Modnie i Zdrowo

Herbata działa odkażająco i pomaga w leczeniu niestrawności

27 maja 2019 | Opracowanie Natalia Chrapek

Herbata ma wiele leczniczych właściwości. Fot. Pixabay

Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że oprócz walorów smakowych, herbata działa też leczniczo – odkaża organizm, zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę układu trawiennego i obniża cholesterol. Poza najpopularniejszą, czarną, smakosze mają do wyboru również herbatę zieloną, białą i czerwoną. Każda posiada inne właściwości, a jej spożywanie należy dostosować nie tylko do potrzeb organizmu, ale i stanu zdrowia.

Każdy rodzaj herbaty jest wytwarzany z liści drzewa herbacianego. Smak, aromat i barwa tego słynnego napoju zależy od sposobu przygotowania. Liście przeznaczone do produkcji herbaty czarnej poddaje się procesowi utleniania, czyli fermentacji. Aby powstała herbata zielona, liście przerabia się najpóźniej w ciągu godziny od ich zerwania, zanim zaczną fermentować.

Właściwości jednej i drugiej herbaty są bardzo podobne. Zawsze możemy mówić o działaniu mocno antyseptycznym i odkażającym. Herbata jest też bardzo bogatym źródłem fluoru. Zarówno czarna, jak i zielona zwalcza wolne rodniki, bardzo dobrze oczyszcza układ trawienny i moczowy mówi Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea.

Smakosze podkreślają, że największe właściwości ma herbata liściasta. Zielona – przyspiesza przemianę materii, obniża cholesterol, opóźnia efekty starzenia i zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością. W zupełności wystarczy 3-5 filiżanek tygodniowo. Częściej natomiast można pić herbatę czarną, ta z dodatkiem cytryny zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

– Herbata czarna ma bardzo dobre właściwości odkażające. Jeżeli czymś się zatruliśmy albo mamy grypę żołądkową, to okaże się zbawienna i bardzo szybko postawi nas na nogi – podkreśla Julia Popcowa.

Eksperci tłumaczą, że herbata pobudza i orzeźwia dzięki dużej zawartości teiny, która działa podobnie jak kofeina znajdująca się w kawie. Filiżanka napoju zawiera od 30 do 100 mg teiny. Po jej wypiciu mija uczucie senności, znużenia i wyczerpania, a umysł zaczyna lepiej pracować. Działanie pobudzające ma jednak tylko świeży napar, uzyskany najwyżej po 3 minutach parzenia.

Zielona herbata jest herbatą wychładzającą, dlatego powinniśmy ją pić wtedy, kiedy jest gorąco, czyli wiosną i latem. Jeśli zimą napijemy się zielonej herbaty i wyjdziemy na zewnątrz, to wyjątkowo odczujemy panujący chłód. W okresie zimowym powinniśmy pić herbatę czarną, najlepiej z dodatkiem goździków, kardamonu, cynamonu czy pieprzu. Taki napój nas rozgrzeje, doda także energii i sił witalnych – dodaje ekspertka.

Zielona herbata pozostawia osad na zębach, porównywalny do osadu po dymie tytoniowym, który jest bardzo trudny do usunięcia. Czarna herbata nie ma takiego działania. Zielona herbata nie jest też polecana kobietom w ciąży, osobom cierpiącym na nerwicę i bezsenność. Nie należy też popijać nią leków. Zawarta w niej teina utrudnia wchłanianie wapnia i magnezu. Z kolei zbyt częste picie czarnej herbaty może powodować reumatoidalne zapalenie stawów.