Cukinia faszerowana. Smaczne i proste przepisy
3 października 2016 |Cukinia, zwana też kabaczkiem, jest jednym z ulubionych warzyw w Polsce i coraz częściej gości na naszych stołach. Jej dużą zaletą, oprócz tego że zawiera mnóstwo cennych witamin, jest niskokaloryczność oraz możliwość przyrządzania na różne sposoby. Cukinię można serwować: faszerowaną, na surowo, w postaci lecza i zup-kremów, można także smażyć kwiaty cukinii, piec z niej słodkie ciasta oraz przyrządzać w słoikach jako słodki dodatek do ciast.
Pomysły na cukinię faszerowaną
Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami
Składniki (4 porcje)
2 średnie cukinie
500 g mięsa mielonego wołowego
1 słoik pomidorów suszonych (np. Ponti)
1 słoiczek kaparów marki (np. Ponti)
1 duża szalotka
garść pomidorów koktajlowych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
50 g mozzarelli
sól, pieprz
2 łyżki oleju
2 łyżki świeżego rozmarynu (drobno pokrojone)
Wykonanie:
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej i zeszklij szalotkę.
- Dodaj na patelnię mięso i smaż do lekkiego zarumienienia.
- Pomidory suszone osącz z oleju. (Olej zachowaj, świetnie nadaje się do sałatek, dresingów, czy maczania w nich chleba). Pokrój je w drobną kostkę i dodaj na patelnię.
- Kapary osącz z zalewy i dodaj na patelnię wraz z koncentratem. Całość wymieszaj, dodaj rozmaryn i smaż chwilkę. Dopraw solą i pieprzem.
- Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek (przy pomocy łyżki). W wydrążenie przełóż farsz. Cukinie przełóż do foremki do zapiekania.
- Pomidorki poprzekrawaj ułóż po kilka na cukiniach. Resztę ułóż między cukiniami.
- Mozzarellę pokrój ułóż na cukiniach.
- Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz cukinię przez ok. 20 minut. Cukinia powinna być lekko chrupiąca.
Cukinia faszerowana kurczakiem i żółtym serem
Składniki (4 porcje)
cukinia – 2 sztuki
filet z kurczaka – 1 sztuka
ser żółty – 50 g
1 czerstwa bułka
1 cebula
1 jajo
oliwa
sos pieczarkowy lub grzybowy
sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku
Wykonanie
- Umyj cukinię, przekrój wzdłuż i wydrąż miąższ; skrop cukinię oliwą.
- Filet umyj, pokrój w drobną kostkę i posyp przyprawami.
- Cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso i miąższ z cukinii. Podsmaż.
- Dodaj bułkę, jajko i sos pieczarkowy lub grzybowy w proszku.
- Dopraw wszystko do smaku.
- Wypełnij cukinie farszem, wierzch posyp serem.
- Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wegetariańska cukinia faszerowana
Składniki (4 porcje)
2 duże lub 3 średnie cukinie
pół szklanki kaszy jaglanej lub gryczanej
2 pomidory
pół puszki pomidorów
1 cebula, 2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
kilka łyżek startego żółtego sera
kurkuma, oregano, bazylia, papryka słodka (po 1 łyżeczce)
szczypta łyżeczki ostrej papryki
oliwa (lub olej), sól, pieprz
Wykonanie
- Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wydrąż część miąższu. Miąższ zachowaj. Cukinie posyp solą, pieprzem, skrop oliwą. Potem zapiekaj w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Gotuj kaszę jaglaną lub gryczaną do miękkości w czasie podanym na opakowaniu. Dopraw solą.
- Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj czosnek oraz przyprawy w proszku. Następnie dodaj posiekaną w drobną kostkę czerwoną paprykę oraz miąższ, jaki pozostał z cukinii. Smaż wszystko przez ok. 5 minut.
- Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, sól, pieprz oraz ugotowaną kaszę.
- Gotowy farsz włóż do cukinii, na wierz rozłóż pomidory pokrojone w plasterki, posyp solą i pieprzem i zapiekaj przez ok. 12 minut. Potem posyp cukinie serem żółtym i zapiekaj jeszcze 2-3 min.