Modnie i Zdrowo

Wielkanocne przysmaki – przepisy na słodkości i przystawki

6 kwietnia 2017 | Opracowanie Katarzyna Grzebyk

Strucla makowa, fot. BackMit

Wielkanocny stół pachnie świeżo startym chrzanem, jajkami, białą kiełbasą, faszerowanym schabem i pasztetami oraz słodkim aromatem tradycyjnych ciast: bab, mazurków, makowców, pasch i serników. Przepisów na te dania i słodkości jest tyle, że trudno zdecydować się, z którego skorzystać. Publikujemy kilka przepisów na wielkanocne przysmaki, które uraczą podniebienia domowników i gości oraz będą ozdobą świątecznego stołu.

 

Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem, w szynce parmeńskiej, podawane z chrzanem śmietankowym

 

Fot. Krakus

Fot. Krakus

Składniki:

  • pojedyncze piersi z kurczaka 4 sztuki
  • liście szpinaku 2 garści
  • masło 50g
  • świeża natka pietruszki
  • szynka parmeńska 12 plastrów
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej do smażenia
  • ziemniaki 500g
  • śmietanki 30% 300g
  • chrzan śmietankowy

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy ziemniaków, przesypując je solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość zalej śmietanką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 1 godziny. Ziemniaki powinny wchłonąć śmietankę, stać się miękkie i kremowe w smaku.
  2. Piersi z kurczaka przekrój w poprzek tak, aby jeden bok pozostał nieprzekrojony. Rozłóż na płasko, rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Na każdej piersi rozłóż liście szpinaku, połóż kawałek zimnego masła, posyp posiekaną natką pietruszki i zawiń w roladkę. Postaraj się boki zwinąć do środka. Tak przygotowaną roladkę owiń trzema plastrami szynki parmeńskiej i odłóż na bok.
  3. Po przygotowaniu wszystkich roladek, rozgrzej na patelni olej i dokładnie obsmaż roladki ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub, jeśli masz możliwość, wstaw razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu podaj z chrzanem śmietankowym i z ziemniakami w śmietanie.

 

Wytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą

 

Fot. Krakus

Fot. Krakus

Składniki (na ok. 12 sztuk):

  • mąka tortowa 2 szklanki
  • wiejskie jaja 2 sztuki
  • ser feta 200g
  • szpinak w liściach (może być mrożony) 150g
  • łosoś 150 g
  • gęsta śmietana 18% 3/4 szklanki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie
  • czosnek 2 ząbki
  • masło klarowane do smażenia

Do podania:

  • chrzan śmietankowy
  • kiełki rzeżuchy i/lub rzodkiewki

Wykonanie

  1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Szpinak wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Odcedź i posiekaj (jeśli użyjesz mrożonego, najpierw go rozmroź i odciśnij nadmiar wody). Fetę pokrój w kostkę, a łososia podduś lekko na maśle.
  2. W pojemniku ubij mikserem całe jaja, śmietanę i oliwę. Wsyp do nich mąkę z proszkiem, zioła oraz przeciśnięty czosnek i krótko miksuj na niskich obrotach. Dodaj szpinak, fetę i kawałki łososia (bez skóry), mieszając wszystkie składniki ręcznie. Powinno wyjść gęste, zwarte ciasto.
  3. Rękami oprószonymi mąką odrywaj kawałek ciasta, formując z niego kulę. Każdą z nich układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż bułeczki wyrosną i nabiorą złocistego koloru (ok. 12-15 minut). Ostudzone bułeczki przekrawaj, posmaruj do smaku chrzanem śmietankowym i posyp kiełkami.

