Modnie i Zdrowo

Cukinia faszerowana. Smaczne i proste przepisy

3 października 2016 | Opracowanie Katarzyna Grzebyk

Fot. Index Food

Cukinia, zwana też kabaczkiem, jest jednym z ulubionych warzyw w Polsce i coraz częściej gości na naszych stołach. Jej dużą zaletą, oprócz tego że zawiera mnóstwo cennych witamin, jest niskokaloryczność oraz możliwość przyrządzania na różne sposoby. Cukinię można serwować: faszerowaną, na surowo, w postaci lecza i zup-kremów, można także smażyć kwiaty cukinii, piec z niej słodkie ciasta oraz przyrządzać w słoikach jako słodki dodatek do ciast. 

 

Pomysły na cukinię faszerowaną

 

Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami

 

Cukinia faszerowana z mięsem i pomidorami, fot. Index Food

Cukinia faszerowana z mięsem i pomidorami, fot. Index Food

Składniki (4 porcje)

2 średnie cukinie

500 g mięsa mielonego wołowego

1 słoik pomidorów suszonych (np. Ponti)

1 słoiczek kaparów marki (np. Ponti)

1 duża szalotka

garść pomidorów koktajlowych

1 łyżka koncentratu pomidorowego

50 g mozzarelli

sól, pieprz

2 łyżki oleju

2 łyżki świeżego rozmarynu (drobno pokrojone)

 

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej i zeszklij szalotkę.
  2. Dodaj na patelnię mięso i smaż do lekkiego zarumienienia.
  3. Pomidory suszone osącz z oleju. (Olej zachowaj, świetnie nadaje się do sałatek, dresingów, czy maczania w nich chleba). Pokrój je w drobną kostkę i dodaj na patelnię.
  4. Kapary osącz z zalewy i dodaj na patelnię wraz z koncentratem. Całość wymieszaj, dodaj rozmaryn i smaż chwilkę. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek (przy pomocy łyżki). W wydrążenie przełóż farsz. Cukinie przełóż do foremki do zapiekania.
  6. Pomidorki poprzekrawaj ułóż po kilka na cukiniach. Resztę ułóż między cukiniami.
  7. Mozzarellę pokrój ułóż na cukiniach.
  8. Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz cukinię przez ok. 20 minut. Cukinia powinna być lekko chrupiąca.

 

Cukinia faszerowana kurczakiem i żółtym serem

 

Składniki (4 porcje)

cukinia – 2 sztuki

filet z kurczaka – 1 sztuka

ser żółty – 50 g

1 czerstwa bułka

1 cebula

1 jajo

oliwa

sos pieczarkowy lub grzybowy

sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku

 

Wykonanie

  1. Umyj cukinię, przekrój wzdłuż i wydrąż miąższ; skrop cukinię oliwą.
  2. Filet umyj, pokrój w drobną kostkę i posyp przyprawami.
  3. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso i miąższ z cukinii. Podsmaż.
  4. Dodaj bułkę, jajko i sos pieczarkowy lub grzybowy w proszku.
  5. Dopraw wszystko do smaku.
  6. Wypełnij cukinie farszem, wierzch posyp serem.
  7. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Wegetariańska cukinia faszerowana

 

Składniki (4 porcje)

2 duże lub 3 średnie cukinie

pół szklanki kaszy jaglanej lub gryczanej

2 pomidory

pół puszki pomidorów

1 cebula, 2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

kilka łyżek startego żółtego sera

kurkuma, oregano, bazylia, papryka słodka (po 1 łyżeczce)

szczypta łyżeczki ostrej papryki

oliwa (lub olej), sól, pieprz

Wykonanie

  1. Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wydrąż część miąższu. Miąższ zachowaj. Cukinie posyp solą, pieprzem, skrop oliwą. Potem zapiekaj w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  2. Gotuj kaszę jaglaną lub gryczaną do miękkości w czasie podanym na opakowaniu. Dopraw solą.
  3. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj czosnek oraz przyprawy w proszku. Następnie dodaj posiekaną w drobną kostkę czerwoną paprykę oraz miąższ, jaki pozostał z cukinii. Smaż wszystko przez ok. 5 minut.
  4. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, sól, pieprz oraz ugotowaną kaszę.
  5. Gotowy farsz włóż do cukinii, na wierz rozłóż pomidory pokrojone w plasterki, posyp solą i pieprzem i zapiekaj przez ok. 12 minut. Potem posyp cukinie serem żółtym i zapiekaj jeszcze 2-3 min.