Modnie i Zdrowo

Niezdrowa głodówka czy dobroczynny post leczniczy? Prawdy i mity o diecie dr Dąbrowskiej

8 lutego 2019 | Opracowanie Natalia Chrapek

Fot. Pixabay

Dieta warzywno-owocowa dostarczająca od 600 do 800 kcal dziennie – to sekret spektakularnych metamorfoz m.in. Karoliny Szostak i Katarzyny Cerekwickiej. Obie gwiazdy zdecydowały się na dietetyczne posiłki, pozostając pod stałą kontrolą ekspertów. Ich jadłospis składał się z samych owoców i warzyw, najczęściej spożywanych na surowo, a poranną kawę codziennie zastępowały zakwasem z buraków. Nie każdy jednak może podjąć się tej spartańskiej kuracji.

Post dietetyczny dr Ewy Dąbrowskiej to okresowa głodówka, oparta na warzywach nisko skrobiowych, bez ziemniaków, batatów i roślin strączkowych oraz owocach o niskiej zawartości cukru. Warzywa i niewielkie ilości owoców trzeba spożywać przede wszystkim na surowo. Można jadać je także w formie pieczonej, duszonej oraz zup i soków. Z diety warzywno-owocowej wyklucza się produkty zbożowe, mięso, ryby, jaja, produkty mleczne, tłuszcze, cukier i słodycze.

Dieta dr Dąbrowskiej przez ekspertów określana jest mianem kuracji leczniczej, którą można stosować maksymalnie przez 6 tygodni. Po jej zakończeniu zaleca się nadal spożywanie warzyw i owoców, ale z uzupełnieniem o produkty zwierzęce. Istotne jest, aby każdą zmianę odżywiania, a zwłaszcza post dietetyczny, konsultować z lekarzem lub dietetykiem.

Dieta warzywno-owocowa to ekstremalnie niskokaloryczny sposób żywienia dostarczający od 600 do 800 kalorii na dobę. Według dr Ewy Dąbrowskiej, tak niski pobór energii wraz z dietą warzywno-owocową zmusza organizm do przejścia na tzw. odżywianie endogenne. W ten sposób spala nie tylko tłuszcz, ale też wszelkie uszkodzone tkanki. Procentuje to poprawą zdrowia, a co za tym idzie kondycji, oraz wyglądu skóry.

Fot. Pixabay

W trakcie diety może dochodzić do tzw. kryzysów ozdrowieńczych, czyli bólu głowy, osłabienia, senności, a nawet nudności. Zwykle występują między 3 a 4 dniem kuracji.
Dieta warzywno-owocowa zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego, dlatego absolutnym przeciwwskazaniem do jej stosowania są schorzenia przewodu pokarmowego, szczególnie żołądka i jelit. Nie powinny jej także stosować osoby z cukrzycą typu I i II, chorobami serca, nadciśnieniem i nowotworami.

Na zastosowanie postu dietetycznego dr Ewy Dąbrowskiej decyduje się coraz więcej ludzi, w tym znane postaci polskiego show-biznesu, m.in. Katarzyna Cerekwicka oraz Karolina Szostak. Wokalistka dzięki warzywno-owocowej kuracji zrzuciła już ponad 12 kg, natomiast dziennikarce telewizji Polsat ubyło ich ponad 20. Obie po zakończeniu postu stosują zalecenia zdrowego stylu odżywiania, całkowicie zmieniając stare nawyki żywieniowe.

Wśród zwolenników diety dr Ewy Dąbrowskiej jest również Anna Popek, znana prezenterka Telewizji Polskiej. Nie ukrywa, że początki kuracji do najłatwiejszych nie należały, ale warto było się odważyć i zmienić stare nawyki żywieniowe.

– Nie tak dawno pewien endokrynolog, zapytany przeze mnie o sekret zatrzymania młodości na dłużej, odpowiedział, że zna jeden, zbadany naukowo sposób. Jest nim niedojadanie, pozostawanie na lekkim głodzie, wstawanie od stołu z uczuciem niedosytu, a nawet wybiórcze niejedzenie kolacji. Oczywiście nie zawsze udaje się wcielić te praktyki w życie, ale to właśnie one pozwalają utrzymać nam dobrą formę i zdrowie. Post Ewy Dąbrowskiej jest dla mnie niejako sekretem młodości – mówi Anna Popek.