Kawa z ekspresu. Tricki basistów, które możesz wykorzystać parząc kawę w domu
2 lipca 2018 |Jak w domu przyrządzić kawę z ekspresu, aby smakowała tak, jak przygotowana przez profesjonalnego baristę? Czy bariści stosują specjalne tricki, dzięki którym kawa jest aromatyczna i ma wyrazisty, szlachetny smak? O sekretach parzenia kawy i kodeksie baristy opowiada Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów, ekspert marki Nivona.
– Podstawą smaku są odpowiednie ziarna kawy. Najlepszym wyborem jest 100-procentowa Arabica. Ma wyrazisty, szlachetny smak i trafi w gusta większości coffeemaniaków – mówi Marcin Rusnarczyk. – Do tego musimy przestrzegać kilku tajemnych zasad:
- Po pierwsze woda. Najlepiej używać wersji przefiltrowanej lub niskozmineralizowanej. Popularna kranówka i wodna mineralna zmienią smak naszego napoju.
- Po drugie odpowiednie przechowywanie. Często spotykam się z przesypywaniem ziaren do szklanych bądź plastikowych pojemników. To błąd. Zakupioną kawę powinniśmy przechowywać w jej oryginalnym opakowaniu, które jest do tego przystosowane. Po otwarciu wystarczy, że zamkniemy je specjalnym klipsem.
- Po trzecie mleko. Jeżeli chcemy uzyskać idealną piankę, należy spienić schłodzone mleko, a następnie dodać je do naszej małej czarnej. Zimne, wyjęte prosto z lodówki i dolane do filiżanki obniży temperaturę i aromat naszego energetycznego napoju. Tego nie chcemy, prawda?
- Nawet najlepsze ziarna muszą zostać poddane właściwej obróbce. Do tego potrzebujemy odpowiedniego ekspresu. Do domu najlepszym wyborem będzie mocny ekspres ciśnieniowy. Okazuje się, że istnieją modele, które dorównują jakością wykonania urządzeniom z profesjonalną kolbą.
Kawa ekspresu w domu
Sekret udanej kawy to również kwestia urządzenia. – W ekspresach Nivona CafeRomatica z serii 8 drzemie Barista in a Box. Dlaczego? Zostały wyposażone w system Aroma Balance. Dzięki niemu możemy wpływać na aromat i smak kawy. Do wyboru są trzy opcje smaku: dynamiczny, stały i intensywny. Każdy domownik znajdzie swój złoty środek i zapomni o monotonii. To taka kawa szyta na miarę, która odpowiada baristycznym standardom – mówi Marcin Rusnarczyk. – Ekspresy pozwalają zachować w pamięci urządzenia aż 10 różnych kawowych przepisów. Każdy może wybrać swój program, który odpowiada jego smakowym preferencjom. Z mojej perspektywy – strzał w dziesiątkę! Szczególnie gdy z urządzenia korzysta wiele osób.
Dla fanów mlecznych mieszanek ważna będzie funkcja OneTouch Spumatore. – Idealna latte? Żaden problem. Wystarczy palcem wcisnąć przycisk, aby rozpocząć przygotowanie napoju. To bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ nie musimy oddzielnie podgrzewać i spieniać mleka. Wszystko robi się samo, we wnętrzu urządzenia. Dodatkowo opcja „koneser cappuccino” pozwala uzyskać mleczny twist na dwa różne sposoby. Najpierw kawa, później mleko bądź odwrotnie – opowiada Mistrz Polski Baristów. – Co jeszcze? Kolorowy wyświetlacz TFT z funkcją BigPicture. Ultrawygodny. Proste i szybkie czyszczenie. Niezbędne do zachowania odpowiedniego smaku. Nivona CafeRomatica z serii 8 to wybór z najwyższej półki, który odpowie na wyzwania rzucane przez wszystkich kawowych smakoszy.
Alternatywą dla serii 8 są ekspresy z serii 6. Mają rozsądną cenę i również wyposażono je w System Aroma Balance. Parzenie, odpowiadające jakością ekspresom kolbowym, pozwala wpływać na smak i aromat kawy. W tym modelu możemy zapisać pięć własnych przepisów, a 6 gotowych dostajemy gratis na pamięci urządzenia. Dodatkowe receptury zostały ułożone przez profesjonalistów, więc w przypadku braku pomysłu na nowy smak, zawsze możemy skorzystać z solidnego gotowca.