Modnie i Zdrowo

Jak wzmacniać odporność domowymi sposobami

28 września 2017 | Opracowanie Katarzyna Grzebyk

Fot. Pixabay

Lepiej zapobiegać niż leczyć. Niby wszyscy o tym wiemy, a i tak zwykle łapiemy się na tym, że zanim zdążyliśmy pomyśleć o profilaktyce, dopadła nas pierwsza jesienna infekcja. Konieczna staje się wizyta u lekarza i leżenie łóżku i… obiecujemy sobie, że taka sytuacja się już nie powtórzy. Początek jesieni to najlepsza pora, aby przygotować i stosować domowe mikstury, które wzmocnią odporność organizmu.

Syrop z miodu, imbiru i cytryny

Składniki:

  • 1-2 cytryny
  • świeży imbir w kawałku (ok. 5-7 cm)
  • miód naturalny (np. lipowy) w postaci lejącej ok. 250-300 ml

Wykonanie:

Cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem, następnie pokroić na ok. 5 mm plasterki, a potem na ćwiartki. Imbir umyć, obrać i pokroić w plasterki. Kawałki i cytryny i imbiru włożyć do wyparzonego słoika. Całość zalewać miodem, tak aby zakrył zawartość stałych składników Słoiczek umieszczamy w lodówce na ok. 2 dni. Przed użyciem wstrząsnąć. Dorośli spożywają po 1 łyżce stołowej dziennie, dzieci po 1 łyżeczce.

Syrop z miodu, czosnku i cytryny

Składniki:

  • 1 główka czosnku
  • sok wyciśnięty z 1 cytryn
  • 3-4 łyżki miodu (na przykład lipowy, akacjowy, spadziowy)
  • 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej wody

Wykonanie:

Czosnek obrać,  zmiażdżyć; dodać sok z cytryn, miód, i przegotowaną, ostudzoną wodę. Wszystko razem zblendować,  przelać do słoika i zakręcić.  Potem odłożyć na 2 doby w chłodne i ciemne miejsce. Następnie przecedzić, przelać do słoika lub butelki i przechowywać w lodówce. Dorośli spożuywają 2 łyżki dziennie, dzieci po 1 łyżeczce dziennie.