Modnie i Zdrowo

Pyszne, gorące zupy na chłodne dni

12 października 2019 | Opracowanie Natalia Chrapek

Jesienią mamy ochotę na dania, które szybko i skutecznie nas rozgrzeją. W chłodniejsze dni warto wybrać zupy, które są nie tylko bardzo smaczne, ale i proste w przygotowaniu. Wbrew pozorom możemy jadać je nie tylko na obiad. Te idealnie sprawdzą się też jako lżejszy posiłek na kolację czy lunch do pracy. Nie czekaj więc i już dziś poznaj pomysły na oryginalne, rozgrzewające zupy, którymi zachwycisz najbliższych!

Miska pysznej zupy to najlepszy pomysł na jesienno-zimowy obiad. Chociaż sięgamy po nie przez cały rok, to właśnie teraz smakują wyjątkowo, bo skutecznie rozgrzewają nasz organizm. Z tym zadaniem, najlepiej radzą sobie te o gęstej konsystencji. Zupa to też świetny pomysł na włączenie do codziennego jadłospisu dodatkowej porcji warzyw, pełnych wartościowych składników odżywczych.

Wielbicielom tradycyjnych smaków polecamy linię zup Nasza Specjalność WINIARY. Zupę grzybową możemy wzbogacić np. poszatkowaną kapustą, a jarzynowa wspaniale będzie smakować z mięsem wieprzowym lub kaszą jęczmienną. Wszyscy, którzy lubią warzywne smaki koniecznie powinni spróbować Brokułowej Jak u Mamy WINIARY w formie zupy-kremu oraz Zupy Ogórkowej Jak u Mamy WINIARYz dodatkiem mielonego mięsa i ryżu. Wystarczy kilka składników, aby odmienić ulubione smaki i swoją kulinarną fantazją zaskoczyć najbliższych.

Rozgrzewająca zupa w niecodziennym wydaniu

W przygotowaniu pysznych jesienno-zimowych zup świetnie sprawdzi się także nowość – płynnekoncentraty z przyprawami marki WINIARYpomidorowa i barszcz czerwony.Jeśli lubisz łączyć tradycyjny smak z niecodziennymi dodatkami, koniecznie skorzystaj z przepisu na barszcz czerwony z kaszą bulgur z jabłkiem i daj się kulinarnie zaskoczyć! Przekonaj się, że barszcz pysznie smakuje nie tylko od święta, a sama zupa nie wymaga wcale długotrwałych przygotowań ani dużej liczby składników…Wystarczą:

  •                   barszcz czerwony, koncentrat z przyprawami (1 słoik)
  •                   warzywna kostka do smaku (1 sztuka)
  •                   cebula (1 sztuka)
  •                   czosnek (2 ząbki)
  •                   masło (3 łyżki)
  •                    kasza bulgur (1 szklanka)
  •                    majeranek (1 łyżka)
  •                    kwaśne, małe jabłka (2 sztuki)

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie podsmażamy na 2 łyżkach masła do chwili, aż składniki będą miękkie. Całość zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy barszcz – koncentrat z przyprawami oraz kostkę bulionową. Na końcu wsypujemy kaszę i gotujemy razem z zupą, aż będzie gotowa. Jabłka myjemy i kroimy w plastry razem ze skórką. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Wrzucamy pokrojone jabłka i smażymy, aż się przyrumienią. Dodajemy majeranek, odrobinę soli i pieprzu. Gotową zupę podajemy ze smażonymi jabłkami i… delektujemy się zaskakującym, aromatycznym smakiem!

Więcej inspiracji na rozgrzewające i pyszne zupy można znaleźć na www.winiary.pl.