Modnie i Zdrowo

Zero Waste – ekologiczne trendy w prowadzeniu domu

22 stycznia 2018 | Opracowała Ewelina Czyżewska

Targi Zero Waste. Fot. Kernau

Zero Waste – to modny trend. Coraz częściej mówi się o tym, w jaki sposób prowadzić gospodarstwo domowe w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, jak ograniczyć do minimum ilość generowanych odpadów i krok po kroku wprowadzić model ekologicznego i oszczędnego życia. Podczas ubiegłorocznych Targów Zero Waste w Warszawie można się było przekonać, jak bogata jest oferta rozwiązań, pozwalających na ograniczenie produkcji odpadów w domu.

Podczas Targów Zero Waste specjaliści przedstawili kilka praktycznych sposobów, na prowadzenie domu bez produkowania odpadów. Można to zrobić m.in. poprzez własną produkcję zdrowej żywności, eko kosmetyków i środków czystości, a także przez korzystanie z naturalnych opakowań, foodsharing, recykling, używanie domowego kompostownika, a nawet sprytne robienie zakupów.

90 proc. śmieci mniej

– Wobec malejących zasobów środowiska, efektu cieplarnianego i innych skutków zanieczyszczenia Ziemi,  życie w stylu eko staje się koniecznością – mówi Tomasz Bytnar, przedstawiciel marki Kernau, jednego z uczestników wydarzenia. – Warto więc zacząć od własnego domu, a przede wszystkim od kuchni i powstających tam odpadów. Każdy z nas produkuje statystycznie ponad 300 kilogramów śmieci rocznie, jednak tylko niewiele z nich, jest ponownie wykorzystanych. Tymczasem np. domowy utylizator może w kilka godzin zmniejszyć masę odpadów organicznych o ponad 90 procent i przerobić je na naturalny nawóz do kwiatów – dodaje ekspert Kernau.

Jak zmniejszyć liczbę odpadów wytwarzanych w gospodarstwie domowym?

Podczas Targów prezentowano przedmioty oraz urządzenia, które umożliwiają wdrożenie w życie zasad „zero waste”. Były to m.in. torby, opakowania i przedmioty alternatywne do tych wykonanych z plastiku, akcesoria dla rodziców i małych dzieci, domowe kompostowniki oraz inne ekologiczne nowości. Targi były także okazją do zdobycia fachowej wiedzy, wymiany doświadczeń oraz zaopatrzenia się w ekologiczne produkty i nowoczesne urządzenia dla domu. Jedną z największych atrakcji była prezentacja działania urządzenia Smart Cara.

– To energooszczędne urządzenie, które w procesie suszenia, mielenia i chłodzenia przetwarza wszelkie obierki, pestki, kości oraz inne powstające podczas gotowania resztki w higieniczny, bezwonny proszek – opisuje Tomasz Bytnar. – Tym samym zmniejszając objętość odpadów, pozbywamy się problemu z ich składowaniem w kuchni oraz nieprzyjemnego zapachu śmieci.

Domowy utylizator odpadów organicznych. For. Kernau

Całe wydarzenie zorganizowano w stylu „greenevents”, a więc tak, by maksymalnie ograniczyć zużycie energii oraz produkcję śmieci. W ciągu jednego dnia zebrano setki kilogramów kartonów, szkła, a także zużytych elektroodpadów i starego sprzętów AGD/RTV. W związku z dużym zainteresowaniem Targami Zero Waste organizatorzy zaplanowali drugą edycję również w tym roku.