Dynia – królowa polskiej kuchni!
20 września 2019 |Dynia to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Z jej miąższu można stworzyć pożywną zupę, pyszne racuchy i placki, a także słodki sernik. Dodatkowo, bogata jest w witaminy A, B1, B2, C, PP, jak również magnez, fosfor, żelazo, wapń. Co ciekawe 100 g tego warzywa zawiera jedynie 28 kalorii. Smaczna, zdrowa i dietetyczna – to wystarczające powody, by nazywać ją królową polskiej, jesiennej kuchni.
Dynię sprowadzony do Europy dopiero w XV wieku, jednak bardzo szybko zyskała liczne grono miłośników. Zajadali się nią zarówno chłopi, jak i przedstawiciele wyższych klas. Jej szerokie zastosowanie cenione jest także dzisiaj. Miąższ i pestki warzywa wykorzystuje się m.in. do produkcji mąki oraz oleju. Można je przyrządzać na wiele sposobów, także na słodko…
Dyniowe muffinki z figami
Składniki:
250 g mąki pszennej
50g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
170 g cukru
szczypta soli
skórka otarta z cytryny
2 duże jajka
300 g dyni piżmowej
50 ml mleka
150 g oleju kokosowego
120 g pokrojonych orzechów laskowych
120 g pokrojonych rodzynek
120 g pokrojonych fig
1 opakowanie pestek dyni
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C (bez termoobiegu). Dynię kroimy w plastry i pieczemy około 30 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie, studzimy, okrajamy skórki i miksujemy blenderem. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, sól, skórkę z cytryny i bakalie. W drugiej misce, mieszamy jajka, mleko, stopiony olej kokosowy i puree z dyni. Mokre składniki przelewamy do suchych i łączymy ze sobą łyżką do momentu, gdy nie będzie widać suchej mąki. Przygotowujemy formę do muf finek wykładając papilotkami, do których wylewamy ciasto, a wierzch posypujemy pestkami dyni. Całość wstawiamy do piekarnika na około 20 minut i aromatyczne babeczki gotowe.
Złotko na słodko – karpatka dyniowa
Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie ciasta karpatka
250 ml wody
125 g margaryny
4–5 jaj (w zależności od wielkości)
3 łyżki kakao
Nadzienie:
500 ml wody
450 g mrożonej lub świeżej dyni
1 opakowanie cukru cynamonowego
szczypta soli
200 g masła lub margaryny
1 opakowanie galaretki smak pomarańczowy
1 opakowanie cukru wanilinowego
Dekoracja:
½ szklanki cukru
płaska łyżka masła
1 opakowanie pestek dyni
Wykonanie:
Przygotowania zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 220⁰C (bez termoobiegu). Dwie tortownice o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru. Dynię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, a następnie obieramy i kroimy w kostkę. Kostkę dyni wsypujemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu z odrobiną wody. Następnie dodajemy cukier cynamonowy, szczyptę soli i przykrywamy pokrywką, dusząc na średnim ogniu. Gdy kawałki dyni się rozpadną, miksujemy masę za pomocą blendera na gładki krem. Jeśli purée zawiera nadmiar wody – odparowujemy na palniku, mieszając bez przykrycia przez kilka minut. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml wody, a pozostałą wodę zagotowujemy i wlewamy do niej rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Do ciepłego, lekko wystudzonego purée dyniowego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Obie masy miksujemy razem, dodając na koniec porcjami miękki tłuszcz. Cukier wysypujemy na patelnię z grubym dnem, pozostawiamy do czasu całkowitego roztopienia. Gdy zacznie brązowieć dodajemy masło, energicznie mieszając. Pestki dyni rozkładamy na papierze do pieczenia i zalewamy karmelem. Gdy przestygnie – łamiemy na kawałki. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem, przykrywam górną warstwą ciasta. Wierzch karpatki posypujemy kawałkami dyni w karmelu. Pycha!
Tarta z dynią
Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie ciasta kruchego
1 jajko
100 g zimnej margaryny
1‒2 łyżki mąki pszennej do podsypania
Nadzienie:
700 g dyni
200 ml śmietany 30%
3 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
0,5 łyżeczki soli
1 kopiasta łyżka brązowego cukru
garść krojonych migdałów
Dynia świetnie sprawdza się w tartach na ciepło, a dodając do niej odrobinę cynamonu i brązowego cukru rozgrzeje nawet w najchłodniejsze dni!
Wykonanie:
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Mieszankę do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy z jajem i margaryną. Formę wyklejamy ciastem i lekko nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Umytą, obraną i pozbawioną pestek dynię kroimy w dużą kostkę. Migdały siekamy nożem na drobne kawałki. W wysokiej misce mieszamy śmietanę, żółtka, cukier i migdały. Masę wylewamy na podpieczony spód tarty. Na krem wykładamy kawałki dyni. Całość posypujemy brązowym cukrem z solą. Tartę zapiekamy w piekarniku przez 30 minut. Proste, prawda?
Ciasto dyniowo-karmelowe
Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie kruchego ciasta
1 jajo
100 g masła
Nadzienie:
800 g obranej i pokrojonej dyni
125 g serka mascarpone
2 jaja
120 g cukru trzcinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
1 puszka masy krówkowej
1 opakowanie migdałów blanszowanych
Wykonanie:
Ciasto dyniowe w duecie z polewą karmelową i migdałami. Czy można lepiej zacząć popołudnie? Przygotowujemy formę do tarty wysmarowaną masłem i wysypaną mąką oraz blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta miksujemy z jajem i masłem, a następnie zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut. Dynię przekrojoną na ćwiartki pieczemy na blasze, do miękkości (około 30-40 minut). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Upieczoną dynię miksujemy blenderem, a następnie dodajemy do niej serek, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz blendujemy. Masę dyniową wylewamy na podpieczony kruchy spód i pieczemy kolejne 50 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Kajmak podgrzewamy w rondlu cały czas mieszając. Wystudzone ciasto polewamy kajmakiem i dekorujemy posiekanymi migdałami – pysznie!