Modnie i Zdrowo

Jak przemycić warzywa do posiłków? Wypróbuj te przepisy!

15 maja 2023 | Opracowanie Aneta Gieroń
Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Nikogo nie trzeba przekonywać o zaletach, jakie niesie dla naszego zdrowia spożywanie dużej ilości warzyw. Niestety, nie zawsze wplecenie ich do diety jest zadaniem łatwym, zwłaszcza kiedy przygotowujemy jedzenie dla całej rodziny, w tym dzieci. Istnieją jednak sposoby na to, aby zawrzeć tę niezbędną porcję witamin w każdym posiłku.

Choć od małego jesteśmy uczeni, jak ważne jest spożywanie warzyw i owoców, zjadamy ich zdecydowanie zbyt mało. Nic dziwnego, skoro dorośli sami często nie świecą dobrym przykładem, również dzieci zaczynają traktować je jak rodzaj kary. Okazuje się jednak, że często kluczem do rozwiązania sytuacji może okazać się odpowiednie ich przyrządzenie.

Roślinne omlety z purée z batatów i świeżą sałatką

Idealnym i bardzo prostym w realizacji pomysłem jest dodanie świeżej, lekkiej sałatki do bardziej sytego i pożywnego posiłku. Świetną propozycją będzie zatem purée z batatów (lub w innych wariacjach – ziemniaków lub marchewki), podane z roślinnymi omletami na sałatce z sałaty, ogórka i jogurtu. Jogurt doda całości ciekawego smaku, a w razie potrzeby możemy dodać do niego ulubione przyprawy.

Na 2 porcje:

· 2 opakowania roślinnych omletów OneDayMore o smaku jajecznym ze szczypiorkiem,

· bataty – 350 g,

· sałata masłowa lub rzymska,

· świeży ogórek,

· szczypiorek,

· jogurt kokosowy – 3-4 łyżki,

· świeża bazylia,

· masło lub wegańska alternatywa – 20 g,

· oliwa

Sposób wykonania:

Bataty przekroić na pół, żeby ugotowały się szybciej (nie obierać! pod skórką jest dużo minerałów i witamin), i gotować do miękkości. Ugotowane bataty obrać i ręcznym blenderem zmiksować na gładkie purée z niewielką ilością wody po gotowaniu i masłem lub wegańską alternatywą, doprawić solą i pieprzem. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, ogórka pokroić w cienkie talarki za pomocą obieraczki, przełożyć do miski, dodać jogurt, doprawić. Omlety przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Na talerzu ładnie ułożyć purée, sałatę, omlety, przysypać całość szczypiorkiem, ozdobić świeżą bazylią.

Wiosenna sałatka z białymi kiełbaskami i pieczonymi warzywami

Sałatka może być jednak nie tylko dodatkiem, ale także pełnowartościowym daniem. Należy jedynie dodać do niej bardziej sycące składniki, np. roślinne kiełbaski, kaszę albo ryż. Dzięki temu możliwe będzie dodanie do diety sporej ilości witamin, a jednocześnie pozostaniemy najedzeni. Kluczowy jest tutaj odpowiednio dobrany dressing, który połączy składniki i podbije ich smak.

· opakowanie roślinnych kiełbasek białych z majerankiem OneDayMore,

· 2 kolorowe papryki,

· pomidorki koktajlowe – kiść,

· 2 czerwone cebule,

· główka świeżej sałaty,

· główka czosnku,

· świeży tymianek lub bazylia, lub oregano,

· oliwa,

· ocet balsamiczny – 2-3 łyżki,

· miód – łyżka

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z funkcją grilla). Paprykę i cebulę przekroić na 4 części i ułożyć na blaszce do pieczenia, wyłożyć pomidorki wraz z gałązką, czosnek (nie obierać, odkroić delikatnie górną część), polać oliwą, posypać świeżymi ziołami, solą i pieprzem. Piec ok. 40 minut, aż warzywa będą ładnie przypieczone. W międzyczasie przygotować sos: najpierw wymieszać widelcem miód z 3 łyżkami oliwy, dodać ocet balsamiczny i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Kiełbaski podsmażyć wg instrukcji na opakowaniu. Upieczone warzywa wymieszać z sałatą i sosem, na wierzch wyłożyć kiełbaski.

Dodatki w postaci jogurtu, przypraw, wysokiej jakości oleju czy dressingu mogą diametralnie zmienić smak dania. Jak widać, przygotowanie pysznego posiłku z dodatkiem warzyw nie musi być więc wyzwaniem. Należy jedynie zadbać o kilka elementów, które sprawią, że zasmakuje on nawet największemu niejadkowi.