Wielkanocne przysmaki – przepisy na słodkości i przystawki
6 kwietnia 2017 |Wielkanocny stół pachnie świeżo startym chrzanem, jajkami, białą kiełbasą, faszerowanym schabem i pasztetami oraz słodkim aromatem tradycyjnych ciast: bab, mazurków, makowców, pasch i serników. Przepisów na te dania i słodkości jest tyle, że trudno zdecydować się, z którego skorzystać. Publikujemy kilka przepisów na wielkanocne przysmaki, które uraczą podniebienia domowników i gości oraz będą ozdobą świątecznego stołu.
Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem, w szynce parmeńskiej, podawane z chrzanem śmietankowym
Składniki:
- pojedyncze piersi z kurczaka 4 sztuki
- liście szpinaku 2 garści
- masło 50g
- świeża natka pietruszki
- szynka parmeńska 12 plastrów
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- olej do smażenia
- ziemniaki 500g
- śmietanki 30% 300g
- chrzan śmietankowy
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy ziemniaków, przesypując je solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość zalej śmietanką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 1 godziny. Ziemniaki powinny wchłonąć śmietankę, stać się miękkie i kremowe w smaku.
- Piersi z kurczaka przekrój w poprzek tak, aby jeden bok pozostał nieprzekrojony. Rozłóż na płasko, rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Na każdej piersi rozłóż liście szpinaku, połóż kawałek zimnego masła, posyp posiekaną natką pietruszki i zawiń w roladkę. Postaraj się boki zwinąć do środka. Tak przygotowaną roladkę owiń trzema plastrami szynki parmeńskiej i odłóż na bok.
- Po przygotowaniu wszystkich roladek, rozgrzej na patelni olej i dokładnie obsmaż roladki ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub, jeśli masz możliwość, wstaw razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu podaj z chrzanem śmietankowym i z ziemniakami w śmietanie.
Wytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą
Składniki (na ok. 12 sztuk):
- mąka tortowa 2 szklanki
- wiejskie jaja 2 sztuki
- ser feta 200g
- szpinak w liściach (może być mrożony) 150g
- łosoś 150 g
- gęsta śmietana 18% 3/4 szklanki
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- zioła prowansalskie
- czosnek 2 ząbki
- masło klarowane do smażenia
Do podania:
- chrzan śmietankowy
- kiełki rzeżuchy i/lub rzodkiewki
Wykonanie
- Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Szpinak wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Odcedź i posiekaj (jeśli użyjesz mrożonego, najpierw go rozmroź i odciśnij nadmiar wody). Fetę pokrój w kostkę, a łososia podduś lekko na maśle.
- W pojemniku ubij mikserem całe jaja, śmietanę i oliwę. Wsyp do nich mąkę z proszkiem, zioła oraz przeciśnięty czosnek i krótko miksuj na niskich obrotach. Dodaj szpinak, fetę i kawałki łososia (bez skóry), mieszając wszystkie składniki ręcznie. Powinno wyjść gęste, zwarte ciasto.
- Rękami oprószonymi mąką odrywaj kawałek ciasta, formując z niego kulę. Każdą z nich układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż bułeczki wyrosną i nabiorą złocistego koloru (ok. 12-15 minut). Ostudzone bułeczki przekrawaj, posmaruj do smaku chrzanem śmietankowym i posyp kiełkami.
Wielkanocne jajka faszerowane łososiem
Składniki (4 porcje)
- sos tatarski 2 łyżki
- jajka ugotowane na twardo 4 sztuki
- łosoś wędzony 50 g
- cebulka ze szczypiorkiem 1 sztuka
- koperek posiekany 1 łyżka
- oliwki z papryką 8 sztuk
- liście sałaty do dekoracji
- pieprz do smaku
Wykonanie:
- Jajka obierz, przekrój na połowę, posiekaj żółtka.
- Łososia oraz cebulkę ze szczypiorkiem drobno posiekaj.
- Żółtka połącz z sosem tatarskim, łososiem, koperkiem i cebulką.
- Farsz dopraw pieprzem.
- W miejsca żółtek włóż farsz łososiowy. Udekoruj oliwkami i ułóż na liściach sałaty.
Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami
Składniki:
Nadzienie
- 400 g maku mielonego
- 400 ml mleka
- 200 g rodzynek
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 100 g migdałów tartych
- 100 g czereśni kandyzowanych
- 1/2 szklanki cukru
- olejek rumowy (kilka kropli)
- 100 g masła
- 1 łyżka oleju
Ciasto
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
Lukier
- 1 białko
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier puder
Wykonanie
- Mleko zagotuj, dodaj cukier – wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia.
- Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo, w 3–4 porcjach cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając.
- Dodaj żółtka, olej, zmiksuj.
- Mąkę przesiej i dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj.
- Blachę (z wyposażenia kuchenki) wyściel papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na całej blasze. Piecz w nagrzanym do 170°C przez 10–12 minut, do delikatnego zarumienienia.
- Po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika przełóż je delikatnie na wilgotną ściereczkę. Najłatwiej to zrobić przykrywając ciasto ściereczką, i energicznie odwracając na stół.
- Ostrożnie ściągnij papier i delikatnie, jeszcze gorące ciasto zroluj w roladę. Odstaw do przestudzenia.
- Biszkopt rozwiń i wyłóż mak z bakaliami, zostawiając 1–2 cm ciasta na brzegach bez maku. Roladę ponownie zwiń, najlepiej przy pomocy ściereczki, na której leży ciasto.
- Roladę zawiń ściśle w folię spożywczą i przełóż, najlepiej na noc do lodówki.
- Przygotuj lukier. Białko delikatnie spień przy pomocy rózgi. Dodaj sok z cytryny oraz stopniowo, aż do uzyskania nam odpowiadającej gęstości lukier. Na koniec dodaj do niego łyżeczkę maku.
- Roladę wyciągnij z lodówki, zdejmij folię, oblej lukrem, a na jej wierzch połóż kandyzowane czereśnie.
Wielkanocny mazurek malinowy z białą czekoladą
Składniki na ciasto kruche:
- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g masła, schłodzonego
- pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki nadzienia:
- mrożone maliny
- 1 galaretka malinowa
- masa krówkowa
- biała czekolada
- ptasie mleczko w białej czekoladzie
Wykonanie:
- Składniki na ciasto zagnieć, po czym uformuj w kulę. Włóż na godzinę do lodówki. Wyjmij, rozwałkuj na ok. 4-5 mm.
- Wyłóż ciastem formę, uformuj rant i ponownie schłódź ciasto w lodówce, przez ok. pół godziny.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Piecz w temperaturze ok. 200 stopni C, do momentu aż się zrumieni.
- Gdy ciasto ostygnie, posmaruj je masą krówkową. Włóż ciasto do lodówki, aż masa krówkowa stężeje.
- Rant ciasta wzmocnij, układając po bokach ptasie mleczko.
- Rozpuść galaretkę malinową w mniejszej ilości wody niż podane jest na opakowaniu (ok. ¾ szklanki wody).
- Zmiksuj maliny, wymieszaj z galaretką malinową.
- Masę malinową wylej na ciasto z masą krówkową.
- Włóż do lodówki. Potem udekoruj mazurka kleksami z roztopionej białej czekolady,