Modnie i Zdrowo

Lekkie ciasta z owocami idealne na lato

23 czerwca 2017 |

Fot. Pixabay

Sezonowe owoce, galaretka, lekka masa i biszkopt – nic więcej nie trzeba, by przygotować delikatne ciasto z orzeźwiającą galaretką w sam raz na letnie upały. Przygotowanie takiego ciasta nie jest pracochłonne, nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych; nie jest też kaloryczne. Lekkie ciasto z owocami można przyrządzić na różne sposoby dzięki zastosowaniu dowolnych sezonowych owoców.

Fot. Pixabay

Biszkopt

To podstawa ciasta. Musi być lekki i miękki. Aby udał się, należy do sztywnej piany powoli dosypywać po 1 łyżce cukru, a potem delikatnie rozmieszać z żółtkami i mąką. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Galaretka

Żeby galaretka, którą zalewamy ciasto, miała właściwą konsystencję, należy ją rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Jedno opakowanie galaretki najlepiej rozpuścić w 1 szklance wody.

Owoce

Świeże owoce, które dodajemy do ciasta, powinny być dobrze oczyszczone i umyte (truskawki). Trzeba pamiętać, że kiwi, ananas, mango i papaja rozpuszczają galaretkę, więc lepiej z nich zrezygnować.

Krem

Latem rezygnujemy z ciężkich, słodkich mas, które bywają uciążliwe dla żołądka. Idealnym kremem do biszkoptu jest krem ze śmietanki 30-procentowej zmiksowany np. z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Można też przygotować wersję kremu z tężejącą galaretką – wtedy masa będzie bardziej orzeźwiająca. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie masy serowej na zimno, np. z serków homogenizowanych.

Fot. Pixabay

Przepis na klasyczne ciasto biszkoptowe z owocami i galaretką

  • Biszkopt
  • 7 jajek
  • 7 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku

Krem śmietankowy

  • Opakowanie śmietanki 30% (400-500 ml)
  • kilka łyżek cukru pudru
  • opakowanie serka mascarpone (lub galaretka o dowolnym smaku, dopasowana do owoców)
  • owoce (truskawki, banany itp.)
  • 2 galaretki do zalania owoców

Wykonanie:

  1. Białka ubijamy z cukrem (dosypujemy po 1 łyżce) na sztywną pianę.
  2. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem (lub mąką ziemniaczaną)
  3. Ciasto przelewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze ok. 180-190 stopni do tzw. suchego patyczka.
  4. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone (lub tężejącą galaretką, jeśli wybieramy opcję z galaretką).
  5. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół, przekładamy masą. Kilka łyżek masy rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Wykładamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto przechowujemy w lodówce.