Dlaczego warto jeść kiszonki?!
13 stycznia 2023 |Właściwości kiszonek, a szczególnie ich prozdrowotnych wpływ na organizm człowieka jest znany i wykorzystywany od wieków. A kisić możemy nie tylko warzywa, ale nawet owoce.
Wiele osób ceni kiszonki za ich smak, gdyż charakteryzują się specyficznymi cechami sensorycznymi. Kiszone ogórki i kiszona kapusta właściwości organoleptyczne zawdzięczają współdziałaniu homo-, jak i heterofermentatywnych bakterii fermentacji mlekowej i to ich obecność odpowiada za charakterystyczny dla kiszonek smak i zapach. Prawidłowo ukiszona kapusta i kiszone ogórki obok kwasu mlekowego zawierają także etanol i kwasy lotne.
Właściwości kiszonek wychodzą jednak dużo szerzej poza walory smakowe, a chodzi o ich wyjątkowe działanie prozdrowotne. Kiszonki są bogatym źródłem witaminy C i beta-karotenu, wspomagają trawienie oraz wykazują korzystne działanie na mikroflorę jelitową.
Samo przygotowanie kiszonek nie jest zabiegiem ani czasochłonnym, czy też kosztownym, dlatego warto eksperymentować z różnymi rodzajami kiszonek.
Wskazując na różne rodzaje kiszonek, warto też wspomnieć o zakwasach. Są to produkty otrzymywane również w wyniku aktywności bakterii. Popularne zakwasy to zakwas na żur, zakwas chlebowy, czy zakwas buraczany. W procesie produkcji wykorzystuje się zalewę z mieszanki ciepłej wody, mąki, soli i czosnku, a w domowych warunkach można użyć kromki chleba na zakwasie. Proces trwa około 5 dni, a optymalna temperatura to 20 stopni Celsjusza. Następnie zakwas przelewa się do czystych butelek.
Różne rodzaje kiszonek są bardzo istotnym dodatkiem do diety ze względu na ich działanie prozdrowotne. W związku z tym określa się je mianem superfoods, czyli żywności funkcjonalnej, która wykazuje bardzo szerokie działanie na ludzki organizm.
Kiszonki są niskokaloryczne, wspierają procesy trawienne i regulują pracę przewodu pokarmowego. Dlatego są polecane w trakcie diety odchudzającej.
Właściwości kiszonek:
1. Kiszonki to naturalne probiotyki. Zawarte w kiszonkach różne kultury bakterii wpływają na przywrócenie prawidłowej mikrobioty jelitowej, dzięki czemu wspierają odporność organizmu.
2. Kwaśne pH kiszonek zakwasza żołądek i wspomaga trawienie białek.
3. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Włókno pokarmowe zawarte w kiszonkach wspomaga pracę jelit, reguluje rytm wypróżnień i pomaga w leczeniu zaparć.
4. Kiszonki są bogate w witaminy o działaniu przeciwutleniającym. Różne rodzaje kiszonek zawierają takie substancje jak: witamina C, witamina A, witamina E oraz witaminy z grupy B. Na przykład kapusta kiszona zawiera około 20 mg witaminy C w 100 g, dlatego mówi się o silnie antyoksydacyjnych właściwościach kiszonek. Regularne spożywanie kiszonek przeciwdziała starzeniu się organizmu i wspierają regenerację.
5. Kiszonki są bogactwem takich pierwiastków jak: potas, wapń, fosfor i magnez, a procesy fermentacyjne i środowisko kwaśne wspierają ich przyswajanie. Spożywanie kiszonek poprawia pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego oraz wspiera gospodarkę mineralną i wodno-elektrolitową organizmu.
Kiszonki wykazują szerokie działanie prozdrowotne. Dzięki zawartym witaminom i minerałom oraz dużej ilości bakterii probiotycznych wspierają funkcjonowanie układu immunologicznego. Szczególnie zaleca się spożywanie kiszonek w okresie jesienno-zimowym w celu podniesienia odporności organizmu.
Dodatkowo kiszonki wspierają pracę układu pokarmowego, poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Zarówno błonnik pokarmowy, jaki i bakterie probiotyczne będą korzystnie wpływać na rytm wypróżnień i przeciwdziałać zaparciom.
Warto jednak pamiętać, że kiszonki są bogatym źródłem sodu, dlatego ich ograniczone spożycie dotyczy osób cierpiących na nadciśnienie. Z kiszonek muszą też zrezygnować pacjenci cierpiący na nietolerancję histaminy.