Modnie i Zdrowo

Czym są przeciwutleniacze?

27 stycznia 2023 | Artykuł sponsorowany

Przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty to grupa związków chemicznych, które mają ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wspierają funkcjonowanie wielu układów i narządów, a także mają czynny udział w spowalnianiu procesów starzenia. Jakie są najpopularniejsze antyoksydanty i jak zadbać o ich wysoki poziom?

Głównym zadaniem antyoksydantów jest niwelowanie w organizmie wolnych rodników, czyli wolnych cząsteczek tlenowych, które przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko wielu groźnych chorób. Przyczyniają się do powstawania cukrzycy, miażdżycy, zmian nowotworowych, chorób serca i układu krążenia, a także choroby Parkinsona i Alzheimera. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, zanim zdążą one zrobić spustoszenie w tkankach i narządach. Wysoki poziom antyoksydantów jest więc korzystny dla naszego zdrowia, wyglądu i dobrego samopoczucia. A ich niedobór automatycznie przekłada się na wiele narastających dolegliwości.

Jakie są najważniejsze przeciwutleniacze?

Do grupy antyoksydantów należy wiele związków chemicznych, wśród których możemy wyróżnić takie, które nasz organizm wytwarza samodzielnie i te, które należy dostarczać z zewnątrz, przede wszystkim w ramach zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Przeciwutleniacze endogenne, czyli wytwarzane przez organizm, to między innymi melatonina oraz koenzym Q10. Z zewnątrz trzeba natomiast dostarczać takie antyoksydanty, jak witaminy C, A, E, minerały (zwłaszcza cynk i selen), polifenole oraz karotenoidy: beta-karoten, likopen i luteina.

W jakich produktach znajdziemy antyoksydanty?

O właściwy poziom oksydantów w naszym organizmie możemy zadbać stosując dietę, która będzie bogata w zawierające je produkty. Beta-karoten, z którego powstaje witamina A, znajdziemy w pomarańczowych i czerwonych warzywach i owocach. Wysoką zawartość witaminy C mają owoce cytrusowe, natka pietruszki, dzika róża. Aby dostarczyć witaminę E, warto jeść orzechy, oleje roślinne i produkty z pełnym ziarnem. Flawonoidy, czyli najważniejsze z polifenoli, znajdziemy w jabłkach, czerwonej papryce, czerwonym winie, gorzkiej czekoladzie i kakao. Silnymi przeciwutleniaczami są również grzyby chaga https://terranovapolska.pl/nasze-produkty/86-chaga-500.html, zioła i przyprawy, a szczególnie cynamon, kurkuma, imbir, goździki i bazylia.