Modnie i Zdrowo

Pięć miast z najlepszą kuchnią wegetariańską

28 kwietnia 2017 | Opracowanie Ewelina Czyżewska

Warszawa, fot. Pixabay

Współczesny wegetarianizm to już nie tylko zdrowa dieta pozbawiona mięsa – to styl życia. Statystyki mówią, że liczba wegetarian z roku na rok rośnie, a w ciągu najbliższej dekady, może zwiększyć się nawet do kilku milionów. To sygnał chociażby dla restauratorów, tym bardziej, że często podróżujący wegetarianie, nie chcą rezygnować z codziennego menu. Z uwagi na to, że bogata oferta kulinarna dla wegetarian to głównie domena metropolii podpowiadamy, w gdzie serwują najlepsze lokalne przysmaki, kreatywne wariacje i obłędne wegańskie słodycze. Listę pięciu miast z najlepszą kuchnią wegetariańską przygotował Skyscanner.

Warszawa

Warszawa, fot. Pixabay

W Warszawie restauracje serwujące wyłącznie potrawy wegetariańskie są obecne od zawsze. Wystarczy wspomnieć kultową Vegę, za dawnym kinem Femina i Loving Hut, a roślinożerni mieszkańcy stolicy uśmiechną się z rozrzewnieniem. Od kilku lat wegańska scena kulinarna rozwija się tak prężnie, że powstała grupa entuzjastów, organizująca Wegańskie Obiady Czwartkowe. Co czwartek odwiedzają nowe miejsce!

Najwięcej wegańskich restauracji zlokalizowanych jest w Śródmieściu. Tuż przy Placu Zbawiciela warto wybrać się do niedawno otwartej Wegemamy. Ich dania to prawdziwa eksplozja smaków i kolorów.  Faszerowana yuba, słodko-kwaśny stir-fry, albo surowy pad tai – z pewnością przypadną do gustu miłośnikom eksperymentów. Na koniec deser – nerkownik pomarańczowo – czekoladowy to prawdziwe niebo w gębie! Do tego roślinne mleko z kurkumą i płatkami róży albo matcha latte.

Kotlet z mizerią, tatar, a może pulpety w sosie pomidorowym? Na stęsknionych za smakami dzieciństwa i niedzielnym obiadkiem jak u mamy, ale w wegańskim wydaniu, czeka Lokal Vegan Bistro. Tutaj wszystko smakuje pysznie i domowo.

Berlin – fine dining i weekendowe targi

Berlin, fot. Pixabay

Stolica Niemiec od lat przoduje w rankingu Happy Cow (aplikacji, dzięki której sprawdzisz, gdzie najbliżej znajduje się wegańska restauracja oraz przeczytasz opinie użytkowników). Obecnie w Berlinie zarejestrowanych jest ponad 50 stricte wegańskich miejsc, czyniąc go idealnym miastem dla wegan o różnych preferencjach kulinarnych. Można tu znaleźć restauracje inspirowane różnorodnymi kuchniami świata, najbardziej wyszukane food tracki oraz liczne roślinne bary szybkiej obsługi.

Berlin to miejsce z najlepszymi wegańskimi restauracjami fine dining. Koniecznie trzeba odwiedzić jedną z niewielu wegańskich restauracji mogących poszczycić się oznaczeniem Bib Gourmand – Lucky Leek na Prenzlauer Bergu. Menu degustacyjne, serwowane tylko w weekend, składa się z 5 dań zgodnych z rytmem pór roku. Szef kuchni Josita Hartanto nie boi się oryginalnych, wyszukanych połączeń smaków. Można tu spróbować chociażby wyśmienitego, delikatnego consommé, ravioli z rukwią wodną i kasztanami oraz kokosowego risotto z pak choyem.

Berlińczycy kochają weekendowe targi, na których nie tylko można smacznie zjeść, ale też spędzić czas z przyjaciółmi, kupić płyty winylowe, ubrania i magazyny. Wegański Green Market odbywa się co dwa miesiące w dzielnicy Neukoln, natomiast co weekend można wybrać się do Neue Heimat w dzielnicy Friedrichshain. W typowo berlińskich, postindustrialnych wnętrzach znajdują się stoiska oferujące wegetariańskie i wegańskie przysmaki: od koreańskich bao, po zielone smoothies i tofurniki.

Tel Awiw – kuchnia Bliskiego Wschodu

TeL Aviv

Falafel, ful, humus czy baba ganoush  – to często obowiązkowe pozycje w wegetariańskich restauracjach na całym świecie. Ale Tel Awiw ma do zaoferowania dużo więcej. Unikalny miks rodzimych przysmaków z zapożyczonymi z zachodu modnymi nowinkami sprawia, że żaden weganin nie będzie narzekał na monotonię.

