Modnie i Zdrowo

Dlaczego warto jeść kiszonki?!

13 stycznia 2023 | Opracowanie Aneta Gieroń
Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Właściwości kiszonek, a szczególnie ich prozdrowotnych wpływ na organizm człowieka jest znany i wykorzystywany od wieków. A kisić możemy nie tylko warzywa, ale nawet owoce.

Wiele osób ceni kiszonki za ich smak, gdyż charakteryzują się specyficznymi cechami sensorycznymi. Kiszone ogórki i kiszona kapusta właściwości organoleptyczne zawdzięczają współdziałaniu homo-, jak i heterofermentatywnych bakterii fermentacji mlekowej i to ich obecność odpowiada za charakterystyczny dla kiszonek smak i zapach. Prawidłowo ukiszona kapusta i kiszone ogórki obok kwasu mlekowego zawierają także etanol i kwasy lotne. 

 Właściwości kiszonek wychodzą jednak dużo szerzej poza walory smakowe, a chodzi o ich wyjątkowe działanie prozdrowotne. Kiszonki są bogatym źródłem witaminy C i beta-karotenu, wspomagają trawienie oraz wykazują korzystne działanie na mikroflorę jelitową. 

Samo przygotowanie kiszonek nie jest zabiegiem ani czasochłonnym, czy też kosztownym, dlatego warto eksperymentować z różnymi rodzajami kiszonek. 

Wskazując na różne rodzaje kiszonek, warto też wspomnieć o zakwasach. Są to produkty otrzymywane również w wyniku aktywności bakterii. Popularne zakwasy to zakwas na żur, zakwas chlebowy, czy zakwas buraczany. W procesie produkcji wykorzystuje się zalewę z mieszanki ciepłej wody, mąki, soli i czosnku, a w domowych warunkach można użyć kromki chleba na zakwasie. Proces trwa około 5 dni, a optymalna temperatura to 20 stopni Celsjusza. Następnie zakwas przelewa się do czystych butelek.

Różne rodzaje kiszonek są bardzo istotnym dodatkiem do diety ze względu na ich działanie prozdrowotne. W związku z tym określa się je mianem superfoods, czyli żywności funkcjonalnej, która wykazuje bardzo szerokie działanie na ludzki organizm. 

Kiszonki są niskokaloryczne, wspierają procesy trawienne i regulują pracę przewodu pokarmowego. Dlatego są polecane w trakcie diety odchudzającej. 

Właściwości kiszonek:

1.     Kiszonki to naturalne probiotyki. Zawarte w kiszonkach różne kultury bakterii wpływają na przywrócenie prawidłowej mikrobioty jelitowej, dzięki czemu wspierają odporność organizmu. 

2.     Kwaśne pH kiszonek zakwasza żołądek i wspomaga trawienie białek. 

3.     Wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Włókno pokarmowe zawarte w kiszonkach wspomaga pracę jelit, reguluje rytm wypróżnień i pomaga w leczeniu zaparć. 

4.     Kiszonki są bogate w witaminy o działaniu przeciwutleniającym. Różne rodzaje kiszonek zawierają takie substancje jak: witamina C, witamina A, witamina E oraz witaminy z grupy B. Na przykład kapusta kiszona zawiera około 20 mg witaminy C w 100 g, dlatego mówi się o silnie antyoksydacyjnych właściwościach kiszonek. Regularne spożywanie kiszonek przeciwdziała starzeniu się organizmu i wspierają regenerację.

5.     Kiszonki są bogactwem takich pierwiastków jak: potas, wapń, fosfor i magnez, a procesy fermentacyjne i środowisko kwaśne wspierają ich przyswajanie. Spożywanie kiszonek poprawia pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego oraz wspiera gospodarkę mineralną i wodno-elektrolitową organizmu. 

Kiszonki wykazują szerokie działanie prozdrowotne. Dzięki zawartym witaminom i minerałom oraz dużej ilości bakterii probiotycznych wspierają funkcjonowanie układu immunologicznego. Szczególnie zaleca się spożywanie kiszonek w okresie jesienno-zimowym w celu podniesienia odporności organizmu. 

Dodatkowo kiszonki wspierają pracę układu pokarmowego, poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Zarówno błonnik pokarmowy, jaki i bakterie probiotyczne będą korzystnie wpływać na rytm wypróżnień i przeciwdziałać zaparciom.

Warto jednak pamiętać, że kiszonki są bogatym źródłem sodu, dlatego ich ograniczone spożycie dotyczy osób cierpiących na nadciśnienie. Z kiszonek muszą też zrezygnować pacjenci cierpiący na nietolerancję histaminy.