulubionych warzyw Polaków prym wiodą pomidory, które zostały wskazane przez 58% respondentów. Wysoką pozycję zajmuje też marchewka, po którą sięga 50% ankietowanych. Ponadto w czołówce znajdują się również ogórki, ziemniaki i kapusta. Najrzadziej w naszym jadłospisie goszczą jarzyny, jak np.: kapary, jarmuż, bakłażany, karczochy, ciecierzyca i soczewica, na które decyduje się mniej niż 3% badanych.

– Wyniki potwierdzają, że Polacy szczególnie cenią dobrze im znane, krajowe produkty. Od lat stanowią one solidną bazę dla przygotowywanych przez nich potraw. I choć trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez takich warzyw, jak ziemniaki, marchew, cebula, papryka czy buraki, starajmy się uwzględniać w diecie również inne niezwykle wartościowe, a rzadziej wykorzystywane jarzyny, np. por, seler, cukinię, groch, dynię czy bób, wybierane przez mniej niż 10% ankietowanych – informuje Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii.

Najczęściej spożywanymi owocami przez polskich konsumentów są jabłka, po które sięga aż 71% biorących udział w ankiecie. Za nimi wśród ulubionych, znajdują się owoce egzotyczne: banany, pomarańcze i mandarynki. Spośród rodzimych, mieszkańcy naszego kraju preferują także gruszki, truskawki i wiśnie.

– Latem warto wybierać owoce lokalne, sezonowe, które dzięki swoim walorom wzmocnią nasz organizm i usprawnią jego funkcjonowanie. Nie zapominajmy więc o czerwonej porzeczce, która m.in. pomaga kontrolować poziom cukru i cholesterolu we krwi, regulować przemianę materii oraz łagodzić dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Czarna porzeczka jest nieprzeciętnym źródłem witaminy C, a jeżyny błonnika pokarmowego, wspierającego organizm w eliminacji toksyn. Agrest i borówki natomiast doskonale dbają o równowagę kwasowo-zasadową. A to tylko wybrane przykłady dostępnych nam owoców i ich zalet – mówi Justyna Mizera, dietetyk sportowy, ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.

Jednocześnie pamiętajmy, by jedząc każdego dnia przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie, zachować odpowiednie proporcje: ¾ warzyw i ¼ owoców. W ten sposób, w połączeniu z regularną aktywnością sportową, najlepiej zatroszczymy się o siebie, swoje zdrowie i dobre samopoczucie – mówi ekspert.

Organizatorem kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.