Modnie i Zdrowo

Ciecierzyca! Co za smak, a ile zdrowia

22 września 2017 | Opracowanie Katarzyna Grzebyk

Fot. Pixabay

Ciecierzyca, nazywana też cieciorką, to roślina strączkowa, która zbyt rzadko gości na naszych stołach, a ma do zaoferowania naprawdę sporo. Nie tylko wyjątkowy smak, ale i szereg właściwości odżywczych i zdrowotnych. Poleca się ją sportowcom, osobom na diecie, cukrzykom, osobom cierpiącym na wysokie ciśnienie oraz anemię.

Ciecierzyca cieszy się popularnością nie tylko za sprawą dużej ilości potraw, które możemy z niej przyrządzić, ale przede wszystkim ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze. Dzięki dużej zawartości błonnika wspomaga odchudzanie, a także powoduje uczucie sytości na długo. Cieciorka jest również bogata w białko. Na 100g ugotowanego produktu przypada go aż 8,86g, z tego powodu często obecna jest nie tylko w diecie wegan, ale np. sportowców.

Ponieważ ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny (IG =30), mogą po nią sięgać cukrzycy, zwłaszcza, że zawarty w niej błonnik reguluje poziom glukozy we krwi i obniża wchłanianie węglowodanów. Nie glutenu, więc jest polecana osobom mającym alergię na ten składnik lub chorującym na celiakię. Dzięki sporej zawartości błonnika (aż 7,6 g/100 g), poleca się ją osobom na diecie, a także cierpiącym na zaparcia. Trzeba jednak uważać, bo ciecierzyca powoduje wzdęcia. Aby temu zapobiec, należy przed ugotowaniem wymoczyć ciecierzycę w wodzie z sodą oczyszczoną, a potem odlać tę wodę, a ciecierzycę ugotować w świeżej wodzie.

Można z niej przyrządzić szereg apetycznych potraw: zupy kremy, farsze, gulasze, potrawki, a także zdrowe desery. Produkt świetnie komponuje się z przyprawami takimi jak: curry, rozmaryn, gałka muszkatołowa, kurkuma, czy też kolendra. Ciecierzyca sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille.