Modnie i Zdrowo

Sezon narciarski trwa – zadbaj o swoje stawy

10 stycznia 2018 | Opracowała Ewelina Czyżewska

Fot. Alg-Borje.pl

Przed nami czas ferii zimowych, który od lat kojarzy się przede wszystkim z rodzinnymi wyjazdami na narty. Warto się jednak do niego odpowiednio przygotować. I nie chodzi tylko o dobry sprzęt, odzież czy wybór miejsca wypoczynku. Należy przede wszystkim zadbać o nasze stawy. Podpowiadamy jak to zrobić.

Stawy są częścią układu ruchu, który odpowiada za poruszanie się i utrzymywanie postawy. Do układu tego należą także:kości, inne niż stawy połączenia międzykostne, więzadła, mięśnie i ścięgna.Struktura stawów jest delikatna i wraz z upływem lat ulega osłabieniu. Chrząstki stawowe ścierają się, więzadła stają się mniej elastyczne, a także spada jakość oraz ilość mazi stawowej.By spowolnić ten proces należy stosować dietę bogatą w białko, kolagen oraz witaminę D i C.Można również wspomóc się suplementami z alg, które zawierają dobrze przyswajalne minerały. Poza tym należy regularnie ćwiczyć, aby zadbać o ruchomość stawów, jak i ogólną kondycję organizmu.

Przyczyny kontuzji podczas uprawiania sportów zimowych

W czasie jazdy na nartach, jesteśmy narażeni na liczne urazy. Niektóre są wynikiem upadków lub kolizji z innymi narciarzami, inne brakiem przygotowania fizycznego, a co za tym idzie przeciążeniem stawów.

Najczęściej kontuzje dotyczą stawu kolanowego, a przyczyną jest jego skręcenie. Dojść może wówczas do uszkodzenia więzadeł, łąkotki lub chrząstki stawowej. Wydawałoby się, że okolica stopy jest bezpieczna dzięki wysokiemu butowi narciarskiemu, który usztywnia nogę. Jednak wielu narciarzy skręca także staw skokowy. Snowboardzistom natomiast, zagrażają urazy barku i rąk, gdyż często upadają na te części ciała.

Aby zmniejszyć ryzyko kontuzji stawów, należy:

Stosować dietę bogatą w:

– białko, które buduje nowe tkanki, struktury mięśniowe i chrząstkę stawową.

– kolagen, czyli białko, które odpowiada za amortyzację, elastycznośći ruchomość stawów, a także za wytrzymałość i odporność chrząstki. Tworzy strukturę ścięgien, wiązadeł, stawów, krążków międzykręgowych i kości.

– witaminę C, która bierze udział w produkcji kolagenu i zwiększa elastyczność tkanki.

– witaminę D, gdyż jej niskie stężeniemoże wywołać bóle kości i stawów, a także osłabienie siły mięśniowej.

A ponadto zalecane są regularne ćwiczenia, które poprawiają nie tylko ukrwienie organizmu, ale także elastyczność i ruchomość mięśni oraz stawów.Dobre przygotowanie kondycyjne zwiększa nie tylko przyjemność z jazdy, ale przede wszystkim podnosi nasz poziom bezpieczeństwa na stoku.

Wspomaganie się suplementami

Przyczyną problemów ze stawami i przyczepami mięśni, powięzi i więzadeł jestdemineralizacja. Dlatego oprócz właściwej diety, można wspomagać się suplementami, które zawierają czerwone algi morskie, zbierane u wybrzeży Islandii. To bogate źródło litego wapnia i węglanu magnezu.Ponadto wspomagają utrzymanie równowagi mineralnej oraz odbudowę chrząstki, mazi stawowej i kości. Mogą być również stosowane pomocniczo przy łagodzeniu bólu mięśni i redukcji stanów zapalnych. A dzięki strukturze, która przypomina porowaty plaster miodu, zawarte w niej minerały dobrze się przyswajają.

Rozgrzewka przed wyjściem na stok

Nierozgrzane mięśnie i brak wcześniejszej aktywności, zwiększają ryzyko kontuzji. Dlatego zanim założymy narty lub deskę, odpowiednio rozgrzejmy się.Intensywność i czas trwania zjazdów dostosujmy do kondycji naszego organizmu. Zachowajmy szczególną ostrożność, zwłaszcza jeśli od ostatniej wyprawy na narty, minęło dużo czasu lub dopiero zaczynamy przygodę z tym sportem.