Czy dieta może zapobiec skutkom przewlekłego stresu?
17 stycznia 2018 |Układ nerwowy to skomplikowany system komórek, który odpowiedzialny jest za odbieranie bodźców i sterowanie aktywnością organów wewnętrznych. Niestety ciągłe napięcie wywołuje nieprawidłowości w jego funkcjonowaniu i wpływa na zaburzoną pracę pozostałych narządów. Ich skutkiem mogą być wrzody, nadciśnienie czy depresja.
Życie w ciągłym biegu, problemy w pracy czy w życiu osobistym, to tylko niektóre z powodów ciągłego stresu. Warto jednak wiedzieć, że istnieje wiele sposobów na radzenie sobie z nerwami, a dobrze zbilansowana dieta, bogata w wybrane pokarmy może na stałe wzmocnić nasz układ nerwowy.
Niezastąpiona B-kompleks
Dietetycy biją na alarm – w naszej diecie brakuje witamin z grupy B, a to właśnie one stanowią podstawę jadłospisu wspierającego pracę układu nerwowego. Witamina B1, czyli tiamina, obecna m.in. w wieprzowinie i pistacjach, wzmaga czynność acetylocholiny, czyli neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za zapamiętywanie i koncentrację. Zapobiega uczuciu chronicznego zmęczenia, a także zapaleniu nerwów. Z kolei witamina B2, nazywana także ryboflawiną występuje przede wszystkim w wątróbce i nabiale. Spożywając odpowiednie ilości jogurtów i serów zabezpieczymy się przed jej niedoborem, który może powodować zapalenia błon śluzowych i uciążliwe migreny.
Najważniejszą jednak dla układu nerwowego witaminą z grupy B, jest pirydoksyna (wit. B6). Uczestniczy ona w syntezie serotoniny, powszechnie znanej jako „hormon szczęścia”. Przyczynia się ona do regulacji pracy układu nerwowego, a jej brak w poważnych przypadkach, może doprowadzić do zaburzeń psychicznych i padaczkowych. Przed niedoborami pirodyksyny uchronimy się, gdy w naszym jadłospisie znajdą się kasze i otręby z pełnego przemiału. Nie do przecenienia jest także rola witaminy B12, która pomaga ochraniać komórki nerwowe. Znaleźć ją możemy w mięsie wołowym, podrobach i owocach morza.
Nie mniej ważne dla naszego mózgu są aminokwasy
To dzięki aminokwasom powstają neuroprzekaźniki, które przenoszą informacje między neuronami. Ich źródło to mięso, ryby oraz jaja. Kolejnym istotnym elementem diety wzmacniającej nerwy są kwasy omega-3. Tego poprawiającego ukrwienie mózgu składnika należy szukać w rybach morskich oraz oleju lnianym.
Nie należy zapominać o minerałach. Najważniejszym z nich jest magnez, który transportuje glukozę do mózgu i bierze udział w przesyle impulsów nerwowych. Udowodniono, że jego niedobór wiąże się z obniżeniem sprawności intelektualnej, pogorszeniem nastroju oraz depresją. Minerał ten odpowiada także za dobrą kondycję mięśni, gdyż reguluje ich napięcie i zapobiega skurczom. W sytuacjach stresowych jest on wytrącany, dlatego tak ważne jest spożywanie produktów pełnoziarnistych, orzechów, roślin zielonych i strączkowych lub ewentualna suplementacja, która utrzyma ilość magnezu na właściwym poziomie.
Smaczną alternatywą są wzbogacone soki owocowe
Powyższe przykłady pokazują, iż dieta na mocne nerwy powinna obfitować m.in. w mięsa, nabiał i zboża. Niestety, mimo chęci, nie zawsze jesteśmy w stanie odżywiać się zgodnie z zaleceniami dietetyków. Na przeszkodzie stoją chociażby choroby takie jak nietolerancja glutenu – celiakia, brak dostępu do wysokojakościowych produktów, czy względy ideologiczne – wegetarianizm czy weganizm.
– Smaczną alternatywą dla tradycyjnych suplementów są wzbogacone soki owocowe, na przykład te, które zawierają zespół witamin B-kompleks i dużą dawkę magnezu – mówi Katarzyna Barwińska, General Manager marki Rabenhorst. – Bezpośrednie tłoczenie i brak cukru sprawiają, że soki takie zachowują cenne właściwości składników, z których są skomponowane, a wysoka zawartość witamin jest często w stanie pokryć nawet stuprocentowe dzienne zapotrzebowanie. Decydując się na soki i inne wzbogacane produkty spożywcze warto zwrócić szczególną uwagę na ich skład oraz jakość. Należy również pamiętać, że suplementy i soki nie mogą być zamiennikiem zdrowej zbilansowanej diety, mogą ją natomiast wzbogacać, urozmaicać i uzupełniać.