Modnie i Zdrowo

Spirulina skuteczna w walce z wirusami

19 stycznia 2017 | Opracowanie Ewelina Czyżewska

Fot. Archiwum Hepatica

W Azji używana jest powszechnie od tysięcy lat jako lek lub produkt wykorzystywany w diecie. Zawiera różne witaminy, aminokwasy, minerały i ponad sto innych składników odżywczych. Każdy z tych elementów ma wartość odżywczą dla zdrowia i dlatego jest zalecanym dodatkiem do żywności. Co powinniśmy wiedzieć o spirulinie?

Gdy babcine metody na infekcje wirusowe, takie jak imbir, cebula czy czosnek nie działają, a my nie chcemy sięgać po popularne leki dostępne bez recepty, warto pomyśleć o preparatach zawierających spirulinę.

Mimo dzisiejszej degradacji środowiska naturalnego, woda niektórych akwenów nadal jest źródłem związków organicznych i substancji mineralnych, o wysokim stężeniu. Jedną z nich jest Spirulina platensis, czyli żyjąca w jeziorze jak glon – mała alga. W Azji, używana jest powszechnie od tysięcy lat, jako lek lub produkt wykorzystywany w diecie.

Spirulina zawiera sporo składników, niezbędnych do funkcjonowania organizmu

Prawie w siedemdziesięciu procentach składa się z białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Ponadto, jest w niej cały kompleks witaminy B, a także A, D, E, K. Zawiera również biotynę, inozytol i sól kwasu foliowego. Bogata jest również w składniki mineralne – szczególnie dwuwartościowe – naturalnie wiązane żelazo oraz magnez i wapń.

Spirulina jest najbogatszym źródłem beta-karotenu. Ponadto zawiera kwasy tłuszczowe – gamma-linolowy i Omega-6, a także barwniki – zielony chlorofil, który wspomaga budowę krwi i pracę serca i niebieski fikocyjaninę, która wspiera i pobudza układ immunologiczny.

Dzięki temu, że spirulina posiada miękką błonę komórkową, która złożona jest z mukopolisacharydów, powyższe składniki łatwo się wchłaniają.

Spirulina – w formie tabletek lub w formie płynnej

Najczęściej stosuje się ją w formie tabletek zwanych spiruletkami, gdyż są to po prostu sprasowane algi. Łatwo je zażyć, jednak ich minusem może być niskie stężenie ekstraktu, a także problemy z rozdrobnieniem przez układ pokarmowy. Każda pastylka składa się również z substancji pomocniczych, które utrzymują jej kształt. Zdarza się, że w tańszych suplementach może być ich tak dużo, że suplementacja nie przyniesie oczekiwanych efektów.

Fot. Archiwum Hepatica

Fot. Archiwum Hepatica

Od niedawna na polskim rynku dostępna jest spirulina w formie płynnej, która zawiera oczyszczony i naturalny wyciąg ze szczepu FEM 101, algi z gatunku Spirulina platensis. Jest to suplement diety, który odznacza się wysoką koncentracją spiruliny, dzięki czemu skutecznie zwalcza wirusy. Płynna forma, w przeciwieństwie do tabletek, gwarantuje, że szybko się wchłonie. Co ważne, stosować mogą go nie tylko dorośli, ale również dzieci powyżej trzeciego roku życia.

Spirulina ma działanie antywirusowe

Zwalcza wirusy grypy, szczególnie A, B, a także H1N1. Nie tylko zapobiega ich występowaniu, ale także, w przypadku kiedy już zachorowaliśmy, bardzo szybko łagodzi objawy choroby. Podobnie jak, składnik niektórych leków inozyna, blokuje syntezę materiału genetycznego wirusa. Dzięki temu namnażanie cząsteczek wirusowych, w naszych komórkach zostaje zahamowane. Zwalcza również wirusy opryszczki, infekcje dróg oddechowych, a także rotawirusy. Dodatkowo hamuje niektóre enterowirusy, które są bardzo niebezpieczne, szczególnie dla małych dzieci.

Antywirusowe działanie produktu zostało naukowo udowodnione i opisane w Journal of Medical Virology. W piśmie tym publikowane są wyniki badań, które dotyczą wirusów i ich wpływu na organizm ludzki.

Skutki uboczne zażywania spruliny

Pomimo korzyści zdrowotnych wynikających z zażywania spiruliny ważne jest, aby mieć świadomość niektórych zagrożeń wynikających z jej przyjmowania.

Podczas zażywania spiruliny zauważyć można zwiększone zapotrzebowanie organizmu na wodę, co może objawiać się pragnieniem i zaparciami. Może pojawić się także swędzenie i inne drobne choroby skóry. Ponadto przy ogromnych ilościach spożywania spiruliny w jednym czasie, niektórzy ludzie doświadczają bólów brzucha i inne pokrewne podrażnienia żołądka, a także nudności i zawroty głowy.

Ze względu na dużą zawartość białka, które podczas rozpadu w organizmie wydziela więcej ciepła, a jednocześnie podnosi temperaturę ciała, zażywanie spiruliny może powodować gorączkę i zaburzenia snu. Oznaką przedawkowania spiruliny jest także zmniejszone funkcjonowanie wątroby i nerek. Ponadto niektórzy ludzie mogą tyć, co jest związane ze zwiększonym uwodnieniem komórek, a osoby z mniejszą ilością krwinek mogą cierpieć na częste krwawienia z nosa.

Zdarza się, że spiruliny zawierają metale ciężkie takie jak ołów, kadm i rtęć. Obniża to jakość spiruliny i zawsze powoduje skutki uboczne. Dlatego zanim zdecydujemy się na ich zażywanie, warto upewnić się co do źródła, z którego kupujemy spirulinę i czy została ona poddana badaniom na zanieczyszczenia.