Modnie i Zdrowo

Przekąski na jeden kęs-idealne na przyjęcie karnawałowe

13 stycznia 2020 | Opracowanie Monika Moskwa

Okres karnawałowy to czas licznych spotkań towarzyskich oraz wystrzałowych imprez. Jeśli chcemy zaprosić do siebie znajomych, warto zaskoczyć ich oryginalnym, pysznym menu, tak by nasze przyjęcie karnawałowe na długo pozostało gościom w pamięci. Jakie przysmaki przyrządzić na przyjęcie karnawałowe? Sprawdźcie kilka sprawdzonych przepisów , które zaskoczą gości.

  1. Ślimaki z francuskiego ciasta z salami lub szynką
  2. 1 opakowanie ciasta francuskiego
  3. 1 łyżeczka ulubionych ziół (rozmaryn, oregano lub tymianek)
  4. 12 plastrów dużej w przekroju szynki lub 32 plasterki salami
  5. tyle samo dużych plastrów żółtego sera
  6. 1 jajko

Przygotowanie:

Ciasto wyjmujemy z opakowania, rozwijamy i układamy na nim plastry sera i szynki lub salami, posypujemy ulubionymi ziołami (rozmarynem, oregano bądź tymiankiem) a następnie zawijamy. Taką roladę kroimy w plasterki (najlepiej grubości 2 cm) i układamy na blasze. Smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem lub 200°C bez termoobiegu i pieczemy przez 15 minut.

  • Sałatka makaronowa z kurczakiem i ananasem
  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 g makaronu muszelki
  • 1 ananas z puszki krojony w kostkę
  • 1 łyżeczka przyprawa curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z ananasów z puszki
  • 4 łyżki majonezu
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu czarny
  • 1 łyżka oleju
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, posyp curry, posól, popieprz. Odstaw na 30 minut. Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie, z łyżką oleju, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Kurczaka usmaż na nagrzanej patelni, odstaw do ostygnięcia. Makaron połącz z kurczakiem i odsączonym ananasem. Wymieszaj sok z ananasów, sos sojowy i majonez. Polej sosem sałatkę i wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki.

  • Deska serów
  • ok. 300 g ser koryciński z czarnuszką lub czosnkiem (łagodny, biały twardy, polski zagrodowy)
  • ok. 200 g ser kozi w formie rolady np. President, Merci Chef, Soignonn (twarogowy, miękki, słodkawy)
  • ok. 200 g ser owczy np. Nero di Sicilia albo Peccorino z pieprzem – (owczy, biały, twardy)
  • ok. 300 g gorgonzola (włoski, z przerostem niebieskiej pleśni)
  • ok. 300 g edamski (typ holenderski, krowi, łagodny, niezbyt twardy żółty popularny, lubiany przez prawie wszystkich)
  • ok. 300 g Kerrygold Ser Irlandzki Cheddar Vintage (2-letni, krowi, żółty, typu angielskiego, dość twardy, o intensywnym smaku)

Do deski serów sprawdzi się kolorystyczna kompozycja z owoców, które podkręcą smak. Są to: winogrona, figi, suszone morele, jabłka, gruszki, suszona żurawina oraz orzechy: włoskie, pistacjowe, laskowe, makadamia.

  • Rollsy z łososiem i twarożkiem
  • 5 płatów tortilli
  • twarożek kremowy 1 opakowanie
  • twarożek czosnkowy 1 opakowanie
  • 1 papryka
  • 1 opakowanie plastrów łososia wędzonego

Przygotowanie:

Płat tortilli podpiecz na patelni. W misce wymieszaj oba twarożki oraz drobno pokrojoną paprykę. Nałóż dwie łyżki nadzienia na tortillę, połóż plaster łososia. Ciasno zawiń w rulonik, a następnie pokrój na kawałki i ułóż na półmisku.

  • Sałatka z buraczkami i fetą
  • 3 średnie buraki
  • 1 opakowanie sera feta
  • rukola
  • słonecznik
  • pestki dyni
  • do sosu: ocet winny, miód, oliwa, musztarda
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Buraki umyj, osusz, owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku (200 stopni, ok. 1 h). Gdy wystygną, obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Na półmisku ułóż rukolę, na niej plastry buraka i posyp fetą pokrojoną w kostkę. Na patelni upraż bez tłuszczu na małym ogniu garść słonecznika i garść pestek dyni. Posyp nimi sałatkę. W miseczce wymieszaj dwie łyżki oliwy, dwie łyżki octu winnego, łyżeczkę musztardy i łyżeczkę miodu. dodaj sól i pieprz. Sosem polej sałatkę tuż przed podaniem. Nie mieszaj jej!