Modnie i Zdrowo

Rozgrzewające i aromatyczne. Kawa i herbata na jesienną niepogodę

7 listopada 2016 | Opracowanie Katarzyna Grzebyk

Fot. Polskie Fabryki Porcelany Ćmielów i Chodzież S.A.

Ciepła odzież, gorące kąpiele, aktywność fizyczna – żeby rozgrzać organizm w chłodne jesienne dni potrzebne są także rozgrzewające napoje. Kubek gorącej herbaty urozmaiconej pachnącymi dodatkami czy filiżanka aromatycznej kawy nie tylko rozgrzeją organizm od środka, są też świetnym antidotum na jesienną chandrę. Jeśli napój zostanie wzbogacony o składniki działające przeciwbakteryjnie, dodatkowo uchronimy się od przeziębienia.

Rozgrzewanie organizmu w sezonie jesienno-zimowym ma duże znaczenie dla samopoczucia. Rozgrzany organizm nie jest podatny na spadki energii i nastroju w ciągu dnia, zapewnia też lepszy sen. O tej porze roku warto stosować dietę rozgrzewającą i ciepłe napoje.

Aby rozgrzać organizm najczęściej wybieramy gorącą herbatę z cytryną i cukrem. Warto jednak bardziej ją urozmaicić, odstawiając cukier na rzecz miodu (aby miód nie stracił swych właściwości, nie powinno się go dodawać do napojów cieplejszych niż 40°C.) Do herbaty można dodać plasterek pomarańczy, sok z malin, goździki, odrobinę imbiru, cynamonu czy kardamonu. Zamiast klasycznej czarnej herbaty dobrze jest wypić napar z ziół, np. z kwiatów lipy lub z czarnego bzu, albo z korzenia imbiru, który świetnie pobudza krążenie.

Fot. Polskie Fabryki Porcelany Ćmielów i Chodzież S.A.

Fot. Polskie Fabryki Porcelany Ćmielów i Chodzież S.A.

Pomarańczowa herbata

Składniki:

  • Łyżeczkę czarną liściastą herbatę
  • 1 łyżkę miodu
  • Laskę cynamonu
  • 4 goździki
  • 3 talarki obranego imbiru
  • 1 plaster pomarańczy

 

Herbatę zaparzamy, dodając do niej łyżkę miodu, laskę cynamonu i 4 goździki, co zapewni naparowi wspaniałego aromatu. Po 5 minutach dodajemy 3 talarki obranego imbiru oraz przepołowiony plaster pomarańczy.

Fot. Polskie Fabryki Porcelany Ćmielów i Chodzież S.A.

Fot. Polskie Fabryki Porcelany Ćmielów i Chodzież S.A.

Aromatyczna i rozgrzewająca kawa

Kawosze także powinni eksperymentować, przyrządzając sobie małą czarną. Do kawy warto dodać aromatyzujące i rozgrzewające składniki: miód, cynamon, goździki, odrobinę chilli, kardamon i imbir. Taka kawa dobrze rozgrzeje, będzie też dużo smaczniejsza.

 

Kardamonowa kawa

Składniki:

80 ml kawowej esencji – espresso

1,5 łyżeczki miodu

¼ łyżeczki sproszkowanego chili

½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu

szczyptę kardamonu

¼ szklanki mleka

szczyptę szafranu

 

Do espresso dodajemy miód i mieszamy, żeby dobrze się rozpuścił. Dodajemy chili, cynamon oraz kardamon i dobrze mieszamy nasz napój, dzięki czemu przyprawy uwolnią swój aromat. Do naszej kawy dolewamy mleko, które możemy zmiksować kompaktowym spieniaczem do mleka, dzięki czemu zyskamy pewność, że wszystkie składniki się połączą. Na koniec dekorujemy całość odrobiną szafranu.