Modnie i Zdrowo

Słodkie „veto” na jesienną chandrę

22 listopada 2019 | Opracowanie Natalia Chrapek

Podczas jesiennych dni, wraz ze zmianą pogody, zmianie ulega także sposób spędzania wolnego czasu. Często zamiast spacerów, wolimy pozostać w domu z dobrą lekturą i kubkiem gorącej herbaty w ręku.  Częściej i chętniej sięgamy też po małe, słodkie przyjemności. Jak je przyrządzić?

Sięgnijmy po klasykę smaku – tiramisu. Ten włoski deser to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale jak sama nazwa wskazuje, świetny ,,poprawiacz” humoru. W języku włoskim tiramisu oznacza ,,popraw mi humor’’, a dosłownie ,,podnieś mnie’’. Klasyczny smak tej słodkości to inspiracja dla wielu innych deserów a’la tiramisu.

Jak z brownie zrobić tiramisu?

Zainspirowani klasycznym tiramisu, przygotowaliśmy przepyszny deser z wykorzystaniem ciastek o smaku czekoladowego brownie. To w nich właśnie tkwi sekret naszego deseru: pokruszone i chrupiące ciasteczka oraz aksamitny krem mascarpone, czyli połączenie dwóch różnych struktur, nadadzą deserowi wyjątkowy smak. Wśród niezbędnych produktów są także: garść owoców, tabliczka czekolady, śmietanka kremówka i kakao – oczywiście wszystkie w ilościach wskazanych w przepisie.

Warstwowy deser brownie /składniki na 3 porcje/

Składniki:

– 250 g serka mascarpone

– 200 g śmietanki kremówki 30% lub 36%

– 3 łyżki cukru pudru

– 1/2 opakowania ciastek czekoladowych o smaku brownie (markizy)

– 2 filiżanki borówek (można je zastąpić malinami lub jeżynami)

– 3 łyżki kakao

– 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej

Wykonanie:

1. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub posiekać.

2. Borówki umyć i odstawić na bok.

3. Markizy umieścić w kielichu blendera i zmielić na mniejsze kawałki.

4. W dużej misce umieścić serek mascarpone i śmietankę, lekko ubić i dodać przesiany przez sitko cukier puder.

5. Zmiksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Następnie przełożyć go do szprycy cukierniczej.

6. Przygotować pucharki i na przemian układać w nich warstwy deseru w następującej kolejności: warstwa pokruszonych ciasteczek, kakao przesiane przez sitko, posiekana czekolada, krem wyciśnięty za pomocą szprycy i owoce, następnie kolejna warstwa kakao i czekolady. Wierzch każdego deseru udekorować kremem z serka mascarpone oraz ciasteczkiem.

Wykorzystujmy długie jesienne wieczory do podejmowania najciekawszych wyzwań kulinarnych.  Do dzieła!