Neve Tzedek to jedna z najmodniejszych dzielnic Tel Awiwu. Dziewiętnastowieczne domy przeplatają się tu z modernistycznymi willami i nowoczesnymi wieżowcami. Kiedyś biedna i zaniedbana, teraz stała się domem dla licznych galerii, butików i restauracji. Jedną z nich jest Meshek Barzilay, idealne miejsce na kolację lub późny lunch. Choć w menu królują dania kreatywne, a ich sposób podania nie odbiega od najbardziej szykownych, światowych restauracji, atmosfera panująca w Meshek jest bardzo swobodna i sprzyjająca długim spotkaniom z przyjaciółmi.

Eklektyczne wnętrze i otwarta kuchnia to znaki rozpoznawcze restauracji Zakaim. Jej właściciele chętnie korzystają z tradycyjnych przepisów z terenów dawnej Persji. Codziennie inne menu, skomponowane ze świeżych składników sprawia, że ma się ochotę przychodzić tu codziennie. Według mieszkańców, to jedna z najlepszych wegańskich restauracji w mieście. O tym, kiedy najtaniej udać się do Tel Avivu, podpowie Skyscanner z opcją wyszukiwania “Najtańszy miesiąc”.

San Francisco

San Francisco, fot. Pixabay

San Francisco to światowa stolica tolerancji i luzu. Można tu znaleźć wielowyznaniową kaplicę z ołtarzem zaprojektowanym przez Keitha Haringa, dzielnicę Mission ozdobioną kolorowymi muralami i oczywiście całe mnóstwo barów, których menu zadowoli nawet najbardziej wymagających. W San Francisco narodziło się też kilka wege trendów, między innymi na picie kombuczy i na serwowanie jarmużu we wszystkich postaciach – od koktajli po chipsy.

Będąc w Mission, koniecznie trzeba spróbować meksykańskich klasyków w wersji wege w Gracias Madre. Misją założycielki restauracji – Terces Engelhart jest prowadzenie kuchni oddającej należny szacunek Matce Ziemi. Inspiracje czerpie z pełnej miłości i oddania kuchni meksykańskiej, ale wszystkie dania serwowane w Gracias Madre są bardzo nowoczesne i naszpikowane super zdrowymi, organicznymi składnikami. Enchilady, totopos i empanadas w bezmięsnym wydaniu sprawdzą się zarówno na lunch, jak i na kolację.

Wizyta w San Francisco nie może się obyć bez spróbowania lokalnych wypieków. Poszukujący czegoś więcej, niż tylko przepysznego pieczywa, powinni odwiedzić Wholesome Bakery. Mandy Harper została wegetarianką w wieku 11 lat, a weganką w wieku 13. Pół życia spędziła na tworzeniu oryginalnych receptur wegańskich słodyczy, które nie tylko są pyszne, ale też bardzo zdrowe! W jej ofercie znajdują się wegańskie i bezglutenowe ciasta, słodycze i przepyszne chlebki.

Polacy z roku na rok coraz chętniej podróżują do USA. Chcąc dostać się do San Francisco warto wziąć pod uwagę, że miasto wylotu będzie miało wpływ na cenę biletu. Wedle raportu Skyscanner, by zaoszczędzić kilkaset złotych, najlepiej startować z Gdańska.

Chiang Mai –  raj dla nomadów

Chiang Mai, fot. Pixabay

W całej Tajlandii nie brakuje restauracji serwujących w formie bufetu wegańskie jedzenie, zgodne z dietą buddyjskich mnichów. Jeśli jednak chce się spróbować czegoś wyjątkowego, koniecznie trzeba uwzględnić Chiang Mai w swoim planie podróży. Ulubione miasto digital nomadów, nadąża za światowymi trendami wegańskiej kuchni, wzbogacając ją, o regionalne modyfikacje. W dodatku można się tu napić zaskakująco pysznej kawy. Z inicjatywy niedawno zmarłego króla, plantacje opium zamieniono na legalne plantacje kawy, która stała się prawdziwą dumą mieszkańców północy.

Zainteresowani zrównoważoną ekologicznie uprawą koniecznie powinni skontaktować się z Pun Pun. To mała organiczna farma i centrum rozwoju, przyjmujące do pracy wolontariuszy. Podczas pobytu można nauczyć się jak budować lepianki, uprawiać różne rodzaje roślin oraz zgłębić wiedzę o ochronie nasion. Można też przyjechać do Pun Pun na jeden dzień lub odwiedzić ich restaurację za świątynią Wat Suan Dok w Chiang Mai i spróbować dań przyrządzonych m.in. ze składników wyhodowanych na farmie. Dla tych, którzy chcieliby skorzystać z szybkiego internetu i chwilę popracować idealnym rozwiązaniem będą przyjemne knajpki, zlokalizowane w bocznych uliczkach odchodzących od ulicy Ratchaphakinai. Do Fruit Pulse warto zajrzeć na owocowe śniadanie – wyciskany na zimno sok z mango i super bowl pełen antyoksydantów i witamin.