Modnie i Zdrowo

Orzeźwiająca moc mrożonej herbaty

14 czerwca 2019 | Opracowanie Natalia Chrapek

Mrożona herbata to najlepszy sposób na orzeźwienie podczas upalnych dni. Przygotowana samodzielnie jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa i niskokaloryczna, bo nie zawiera szkodliwych konserwantów oraz substancji słodzących. Chociaż jej przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu, jest bardzo proste.  

Wraz nadejściem ciepłych dni wraca ochota na zimne napoje. Obecnie modne jest zdrowe odżywianie, a co za tym idzie samodzielne przygotowywanie kompotów, ponczów i mrożonej herbaty. Własnoręcznie przyrządzony herbaciany napar zapewni uczucie orzeźwienia w upalny dzień, bez zbędnych konserwantów i substancji słodzących. W zależności od użytych produktów może także stanowić dobre źródło witamin i składników mineralnych.

Inaczej przygotowuje się napój z mieszanki owocowej, ziołowej lub rooibosa, a jeszcze inaczej z czarnej, zielonej lub białej herbaty. Jeżeli mamy do dyspozycji mieszankę owoców, ziół albo rooibosa, możemy zaparzyć ją w ciągu 5-10 minut, wyjąć fusy, schłodzić w temperaturze pokojowej, wstawić do lodówki i gotowe  mówi Julia Popcowa, ekspert z Ahmad Tea.

Przed podaniem mrożonej herbaty należy wsypać do szklanki lub dzbanka lód, dodać cytrynę lub świeże liście mięty oraz cukier do smaku (opcjonalnie). Osoby dbające o linię mogą skorzystać z mniej kalorycznej wersji i użyć stewii bądź miodu. Aby zachować zdrowotne właściwości tego drugiego składnika, należy dodać go do herbaty dopiero po jej przestudzeniu.

Przygotowując orzeźwiający napój z zielonej czarnej lub białej herbaty, trzeba zastosować zupełnie inny przepis. Napar, który parzy się zbyt długo wydziela wiele szkodliwych związków, m.in. substancje rakotwórcze. Dlatego najpierw należy przygotować tradycyjną herbatę w dzbanku w tradycyjny sposób, z tym, że jej parzenie nie powinno trwać dłużej niż 3 minuty.

Następnie wrzućmy do szklanki podwójną porcję lodu, możemy też dołożyć różne smakołyki: cytrynę, miętę, przyprawy korzenne, cukier, syrop z agawy, miód lub syrop klonowy. Potem zostaje już tylko wlać bursztynowy płyn, który zachowa swój cenny smak, jeśli tylko będzie podany na zimno – dodaje Julia Popcowa.

Samodzielne przygotowywanie mrożonej herbaty wymaga trochę więcej czasu, nie jest jednak trudne. Sprzyja za to zdrowiu i dbaniu o szczupłą sylwetkę. Naturalna napar, zwłaszcza z zielonej herbaty zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze chroniące przed działaniem wolnych rodników. Hamuje też rozwój miażdżycy.