Oliwkowe święta – inne niż wszystkie! Garść hiszpańskich inspiracji…
16 grudnia 2019 |Magii Świąt Bożego Narodzenia ulega cały Świat! Bez względu na szerokość czy długość geograficzną, to niezmiennie wyjątkowy czas. Wyczekiwany i radosny. Przywołujący niezwykłe smaki, które sprawiają, że z przyjemnością siadamy w gronie rodziny i przyjaciół przy suto zastawionym stole. W zgodzie z tradycją, wykwintnie i smacznie, choć w każdym regionie czy kraju świętujemy nieco inaczej. A jak Boże Narodzenie obchodzą Hiszpanie i co pojawi się na ich stołach?
Hiszpańska Wigilia, zwana Nochebuena, czyli Dobra Noc to, podobnie jak w Polsce, kluczowy moment Świąt. Jednak jest obchodzony inaczej niż w naszym kraju. Wigilia rozpoczyna się hucznymi paradami – mieszkańcy ubrani w kolorowe stroje w asyście ozdobionych szarfami zwierząt, wesoło maszerują przez ulice miasta. Świąteczne festiwale odbywają się w towarzystwie radosnej muzyki, trąbek, bębenków, piszczałek i śpiewu. Wieczorem, po paradzie cała rodzina spotyka się na uroczystej kolacji.
Hiszpański stół wigilijny cechuje się wyjątkowym bogactwem potraw – od pieczonych mięs, przez pasztety, wędliny, dojrzewającą, suszoną szynkę jamon, aż po desery. Tradycyjnie na stole musi się też znaleźć consome, czyli hiszpański rosół. Dania główne różnią się w zależności od regionu. W środkowej Hiszpanii podaje się Cochinillo, czyli pieczone prosię lub jagnię, na południu, w Andaluzji drób, głównie indyka, a na wybrzeżu – owoce morza i ryby. Hiszpańskie święta obfitują też w słodkie wypieki m.in. Roscon de Reyes, czyli ciasto Trzech Króli, w którym zapieka się drobny upominek przynoszący szczęście, temu kto go odnajdzie w swoim kawałku ciasta. Zgodnie z tradycją w Wigilię podawany jest turrón, migdałowo-miodowy nugat, który jest hiszpańskim odpowiednikiem opłatka. W czasie Wigilii, Hiszpanie popijają schłodzonym białym wytrawnym winem owoce morza, czerwonym winem mięsa, a przy deserze raczą się katalońskim winem musującym Cava.
Choć świąteczne menu różni się w zależności od regionu Hiszpanii, to istnieje jeden wspólny, kulinarny mianownik: oliwki. Hiszpanie to wielbiciele oliwek, więc także w czasie świąt te niezwykłe owoce królują na wszystkich hiszpańskich stołach, idealnie pasując do wigilijnych specjałów. Uniwersalność oliwek, które doskonale komponują się z różnymi, często zaskakującymi składnikami sprawia, iż w każdym regionie, każda rodzina ma swój własny, oryginalny przepis na oliwkowe marynaty.
El Día de los Reyes Magos – Dzień Trzech Króli
Święta Bożego Narodzenia w Hiszpanii kończą się 6 stycznia w Dzień Trzech Króli i jest to jedno z najhuczniej obchodzonych świąt. El Día de los Reyes Magos jest dedykowane szczególnie dzieciom – tego dnia najmłodsi otrzymują prezenty, na które czekali cały rok. Wieczorem, tuż przed pójściem spać, maluchy wystawiają w ogrodzie lub na balkonie miseczki z wodą dla wielbłądów i poczęstunek dla trzech strudzonych wędrowców. Obok stawiają swoje buty. Następnego dnia rano dzieci znajdują w nich upominki, które, według wierzeń i tradycji, zostawili im Kacper, Melchior i Baltazar – na pamiątkę darów, które Jezus otrzymał od mędrców ze Wschodu.
Oliwkowa Wigilia? Zdecydowanie tak!
Boże Narodzenie to wyjątkowy czas. Dlatego warto się postarać i przygotować coś równie niezwykłego dla rodziny i gości. A może by tak zaszaleć i spróbować czegoś oryginalnego? Czy wiedzieliście, że do tradycyjnych, polskich dań znakomicie pasują…hiszpańskie oliwki? Już niewielki ich dodatek wspaniale wzbogaci smak znanych wszystkim potraw, zaskoczy gości i uwiedzie największych smakoszy.
Prezentujemy oryginalne przepisy na jeszcze wspanialsze, oliwkowe Święta rodem z gorącej Hiszpanii!
Wigilijny śledzik z dodatkiem hiszpańskich oliwek
Składniki:
- zielone hiszpańskie oliwki
- kawior
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy
- pieczona czerwona papryka
- śledziki w occie
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszaj kawior, oliwę z oliwek oraz ocet jabłkowy. Następnie dodaj zielone hiszpańskie oliwki. Odstaw na godzinę do lodówki, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Następnie pokrój paprykę oraz śledziki w plastry o grubości 1 cm, dodaj do wcześniej przygotowanych składników i delikatnie połącz.
Bożonarodzeniowy łosoś z hiszpańskimi oliwkami
Składniki:
- 800 g filetów z łososia
- 150 g hiszpańskich zielonych oliwek
- 50 g hiszpańskich czarnych oliwek
- 1 cebula dymka
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszaj czarne hiszpańskie oliwki z 2 łyżkami oliwy z oliwek i musztardy. W oddzielnym naczyniu wymieszaj pokrojone w talarki hiszpańskie zielone oliwki z drobno posiekaną cebulą dymką oraz 4 łyżkami oliwy z oliwek. Odstaw by smaki dobrze się połączyły. Filety z łososia dopraw sola i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż łososia na średnim ogniu przez 4 minuty. Podawaj na półmisku udekorowanym hiszpańskimi oliwkami.
Świąteczne śledziki z hiszpańskimi oliwkami
Składniki:
- hiszpańskie zielone oliwki
- pokrojony w kostkę marynowany śledź
- świeżo wyciskany sok z pomarańczy
- obrany pomidor
- suszone pomidory
- oliwa z oliwek, drobno posiekany szczypiorek
- cebula dymka, ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
W miseczce dobrze wymieszaj oliwę z oliwek, drobno posiekany ząbek czosnku oraz sok z pomarańczy. Następnie dodaj szczypiorek oraz kilka suszonych pomidorów posiekanych w cienkie paseczki. Pokrój pomidora oraz śledzia w kostkę grubości 1 cm, dodaj do wcześniej przygotowanych składników. Dorzuć zielone hiszpańskie oliwki, wszystko delikatnie połącz. Wskazówka: danie doskonale smakuje także z wędzonym łososiem oraz anchois.