Modnie i Zdrowo

Agata Młynarska: Zdrowie pochodzi z brzucha!

20 lutego 2019 | Opracowanie Natalia Chrapek

Fot. Facebook Agaty Młynarskiej

Odpowiednia dieta to zdaniem Agaty Młynarskiej podstawa zdrowia. Równie ważne jest regularne spożywanie posiłków. Dziennikarka prowadząca bardzo aktywny tryb życia jest zwolenniczką samodzielnego przygotowywania potraw i zabierania ich do pracy. Gwiazda od kilku lat stosuje dietę bezglutenową.

Agata Młynarska od wielu lat propaguje w mediach zdrowy styl życia. Jej zdaniem odpowiednie odżywianie to nie tylko sposób na szczupłą sylwetkę, lecz przede wszystkim podstawa zdrowia całego organizmu. Błędy dietetyczne są natomiast przyczyną rozwoju wielu chorób dietozależnych, jak np. cukrzyca, choroby układu krążenia i zaburzenia przemiany materii.

– Zdrowie pochodzi z brzucha, to w nim kumulują się najpierw wszystkie choroby, a dokładnie w mikroflorze bakteryjnej – mówi Agata Młynarska, dziennikarka i prezenterka telewizyjna.

Niskokaloryczna, bogata w substancje odżywcze dieta, to nie wszystko, aby cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką. Warto pamiętać także o regularnym spożywaniu posiłków. Dietetycy zalecają jedzenie od 4 do 5 razy dziennie w stałych odstępach czasowych. Jest to możliwe nawet w przypadku osób prowadzących aktywny tryb życia. Wtedy doskonale sprawdzi się m.in. dieta pudełkowa, czyli catering dietetyczny z dostawą do domu lub biura.

– Trzeba ze sobą nosić jedzenie do pracy. Zawsze przygotowywałam jedzenie w pudełkach, często też korzystałam z różnych firm, u których je zamawiałam. Chociaż przetestowałam wiele z nich, najlepsza okazuje się moja własna kuchnia – dodaje dziennikarka.
Prezenterka dokonała rewolucji w swoim jadłospisie kilka lat temu, gdy dowiedziała się, że cierpi na nieswoiste zapalenie jelit.

– Odkąd pamiętam, bardzo często bolał mnie brzuch. W szkole przed klasówkami, czy ważnymi spotkaniami, ale też na wakacjach, a nawet wtedy, kiedy wszystko było dobrze. Próbowałam różnych sposobów, by sobie pomóc, aż wreszcie trafiłam na miesiąc do szpitala.

Okazało się, że najważniejszym powodem moich dolegliwości jest nietolerancja pokarmowa, która podstępnie, cicho i bardzo często bez objawów niszczy organizm. Nie mogę jeść niczego, co zawiera gluten. Odstawiłam też krowie białko i produkty przetworzone – opowiada prezenterka.
Wiadomość o chorobie stała się dla Agaty Młynarskiej impulsem do zmiany diety, a więc rezygnacji z produktów zawierających gluten i laktozę. – Pomimo choroby uwielbiam jeść, cieszę się doznaniami, jakie z tego płyną. Po prostu przestałam myśleć, że jedzenie bez glutenu czy laktozy jest niesmaczne. Wszystko tkwi w naszych głowach – dodaje.

Agata Młynarska w 2014 roku, we współpracy z dietetyczką i gastrologiem prof. Grażyną Rydzewską napisała książkę „Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu”. – Niech ta książka będzie pomocą w zawiłym świecie odżywiania, które może być przyczyną wielu chorób lub kluczem do zdrowia. Zapraszam na pyszne i zdrowe jedzenie w towarzystwie prof. Grażyny Rydzewskiej, Agnieszki Pęksy i Ewy Olejniczak – dodaje dziennikarka.