Modnie i Zdrowo

Herbaty japońskie – wyjątkowe specjały dla prawdziwych smakoszy

1 marca 2019 | Opracowanie Natalia Chrapek

Fot. Pixabay

Aromatyczna zielona herbata to napój, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Największym szacunkiem i uznaniem darzony jest jednak w Kraju Kwitnącej Wiśni – ojczyźnie wielu znakomitych odmian herbacianego suszu. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje wyjątkowa Matcha, występująca w postaci intensywnie zielonego, drobnego i gładkiego proszku. Przygotowany z niej napar zachwyca znakomitym aromatem i naturalną słodyczą.  

Każdy, kto choć raz odwiedził Japonię, potwierdzi, że zielona herbata zajmuje bardzo ważne miejsce w życiu jej mieszkańców. Tradycja picia aromatycznego napoju sięga tam tysięcy lat wstecz, a klasyczny rytuał jego przyrządzania w wielu domach kultywowany jest do dzisiaj.

Jedną z najpopularniejszych odmian zielonej herbaty w Japonii jest Matcha, zwana prawdziwą perłą wśród herbat zielonych. Niesamowite wrażenie robi już sam jej wygląd, ponieważ takiej barwy i konsystencji nie ma żaden inny herbaciany susz. Do tego dochodzi wyjątkowy aromat i duża zawartość witamin oraz składników mineralnych,
w tym najwyższa wśród zielonych herbat zawartość cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy.

W przypadku tej odmiany, najważniejszą rolę w produkcji odgrywa sposób uprawy krzewów oraz proces przygotowania delikatnego, herbacianego pyłu. Zaczyna się on od zacienionych bambusowymi matami plantacji, gdzie zbierane są tylko najmłodsze i najlepsze jakościowo liście. Następnie pozbawia się je nerwów głównych i bocznych, dzięki czemu zostaje tylko tzw. Tencha – najbardziej delikatna część miękkiej blaszki. To właśnie te fragmenty liści poddawane są żmudnemu i czasochłonnemu procesowi mielenia na tradycyjnych, granitowych płytach. Efektem końcowym tych zabiegów jest gładki, intensywnie zielony proszek, którego pojedyncze drobinki mają średnicę zaledwie kilku mikronów.

Najbardziej renomowani producenci Matchy dbają dodatkowo, aby liście od razu po zmieleniu zostały hermetycznie zapakowane i przesłane drogą lotniczą w różne rejony świata. Dzięki temu, odbiorcy mają gwarancję, że herbata nie była narażona na duże zmiany temperatur podczas transportu i tym samym zachowała najwyższą jakość.

Japońska Matcha, którą oferują m.in. salony Czas na Herbatę.

Niezwykła ceremonia parzenia

Każdy wielbiciel zielonej herbaty wie, jak duży wpływ na jej smak ma proces przygotowywania naparu. Nie inaczej jest w przypadku Matchy, która tradycyjnie parzona jest w zgodzie z ceremoniałem zwanym Chanoyu. Potrzebne są do niego cztery podstawowe elementy: czarka matchawan, pędzel/miotełka chasen, łyżeczka chashaku oraz sitko. Najpierw trzeba ogrzać czarkę poprzez wlanie do niej odrobiny wrzątku. Następnie zanurzyć pędzel chasen w gorącej wodzie, dzięki czemu stanie się on bardziej miękki i elastyczny. Po wylaniu wody z czarki nabiera się łyżeczką dwie łyżeczki Matcha i wsypuje ją do matchawanu, przesiewając proszek przez drobne sitko. Całość należy zalać ok. 60 ml wody o  temperaturze 80 stopni Celsjusza, a potem energicznie ubijać napar miotełką chasen, wykonując ruchy na kształt litery M lub W. Po 30 sekundach na Matchy pojawi się pianka, co oznacza, że herbata jest już gotowa. Później pozostaje już tylko delektowanie się aksamitnym, lekko słodkawym smakiem, charakterystycznym tylko dla jedynej w swoim rodzaju zielonej herbaty w proszku.

Różne oblicza zielonej herbaty

Zielona herbata, przygotowywana jedynie z najmłodszych i najbardziej wartościowych liści, jest napojem bardzo bogatym w witaminy, minerały oraz antyoksydanty, dlatego warto pić ją każdego dnia. Wybierając odmiany japońskie należy pamiętać, że każda z nich charakteryzuje się innym smakiem i aromatem.