Modnie i Zdrowo

Olej kokosowy w kuchni. Jak go stosować?

17 listopada 2016 | Opracowanie Katarzyna Grzebyk

Fot. Pixabay

Olej kokosowy robi furorę jako kosmetyk, ale coraz częściej wykorzystywany jest w kuchni do smażenia, pieczenia i duszenia oraz jako dodatek do kanapek, sałatek i ciast. Najlepszy jest olej tłoczony na zimno, nierafinowany, nieoczyszczany nieodkwaszany i niewybielany. Potrawom nadaje charakterystyczny smak, a dzięki temu, że nie jełczeje, można go długo przechowywać. Zawiera też wiele cennych witamin, minerałów i aminokwasów, a do tego pięknie pachnie, dlatego warto wprowadzić go do codziennej diety.

Olej kokosowy to tłuszcz pozyskiwany z orzecha palmy kokosowej. W zależności od sposobu tłoczenia uzyskuje się różne rodzaje oleju: rafinowany lub nierafinowany.

Olej kokosowy – rafinowany czy nierafinowany?

 

Olej kokosowy rafinowany przetwarzany jest w wysokiej temperaturze, niestety przy użyciu substancji chemicznych, co niekorzystnie wpływa na jego jakość i pozbawia wielu cennych składników. Występuje w postaci masła kokosowego, przypominając ścięty, biały tłuszcz albo w postaci płynnej o jasnożółtej barwie. Jest pozbawiony zapachu. Dzięki obróbce termicznej posiada dłuższy okres przydatności, ale nie zawiera tych właściwości, którymi charakteryzuje się olej kokosowy tłoczony na zimno.

Olej kokosowy nierafinowany to prawdziwy rarytas. Można go wykorzystywać zwłaszcza do pielęgnacji ciała oraz w kuchni. Kwalifikuje się go do kategorii „super food”, która oznacza wysoką jakość oraz korzystny wpływ na zdrowie. To właśnie ten olej powinniśmy stosować. Ma piękny, subtelny zapach i smak orzecha kokosowego. Jego konsystencja przypomina konsystencję smalcu, ale po podgrzaniu przybiera postać płynną i przezroczystą. Należy go przechowywać w temperaturze pokojowej, nie narażając na działanie promieni słonecznych.

Jak stosować olej kokosowy w kuchni?

 

Olej kokosowy w kuchni można wykorzystywać na wiele sposobów. Może być spożywany prosto z opakowania, wykorzystywany do pieczenia, duszenia i smażenia

Olej kokosowy zamiast masła lub margaryny

Można smarować nim pieczywo, rezygnując z masła lub margaryny. Dietetycy zalecają też spożywanie jednej łyżeczki oleju kokosowego dziennie, żeby zapobiec dolegliwościom żołądkowym.

Olej kokosowy do smażenia

Poleca się go szczególnie do smażenia naleśników i innych słodkich placuszków z patelni.

Olej kokosowy do pieczenia

Można go wykorzystywać do pieczenia ciast i ciasteczek. Wystarczy zmodyfikować nieco przepis na dany wypiek i zamiast polecanego w przepisie tłuszczu, dodać olej kokosowy. Wypieki będą zdrowsze, lżejsze i mniej kaloryczne.

Olej kokosowy do duszenia

Duszone potrawy warto urozmaicić delikatnym aromatem oleju kokosowego.

Olej kokosowy do masła orzechowego

Zdrową alternatywą dla kalorycznego masła orzechowego, które można kupić w sklepie, jest masło orzechowe z wykorzystaniem oleju kokosowego. Wystarczy zblendować orzechy włoskie z dodatkiem oleju.

Olej kokosowy – domowa nutella

Pyszną domową nutellę uzyskamy blendując orzechy, gorzką i mleczną czekoladę, mleko oraz olej kokosowy.

Olej kokosowy dla wegetarian, wegan i cukrzyków

Jest niezbędny w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, gdzie zastępuje tłuszcze zwierzęce. Poleca się go również cukrzykom.