Wiosenny relaks w pysznym wydaniu. Czas na gofry!
14 czerwca 2018 |Gofry do niedawna były kojarzone wyłącznie z wakacyjnymi budkami wypełnionymi butelkami bitej śmietany. Czas obalić ten kulinarny stereotyp. Ich pyszną i zdrową wersję możemy robić każdego dnia we własnym domu. Wystarczy dobry przepis i niezawodna gofrownica. Marka MPM przedstawia model MGO-31M. Urządzenie posiada komfortową technologię PIRAMID SYSTEM oraz niezwykły system dozowania ciasta, który zachęca do włączania gościnności. Przekonaj się sama!
Z nową gofrownicą MGO-31M każdy będzie mógł włączyć gościnność w swoim domu. Technologia PIRAMID SYSTEM pozwala w kilka chwil przygotować 4 porcje trójkątnych smakołyków, a płyta ze stali nierdzewnej pokryta nieprzywierającą powłoką, dba o to, aby wypieki z łatwością odchodziły od formy. Precyzyjny system dozowania i rozprowadzania masy sprawia, że spływa ona po stożkowych płytach i nie wylewa się podczas pieczenia. Dzięki przemyślanym rozwiązaniom nie marnuje się nawet najmniejsza ilość ciasta, które dozowane jest z dużą dokładnością. Co więcej, urządzenie, wyposażono w lampkę kontrolną stanu pracy oraz termostat, który w rzeczywistym czasie reguluje temperaturę. Przygotowywanie gofrów w takim wydaniu może być interesującą atrakcją dla najmłodszych i świetnie sprawdzi się podczas kuchennych posiedzeń z przyjaciółmi.
Złociste, chrupiące gofry ucieszą wszystkich, od rozkosznych maluchów po dojrzałych fanów pysznej kuchni. Najmłodsi na pewno będą zachwyceni wersją z kremowym serkiem i soczystymi owocami. Amatorom bardziej wytrawnych smaków do gustu przypadną z pewnością gofry jaglane, które stanowią ciekawą propozycję dla osób poszukujących nowych inspiracji w kuchni.
Gofrownica MGO-31M pozwala cieszyć się niezwykłymi chwilami w gronie najbliższych. Niezależnie od okazji, pyszne gofry, będą idealnie pasować do domowej atmosfery. Nadszedł czas apetycznych spotkań i włączania gościnności.
Gofrownica MGO-31M – cena 199 złotych brutto
#Włącz gościnność i wypróbuj nasze propozycje kulinarne na gofry wykonane w gofrownicy MPM
Wiosenne gofry z owocami
Ciasto (porcja dla 4 osób):
- 1/2 litra kefiru naturalnego
- 2 jajka
- 4 łyżki (kopiaste) mąki pszennej
- 3 łyżki orzechów zmielonych (na mączkę)
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 krople aromatu pomarańczowego
- szczypta soli
Dodatki:
- 300 g serka mascarpone
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka cukru pudru
- ulubione owoce sezonowe, np. truskawki i kiwi
- dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy MPM
Wykonanie:
- Na dobry początek, za pomocą rózgi bądź miksera, dokładnie wymieszaj
następujące składniki: kefir, jajka, mąkę (przesianą) i mąkę orzechową. - Odstaw ciasto na 15 minut – pozwól mu na chwilę relaksu.
- Pokrój ulubione owoce.
- Czas na laskę wanilii – przedziel ją na pół i przy pomocy noża wydobądź z niej nasionka.
- Serek mascarpone, jogurt grecki, cukier puder oraz nasionka z wanilii zmiksuj na puszysty krem. Możesz włożyć go na 10 minut do lodówki, ale nie musisz.
- Nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem (użyj pędzelka, będzie wygodniej).
- Do dzieła! Zamknij gofrownice MGO-31 M od marki MPM, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Uważaj: nie może być zbyt gęste. W razie gdyby takie było, rozcieńcz je mlekiem.
- Piecz pyszne gofry ok. 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem.
- Możesz upieczone gofry podzielić na 4 części lub użyć powstały koszyczek. Proste, prawda?
- Na koniec ozdób gofry kremem oraz owocami i włącz gościnność! Zrób przyjemność swoim najbliższym, w najsłodszy sposób.
Wytrawne gofry ze szparagami
Ciasto (porcja dla 2 osób):
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki jaglanej (można przy pomocy silnego malaksera zmielić kaszę jaglaną)
- garść szpinaku baby
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Dodatki:
- 2 jajka
- szparagi
- pomidory
- ewentualnie inne ulubione warzywa
- świeża bazylia i koper
- kiełki, np. rzodkiewki (lub inne pikantne)
- 2 łyżki octu
- 1/2 łyżeczki soli
- dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy MPM
Wykonanie:
- Zaczynamy! Mleko, wodę jajko, mąkę i szpinak zmiksuj.
- Dodaj siemię lniane, sól, pieprz. Odstaw na 15 minut.
- Pędzelkiem nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem.
- Zamknij gofrownice MGO-31 M od marki MPM, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Ciasto nie może być bardzo gęste. W razie gdyby takie było, to rozcieńcz je mlekiem.
- Piecz masę przez 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem.
- Czas na dodatki. Przygotuj jajka poszetowe. W tym celu zagotuj w niewielkim garnku wodę, dodaj ocet i sól. Jajka pojedynczo wbij ostrożnie do miseczki. Przy pomocy rózgi utwórz wir w garnku i w niego wlej ostrożnie 1 jajko. Gotuj je ok. 2 minuty.
- Szparagi pokrój i zblanszuj w wodzie po jajkach.
- Awokado przekrój na pół, pozbądź się skórki oraz pestki. Pokrój.
- Ułóż w miseczkach gofrowych awokado i jajko (natnij je, aby wypłynęło żółtko). Dodaj ulubione warzywa i ciesz się smakiem doskonałych, wytrawnych, gofrów. Pamiętaj, że najlepiej smakują w towarzystwie. #Włącz gościnność!
Miłego relaksu – smacznego!