Moc dobroczynnych właściwości oleju lnianego
20 marca 2019 |Cudowne właściwości lnu znane były już w starożytnym Egipcie. Wytwarzany z niego olej stosowali Rzymianie i Grecy, zarówno do codziennej pielęgnacji, jak i wzmacniania organizmu. W czym tkwi jego fenomen i jak go używać? Podpowiadamy.
Len jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Przed wiekami Egipcjanie wykorzystywali go w celach leczniczych i zdrowotnych. Olej wytwarzany z lnu stosowany był także w starożytnym Rzymie i Grecji. Kobiety sięgały po niego w codziennej pielęgnacji, a mężczyźni cenili sobie ogromne właściwości wzmacniające specyfiku.
Olej lniany powstaje dzięki tłoczeniu na zimno nasion lnu zwyczajnego. Jest przezroczysty, żółtawy, o charakterystycznym zapachu i cierpkawym smaku. To bogate źródło cennych nienasyconych kwasów w optymalnych proporcjach. Kwasy tłuszczowe Omega-3 stanowią 60 proc., Omega-6 i Omega-9 razem 30 proc., a jedynie 10 proc. stanowią tłuszcze nasycone. Organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć wielonienasyconych kwasów tłuszczowych samodzielnie, więc muszą być dostarczane z zewnątrz. Dlatego nazywane są niezbędnymi.
Pokłady zdrowia
Spożywanie oleju lnianego ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Wzmacnia układ krążenia, wspomaga odporność i metabolizm. Obecność w diecie nienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych dostarczanych z oleju lnianego, przyczynia się także do obniżenia poziomu tzw. „złego” cholesterolu LDL, a jednocześnie wpływa na zwiększenie ilości tzw. „dobrego” cholesterolu HDL. Dzięki odpowiedniej proporcji HDL i LDL spada ryzyko miażdżycy. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na rozszerzanie naczyń wieńcowych, wzrost siły skurczu mięśnia sercowego, zmniejszają ryzyko nadciśnienia oraz chorób serca.
Olej lniany dodaje energii, podnosi odporność, pomaga w leczeniu depresji, poprawia samopoczucie, pamięć i koncentrację, reguluje gospodarkę hormonalną i oczyszcza wątrobę, pobudzając produkcję żółci rozkładającej tłuszcze oraz korzystnie wpływa na trawienie. Może być stosowany bez względu na wiek i etap życia. U kobiet w ciąży ogranicza ryzyko przedwczesnego porodu i zapewnia dziecku wszelkie niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki odżywcze. Polecany jest także matkom karmiącym. Działa leczniczo na nadpobudliwość u dzieci i wspomaga rozwój neuronów. U osób starszych opóźnia procesy starzenia.
Dla urody i zdrowej skóry
Spożywanie oleju lnianego wpływa korzystnie również na kondycję naszej skóry. Działając od wewnątrz nawilża, odżywia i dodaje jej elastyczności. Według ekspertów firmy Ziołolek, która od ponad 70 lat wykorzystuje olej lniany w kosmetykach, emolientach i lekach, środek ten doskonale sprawdza się także jako składnik kremów, balsamów, olejków czy maści.
Monika Pawelska Nowak z Ziołolek przekonuje, że aplikacja preparatów z zawartością oleju lnianego (wielonienasyconych egzogennych kwasów tłuszczowych) pomaga przywrócić prawidłową strukturę skóry oraz redukuje niekorzystne działanie czynników zewnętrznych. Zapobiega też wysuszaniu skóry, działa przeciwzapalnie oraz łagodząco, nawilża, natłuszcza, wygładza oraz wspomaga leczenie chorób skóry, a także łagodzi objawy alergiczne, takie jak swędzenie czy zaczerwienienie.
Olej lniany polecany jest szczególnie dla skóry suchej z objawami łuszczenia, atopowej oraz mało elastycznej, szorstkiej, a także wrażliwej, delikatnej i alergicznej.
Mimo nawilżających właściwości preparatów z olejem lnianym, znakomicie nadają się one także do skóry tłustej lub łojotokowej. Olej lniany zastosowany w tych produktach reguluje poziom wydzielanego sebum, zapobiega zatykaniu się porów, powstaniu zaskórników i wągrów.
Dzięki tak ogromnym, dobroczynnym właściwościom oleju lnianego, produkty z jego zawartością odpowiednie są zarówno dla dorosłych jak i dla najmłodszych dzieci, w tym noworodków. Stosując olej lniany, warto pamiętać o jego krótkiej przydatności do spożycia. W ciągu kilku miesięcy podlega procesowi utlenienia i traci swoje cenne właściwości.