Modnie i Zdrowo

Jak być fit cały rok? Jedz ryby!

13 września 2019 | Opracowanie Natalia Chrapek

Jesień i zima to czas, kiedy najłatwiej przybieramy na wadze. Niższe temperatury sprawiają, że jesteśmy mniej aktywni i częściej zostajemy w domu, z kubkiem ciepłej herbaty w ręku. Aby uniknąć nieprzyjemnego zaskoczenia wchodząc wiosną na wagę, zwracajmy uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu.

Okres jesienno-zimowy charakteryzuje się niskimi temperaturami i krótszymi dniami, a co za tym idzie, mniejsza ilość słońca dociera do naszej skóry. Wpływa to na obniżenie poziomu witaminy D w organizmie, a jej niedobory prowadzą m.in. do szybszego odkładania się tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, aby zaradzić gorszemu samopoczuciu, gdy za oknem plucha, podjadamy słodkości. Te chociaż zwiększają poziom tzw. hormonu szczęścia, przyczyniają się do nadwagi. Jednak dzięki odpowiednio skomponowanej diecie możemy wpływać pozytywnie zarówno na nasz wigor, jak i wagę.

Ryba ma w sobie to „coś”

Cały rok mamy pod ręką produkty, które wspierają nas w walce o zachowanie wymarzonej sylwetki. Naszym sprzymierzeńcem są ryby, zarówno chude, jak i te zawierające większe ilości tłuszczu. Jak to możliwe? Ryby morskie są bogate przede wszystkim w kwasy tłuszczowe omega-3, które pozytywnie wpływają na regulowanie gospodarki lipidowej, a co za tym idzie, ułatwiają walkę z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Regularne jedzenie tych morskich rarytasów wpływa też na zmniejszenie łaknienia ze względu na dużą zawartość cennych białek. Kolejną zaletą ryb morskich jest duża zawartość witaminy D. Wpływa ona nie tylko na poprawę samopoczucia, ale także zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i otyłości.

Śledzik? Na okrągło!

Jak często powinniśmy spożywać ryby tak, aby ich właściwości wspierały pracę naszego organizmu? Najlepszym rozwiązaniem jest regularność – specjaliści zalecają, aby morskie przysmaki lądowały na naszych stołach przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Dzięki temu utrzymujemy właściwy poziom składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Czy przy tej systematyczności spożywania może nam brakować pomysłów na ich przyrządzenie? Wręcz przeciwnie. Nawet śledź jako gotowy produkt może nas zaskoczyć różnorodnością smaków. Wystarczy wspomnieć o Śledziku na okrągło marki SEKO, dostępnym w takich wariantach, jak po kaszubsku, z brzoskwinią i żurawiną, czy nawet w wersji sweet chilli. To pokazuje, że nasza dieta może być: zdrowa, urozmaicona, a przede wszystkim pyszna! Wprowadzenie do codziennego jadłospisu rybnych przysmaków powinno być więc nr 1 na naszej jesiennej liście rzeczy do zrobienia. Dobre samopoczucie i piękna sylwetka są w zasięgu naszego talerza.