Modnie i Zdrowo

Thermomix – konieczność w kuchni czy… fanaberia?

31 marca 2017 | Opracowanie Ewelina Czyżewska

Fot. Thermomix.vorvwer.com

Waży, miksuje, sieka, miesza i wyrabia ciasto – ale to tylko niektóre z przydatnych funkcji tego urządzenia. Najważniejszą jest bowiem gotowanie. W ciągu trzydziestu minut możemy przygotować posiłek złożony np. z ryby, jarzyn i dodatków, ograniczając przy tym czas i energię. Dlaczego warto pomyśleć o zakupie Thermomixa i czy rzeczywiście jest on niezbędny w kuchni? A może to tylko fanaberia, jak twierdzą niektórzy.

 Z pozoru wygląda jak robot kuchenny. Jest jednak czymś więcej, bo tym jednym urządzeniem możemy zastąpić 12 innych. Thermomix potrafi ważyć, miksować, mleć, siekać, ciąć, mieszać, ścierać na proszek oraz wyrabiać ciasto i emulgować. A co najważniejsze gotuje zarówno w wodzie jak i na parze.

Przy jego pomocy możemy przygotować potrawy wykorzystując świeże składniki i gotując je na parze, a dzięki temu zachowują one swoje wartości odżywcze. Możemy też kompletnie zrezygnować z dodatkowych substancji wzmacniających smak, a nawet z tłuszczu i nadmiaru soli.

Przy pomocy thermomixu możemy również gotować w sposób tradycyjny, w wodzie, ale bez obawy, że potrawa nam będzie kipiała czy się przypali. Urządzenie bowiem idealnie odmierza i kontroluje czas gotowania. Ta opcja, świetnie się również sprawdza przy podgrzewaniu potrawy. Dodatkowo wyręczy nas wyrabianiu ciasta i dokładnie odważy potrzebne porcje. Przy jego pomocy jesteśmy też w stanie zmielić ziarno na mąkę, przygotować ze śmietany masło lub jogurt z naturalnych składników, a także robić lody lub mrożone mleczne napoje i kawę. Idealnie sprawdza się również w siekaniu owoców i warzyw, ułatwiając przygotowanie zupy, placków czy sałatki.

Thermomix jest również oszczędny pod względem zużycia energii. Do przygotowania posiłku dla całej rodziny nie potrzebujemy bowiem kilku różnych naczyń czy garnków. Możemy to zrobić za pomocą opcji wielopoziomowego gotowania, wykorzystując do tego tylko jedno źródło energii. W ten sposób przygotujemy w ciągu 30 minut posiłek złożony np. z ryby, gotowanych jarzyn i innych dodatków, ograniczając przy tym czas i energię.

Ponieważ jest jednym urządzeniem, które oferuje kilkanaście możliwości, oszczędzamy także miejsce w kuchni. Nie wymaga również dużego wysiłku jego czyszczenie.