Modnie i Zdrowo

Co można z dyni – proste i ciekawe przepisy

9 października 2017 | Opracowanie Katarzyna Grzebyk

Fot. Pixabay

Jesień bez potraw z dyni? Ciężko sobie wyobrazić jesienne jadłospisy bez potraw przyrządzanych na bazie jednego z najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw tego sezonu. Dynia jest tania, pożywna i zawiera wiele składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a posiłki z niej przyrządzone wyjątkowo smaczne.

Bazą wielu potraw z dyni jest mus/puree z pieczonej dyni. Nieco pracochłonny, ale wart wysiłku, bowiem można go wykorzystać do zup, sosów czy słodkich wypieków. Najlepiej przygotować większą ilość, włożyć do słoików i zapasteryzować – wtedy dyniowe danie można przygotować nie tylko jesienią.

Fot. Pixabay

Jak przyrządzić mus z pieczonej dyni

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dynię pokroić na mniejsze kawałki nie obierając ze skórki, usunąć pestki. Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30-40 minut do miękkości – jeśli nie mamy pewności, czy dynia jest upieczona, najlepiej wbić w miąższ widelec. Jeśli z łatwością się wbije, dynię można wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Następnie za pomocą łyżeczki wyjąć łyżką ze skórki upieczony miąższ i zmiksować go blenderem. Jeśli dynia jest wodnista, należy ją odcisnąć. Z tak przygotowanego i wystudzonego musu można przyrządzić m.in. muffinki, kotlety i zupę.

Miąższ można zamrozić w torebkach do mrożenia.

Można też włożyć do słoików i pasteryzować. W tym celu należny należy włożyć miąższ do garnka i zagotować, pamiętając, by się nie przypalił. Następnie włożyć do słoików, zakręcić  i pasteryzować nie krócej niż 60 minut. Następnego dnia pasteryzację trzeba powtórzyć.

 

Muffiny z puree z dyni – przepis

  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 130 g drobnego cukru do wypieków lub jasnego brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju
  • 200 g puree z dyni
  • 1 starte jabłko

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki mokre, w drugiej – suche. Połączyć, nałożyć do ¾ wysokości foremek na muffinki. Piec w temperaturze ok. 180 C przez około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.

 

Pasta z dyni do kanapek – przepis

  • puree z dyni (szklanka)
  • cebula
  • 1 łyżka cukru lub syropu z agawy
  • 1 łyżka łagodnego curry
  • łyżka oliwy
  • sól
  • mała ilość  soku pomarańczowego

Cebulkę podsmażyć na złoty kolor. Dodać do puree (odcisnąć, jeśli w musie jest za dużo wody). Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać.

 

Prosta zupa krem z dyni – przepis

  • 1,5 szklanki puree z dyni
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 litr bulionu (wcześniej ugotowanego)
  • 1 mała cebula
  • sok z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku lub małą ilość świeżego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier
  • trochę słodkiej śmietany 30- 36%

Cebulę lekko podsmażyć, warzywa ugotować. Dodać bulion, puree, wszystko zmiksować, zagotować. Doprawić przyprawami i śmietaną.