Modnie i Zdrowo

Pij zielone – na zdrowie i urodę!

23 marca 2020 | Opracowanie Aneta Gieroń
Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Koktajle owocowo – warzywne to prawdziwa bomba witaminowa o każdej porze roku. Bazą dla zielonych koktajli są świeże warzywa oraz czysta woda, ewentualnie mleko (najlepiej roślinne). Do warzyw można dodać owoce, które wzbogacą koktajl w witaminy i uczynią go aksamitnym w smaku, a także przyprawy i zioła, które podkręcą smak.

Warzywa, które mogą posłużyć jako zielona baza, to: szpinak, jarmuż, roszponka albo natka pietruszki. Idealnymi owocami na koktajle są: banany, gruszki, pomarańcze, ananasy, jabłka i kiwi.

Dodatkowej porcji zdrowych tłuszczów dostarczą posiekane migdały, orzechy lub sezam, a odrobina oliwy z oliwek zwiększy wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Niekwestionowane zalety picia zielonych koktajli to przede wszystkim szybkie przygotowanie. Zmiksowanie warzyw zajmuje dosłownie chwilę i jest mniej czasochłonne niż wyciskanie soków, czy krojenie warzyw do sałatki. W dodatku są pożywne i lekkostrawne. Zmiksowanie sprawia, że układ pokarmowy nie musi wkładać pracy we wstępne rozdrabnianie warzyw. Koktajl jest też odpowiedni dla osób uprawiających sport, których organizm po wysiłku potrzebuje szybkiego dostarczenia energii, składników mineralnych i przeciwutleniaczy bez tracenia czasu na wstępne trawienie.

Zielone napoje  to też bogate źródło białka, witamin i składników mineralnych. Osoby odchudzające się, chore na cukrzycę lub insulinooporność powinny pić koktajle głównie warzywne z minimalną ilością owoców. Warzywa liściaste, będące bazą zielonych koktajli, są doskonałym źródłem kwasu foliowego i dobrze przyswajalnego żelaza, dzięki obecności witaminy C z owoców.

Picie zielonych koktajli usprawnia pracę jelit, poprawia naturalną florę bakteryjną, dzięki czemu podnosi odporność na infekcje. Błonnik daje przewagę koktajlom nad sokami owocowymi, które są go pozbawione i są źródłem głównie cukru. Zawierają też chlorofil, czyli „roślinną krew”, który  roślinom niezbędny jest do fotosyntezy, a u człowieka neutralizuje wolne rodniki,  wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga leczenie anemii oraz  działa detoksykacyjnie na wątrobę.