Sposób na udane Andrzejki: wypróbuj 3 przekąski w stylu finger food!
29 listopada 2019 |Andrzejki to jedne z najbardziej popularnych imienin w roku. Masz ochotę zorganizować je w domu i zaprosić znajomych, ale nie masz pomysłu na menu? Sprawdź jak przygotować dla gości pyszne przekąski w formie finger food. Będą się estetycznie prezentować, a ich jedzenie nie będzie sprawiało żadnego kłopotu!
Finger food to małe przekąski na jeden kęs, które można jeść bez używania sztućców i talerzy. Mogą to być przekąski o różnych smakach, słodkie, wytrawne, w różnej formie np. kanapeczek, koreczków czy roladek. Ideą, która towarzyszyła powstaniu takich przysmaków było to, aby w jednym momencie móc połączyć posiłek z zabawą. – Taka forma serwowania jedzenia jest bardzo popularna zarówno na mniejszych, jak i większych przyjęciach, garden party lub spotkaniach biznesowych. Świetnie sprawdzi się także na imprezie andrzejkowej, organizowanej w domu. Przekąski typu finger food są lekkie, proste w serwowaniu i efektowne dla oka oraz kubków smakowych. Te mini-dania można jeść w przerwie tańca, czy na stojąco – a to jest bardzo praktyczne – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Jak podawać finger food?
Tego typu przekąski możesz podawać na różne sposoby. Ważne, aby były w kilku rodzajach – wtedy każdy z gości będzie mógł wybrać coś dla siebie. Tartinki i babeczki lub zwinięte mini-tortille możesz umieścić na tacach (warto wyłożyć je białą serwetką) lub dużych ceramicznych talerzach. Jeśli jest to bardziej oficjalne przyjęcie, napisz na karteczkach, co znajduje się na talerzach. Kiedy serwujesz przekąski na łyżeczkach lub spięte wykałaczką, pamiętaj że goście muszą mieć łatwy dostęp do miejsca, gdzie będą mogli je odłożyć po zjedzeniu przekąski.
Kanapeczki w stylu finger food z pastą warzywno-mięsną i kolorowymi dodatkami
Składniki:
- 1 opakowanie pasty warzywno-mięsnej paprykowej ZM Pekpol
- 4 kromki ulubionego pieczywa
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- 1 ząbek czosnku
- ulubione dodatki do kanapek
- oliwki
- rukola
- marynowana papryka peperoni
- jajko
- papryka
- pomidory
- ser
- bazylia
- szynka kurpiowskie specjały
- sałata
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na patelni kromki chleba, skropić olejem. Grillować aż będą chrupiące i ładnie przyrumienione. Ściągnąć z patelni i natrzeć czosnkiem. Kromki posmarować grubą warstwą pasty i dołożyć ulubione dodatki.
Pikantne tortille z golonką z kurczaka, żółtym serem, sałatą lodową i oliwkami
Składniki:
- 10 plasterków golonki z kurczaka ZM Pekpol
- 10 plasterków sera żółtego
- opakowanie małych tortilli
- mała sałata lodowa
- 2 pomidory
- 6 oliwek
- marynowana papryka pepperoni
- majonez
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w mniejsze kawałki. Tortille rozłożyć jedną przy drugiej, tak aby na siebie nachodziły. Posmarować majonezem. Nałożyć po kolei golonkę, ser, sałatę, pomidory, oliwki, paprykę i zwinąć w długi rulon. Pokroić po skosie na 2-3-centymetrowe kawałki. Przekłuć wykałaczkami.
Łódeczki salami z czarnymi oliwkami
Składniki:
- salami MIX ZM Pekpol
- kilka łyżek twarogu
- ząbek czosnku
- kilka gałązek szczypioru
- kilka czarnych oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Twaróg doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy ząbek czosnku i bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko mieszamy. Na cienki plaster salami nakładamy łyżeczkę twarogu, dodajemy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorem. Składamy plaster salami na pół. Do uzyskania lepszej kompozycji smakowej całość możemy udekorować pomidorem koktajlowym i podać z marynowanymi szparagami i serem pleśniowym.