 

Wielkanocne jajka faszerowane łososiem

 

Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Składniki (4 porcje)

  • sos tatarski 2 łyżki
  • jajka ugotowane na twardo 4  sztuki
  • łosoś wędzony 50  g
  • cebulka ze szczypiorkiem 1  sztuka
  • koperek posiekany 1  łyżka
  • oliwki z papryką 8  sztuk
  • liście sałaty do dekoracji
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Jajka obierz, przekrój na połowę, posiekaj żółtka.
  2. Łososia oraz cebulkę ze szczypiorkiem drobno posiekaj.
  3. Żółtka połącz z sosem tatarskim, łososiem, koperkiem i cebulką.
  4. Farsz dopraw pieprzem.
  5. W miejsca żółtek włóż farsz łososiowy. Udekoruj oliwkami i ułóż na liściach sałaty.

 

Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami

 

Strucla makowa, fot. BackMit

Strucla makowa, fot. BackMit

Składniki:

Nadzienie

  • 400 g maku mielonego
  • 400 ml mleka
  • 200 g rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 100 g migdałów tartych
  • 100 g czereśni kandyzowanych
  • 1/2 szklanki cukru
  • olejek rumowy (kilka kropli)
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oleju

Ciasto

  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Lukier

  • 1 białko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder

Wykonanie

  1. Mleko zagotuj, dodaj cukier – wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia.
  2. Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo, w 3–4 porcjach cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając.
  3. Dodaj żółtka, olej, zmiksuj.
  4. Mąkę przesiej i dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj.
  5. Blachę (z wyposażenia kuchenki) wyściel papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na całej blasze. Piecz w nagrzanym do 170°C przez 10–12 minut, do delikatnego zarumienienia.
  6. Po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika przełóż je delikatnie na wilgotną ściereczkę. Najłatwiej to zrobić przykrywając ciasto ściereczką, i energicznie odwracając na stół.
  7. Ostrożnie ściągnij papier i delikatnie, jeszcze gorące ciasto zroluj w roladę. Odstaw do przestudzenia.
  8. Biszkopt rozwiń i wyłóż mak z bakaliami, zostawiając 1–2 cm ciasta na brzegach bez maku. Roladę ponownie zwiń, najlepiej przy pomocy ściereczki, na której leży ciasto.
  9. Roladę zawiń ściśle w folię spożywczą i przełóż, najlepiej na noc do lodówki.
  10. Przygotuj lukier. Białko delikatnie spień przy pomocy rózgi. Dodaj sok z cytryny oraz stopniowo, aż do uzyskania nam odpowiadającej gęstości lukier. Na koniec dodaj do niego łyżeczkę maku.
  11. Roladę wyciągnij z lodówki, zdejmij folię, oblej lukrem, a na jej wierzch połóż kandyzowane czereśnie.

 

Wielkanocny mazurek malinowy z białą czekoladą

 

Fot. Archiwum Modnieizdrowo.pl

Fot. Archiwum Modnieizdrowo.pl

Składniki na ciasto kruche:

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g masła, schłodzonego
  • pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • mrożone maliny
  • 1 galaretka malinowa
  • masa krówkowa
  • biała czekolada
  • ptasie mleczko w białej czekoladzie

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto zagnieć, po czym uformuj w kulę. Włóż na godzinę do lodówki. Wyjmij, rozwałkuj na ok. 4-5 mm.
  2. Wyłóż ciastem formę, uformuj rant i ponownie schłódź ciasto w lodówce, przez ok. pół godziny.
  3. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  4. Piecz w temperaturze ok. 200 stopni C, do momentu aż się zrumieni.
  5. Gdy ciasto ostygnie, posmaruj je masą krówkową. Włóż ciasto do lodówki, aż masa krówkowa stężeje.
  6. Rant ciasta wzmocnij, układając po bokach ptasie mleczko.
  7. Rozpuść galaretkę malinową w mniejszej ilości wody niż podane jest na opakowaniu (ok. ¾ szklanki wody).
  8. Zmiksuj maliny, wymieszaj z galaretką malinową.
  9. Masę malinową wylej na ciasto z masą krówkową.
  10. Włóż do lodówki. Potem udekoruj mazurka kleksami z roztopionej białej czekolady,