Orzeźwiające koktajle – idealne na gorące, letnie dni
25 lipca 2018 |W upalne lato każdy z nas chętnie sięga po szklankę zimnego napoju, który przynosi upragnione orzeźwienie. Najzdrowszym wyborem jest oczywiście woda. Zazwyczaj jednak preferujemy te napoje, które są słodkie. Warto więc połączyć dwie rzeczy: zdrowie i przyjemność. Wystarczy, że przygotujemy w domu smaczne koktajle lub smoothie. To idealny sposób na orzeźwienie podczas upalnych dni!
Najłatwiej użyć składników, których nie brakuje w trakcie lata i są ogólnie dostępne. To przede wszystkim sezonowe owoce i warzywa. Jeszcze lepiej gdyby produkty, z których przygotujesz napoje, pochodziły z twojego ogrodu. Masz wtedy pewność, że owoce i warzywa nie są pryskane, dzięki czemu są zdrowsze od tych z supermarketu. Jeżeli nie posiadasz ogródka, możesz wybrać się na targ miejski i kupić część produktów od lokalnych sprzedawców.
Idealnie sprawdzą się tutaj truskawki, maliny, wiśnie, brzoskwinie, gruszki, jabłka, borówki czy jagody. Warto pamiętać też o tym, że najlepiej smakują koktajle stworzone z połączenia warzyw i owoców. Dodaj ogórka, szpinak, pietruszkę, miętę czy seler, a zagwarantujesz sobie pyszny napój i ogromną dawkę witamin!
Oprócz sezonowych owoców, które pochodzą z naszego kraju warto też sięgnąć po owoce egzotyczne, te które w supermarkecie możesz spotkać przez cały rok. Kiwi, pomarańcze, cytryny czy mango, to także bomba witaminowa.
Koktajl jako posiłek
Jak twierdzi Ewa Chodakowska: „Ze względu na szybkość przygotowania, koktajle są idealne również na pierwsze śniadanie. Kto powiedział, że napój to głównie sposób na II śniadanie? Jeżeli zwiększysz ilość dodatków zwyczajowego shake’a, który zazwyczaj jadłeś w ciągu dnia otrzymasz idealnie zbilansowane śniadanie”.
Według trenerki fitness w dzisiejszych czasach wszyscy żyjemy w biegu. Nie każdy ma czas i możliwość, żeby przygotować posiłek dużo wcześniej i spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Koktajle są więc idealnym sposobem na szybki i pożywny posiłek. To idealny pomysł dla wszystkich, którzy chcą żyć zdrowo, a swoje posiłki przygotowywać sprawnie i bez trudu.
Dobrze zbilansowany napój z powodzeniem zastąpi obfity, pożywny posiłek. Jeżeli trenujesz, koktajl najlepiej spożywać około 45 minut po treningu. Ważne też, aby dobrze dobrać składniki. Oprócz owoców i warzyw dodaj wodę, mleko, maślankę, kefir lub jogurt naturalny. Można też dorzucić suszone owoce, nasiona i bakalie, aby urozmaicić płynny posiłek.
Może się wydawać, że koktajl z tak dużą dawką składników to kaloryczna bomba. Nic jednak bardziej mylnego. Zdecydowanie lepiej wypić pożywny napój, niż szklankę przepełnionej cukrem coca-coli. Pamiętaj, że zdrowie cenne jest ponad wszystko!
Przepisy na koktajle wg Ewy Chodakowskiej
Moc imbiru:
jabłko – 1 sztuka [220g]
imbir korzeń – łyżeczka startego [5g]
seler korzeniowy – mały kawałek [62g]
sok ze świeżej cytryny – 1/5 szklaki [50g]
natka pietruszki – 2 łyżeczki posiekanej [12g]
migdały – 1 łyżeczka [5g]
Z jabłka i selera wyciśnij sok w sokowirówce. Do gotowego dodaj starty imbir, posiekaną natkę, wyciśnięty sok z cytryny i zmielone migdały.
Buraczkowy – gęsty:
Burak, obrany – duża sztuka [300g]
seler naciowy – 1 łodyga [30g]
jabłko – 1/3 sztuki [70g]
siemię lniane – łyżka, całe [10g]
sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki [21g]
Dobrze umyte i wyszorowane składniki wrzuć do wyciskarki lub wytłaczarki do soków. Do soku dodaj potłuczone nasiona siemienia.
Cytrusowy z chia:
grejpfrut – pół średniego [140g]
pomarańcza – mała sztuka [150g]
nasiona chia, suszone – 3 łyżeczki [15g]
Wyciśnij sok z owoców. Zalej nim zmielone lub potłuczone nasiona chia.