Dlaczego warto jeść buraki ćwikłowe
9 czerwca 2017 |Buraki ćwikłowe to przede wszystkim doskonałe źródło witamin i minerałów. Bogate są również w wapń oraz potas, a zawarta w burakach betanina, zatrzyma rozwój wirusowej infekcji. Buraki wykorzystywane są również przy łagodzeniu objawów tzw. zgagi i nadkwasowości. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o właściwościach buraków ćwikłowych?
Buraki najlepiej jeść na surowo. W takiej formie zachowują swoje właściwości prozdrowotne w najwyższym stopniu. Jeśli jednak nie jesteśmy w stanie przekonać się do takiej postaci, możemy go spożywać na wiele różnych sposobów. W surówkach, sałatkach, zupach, a nawet deserach.
Wzmacnia odporność oraz poprawia wygląd skóry
Burak ćwikłowy to doskonałe źródło witamin i minerałów. W korzeniu tego warzywa, znajdują się duże ilości witaminy C, która wzmacnia odporność, a także witaminy A, B1 i betakaroten, które dbają o wzrok oraz pomagają zachować młody wygląd i poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Buraki bogate są również w wapń, który jest budulcem kości i zębów, a duża zawartość potasu w buraku, pozwala utrzymać w ryzach ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto buraki ćwikłowe mają dużą zawartość kwasu foliowego, który potrzebny jest szczególnie kobietom w wieku rozrodczym i ciężarnym.
Sok ze świeżych buraków i marchwi doskonale wzmacnia odporność, a spożywany w okresie jesienno – zimowym chroni przed przeziębieniem i grypą. Jeśli jednak choroba nas już dopadnie, to warzywo pomoże stanąć nam na nogi. Zawarta w burakach betanina zatrzyma bowiem rozwój infekcji wirusowej. Dodatkowo buraki mają działanie wykrztuśne i działają łagodząco w stanach zapalnych gardła. Żeby przygotować sok z buraka, należy wydrążyć warzywo (wcześniej umyte), wsypać do niego 3 łyżki cukru i wstawić do piekarnika. W momencie kiedy cukier całkowicie się rozpuści, we wnętrzu buraka powstanie syrop.
Niezbędne w leczeniu anemii oraz nowotworów
Chyba każdy słyszał, że buraki powinno się jeść przy niedokrwistości, mają one bowiem cenne składniki, które poprawiają jakość czerwonych ciałek krwi. Kluczowym pierwiastkiem jest tutaj żelazo, które jest niezbędne w transporcie tlenu do wszystkich komórek ciała oraz kobalt, który bierze udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek.
W 1961 r. dr Sandro Ferenchi odkrył, że korzeń buraka, dzięki zawartości cezu i rubidu oraz przeciwutleniacza betainy, powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych. Zauważył on znaczącą poprawę stanu zdrowia u połowy z kilkudziesięciu osób cierpiących z powodu chorób nowotworowych przewodu pokarmowego i pęcherza moczowego, którym zalecił pić dziennie 2 szklanki soku z surowych buraków. Podobne badania przeprowadzono w Niemczech i uzyskano bardzo podobne wyniki.
Pomocny w odchudzaniu i odkwaszaniu organizmu
Burak powinien mieć swoje miejsce w każdej diecie odchudzającej, jest bowiem skarbnicą błonnika, przyspiesza przemianę materii. Jest równnież dobrym sposobem na zaparcia, a zawarte w nim pektyny, ułatwiają niszczenie bakterii gnilnych, które obecne są w naszym przewodzie pokarmowym. Dodatkowo burak zawiera niewiele kalorii.
100 g świeżego warzywa to nieco ponad 40 kcal. Zjadanie dużych ilości buraków w połączeniu z aktywnością fizyczną stymuluje również rozwój masy mięśniowej i poprawia wydolność fizyczną organizmu. Na buraki powinny jednak uważać osoby chore na cukrzycę, ponieważ warzywo to dość szybko i zdecydowanie podnosi poziom cukru we krwi.
Burak ma właściwości zasadotwórcze, dlatego pomaga zachować równowagę kwasowo- zasadową organizmu, niezbędną dla dobrego zdrowia. Jest to szczególnie ważne u osób zjadających dużo produktów kwasotwórczych, takich jak pieczywo, słodycze i mięso. Właściwość ta jest również wykorzystywana przy łagodzeniu objawów tzw. zgagi czy nadkwasowości. Wystarczy wypić szklankę ciepłego barszczyku bez dodatku octu, a dolegliwości wynikające z nadkwasoty ustępują.