Szybkie i zdrowe – dziecięce przysmaki polecane przez piłkarzy FC Barcelona
31 października 2018 |Szkoła jest wyzwaniem nie tylko dla uczniów, także dla rodziców. Godzenie kilku różnych czynności w bardzo krótkim czasie nie jest łatwe. Szkoła, treningi i zajęcia dodatkowe, a do tego trzeba dodać planowanie listy zakupów i układanie jadłospisu na cały tydzień. Jak zatem ułatwić sobie ten czas i przygotować szybkie, smaczne i zdrowe posiłki dla całej rodziny, które będą bogate w składniki odżywcze? Skorzystaj z podpowiedzi dietetyków FC Barcelona i zainspiruj się przepisami na ekspresowe dania do przygotowania w 10, 15 i 25 minut.
Sprawne planowanie oraz wyszukiwanie ciekawych rozwiązań kulinarnych pozwoli ci zaoszczędzić czas i przeznaczyć wolne chwile na rodzinne aktywności lub ukochane hobby. Zastanawiasz się, jak możesz gotować zdrowo i smacznie, a przy tym nie spędzać w kuchni całego popołudnia? Z pomocą spieszy Beko i FC Barcelona, proponując przepisy na zdrowe i pyszne potrawy, które możesz przyrządzić w ekspresowym tempie! Znajdziesz w nich zarówno propozycję przekąski, smaczny obiad czy zdrową kolację. Jak to zrobić? Nic prostszego!
Zainspiruj się przepisami dietetyków piłkarskich mistrzów, którzy na co dzień grają w hiszpańskim klubie FC Barcelona i #jedzjakmistrz! Odwiedź stronę internetową beko.pl/jedzjakmistrz i wybierz propozycje idealne dla Twojej rodziny. Bananowo – daktylowe smoothie w 10 minut? Jagodowo-bananowe naleśniki, które przygotujesz w 15 minut oraz mini kubeczki taco do przygotowania w 25 minut? Nic prostszego!
Do przygotowania bananowo – daktylowego smoothie potrzebujesz:
Składniki:
• 250 g mleka
• 4 suszone daktyle
• 1 banan
• 3 migdały
• łyżeczka kakao w proszku
• łyżeczka cynamonu
• pół szklanki kostek lodu
• łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki połącz w blenderze, dodając najpierw połowę mleka. Blenduj aż do uzyskania gładkiej masy, a następnie dodaj drugą połowę mleka. Udekoruj ulubionymi owocami i podawaj. Ta zdrowa i szybka przekąska będzie idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Dla porannych łasuchów proponujemy pyszne i zdrowe, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu naleśniki bananowo – jagodowe, które nie tylko dodadzą energii na cały dzień, ale także sprawią, że każdy domownik rozpocznie go z uśmiechem na ustach. Czego potrzebujesz do tego pysznego i szybkiego śniadania? To proste!
Do przygotowania jagodowo – bananowych naleśników potrzebujesz:
Składniki:
• 60 g jogurtu naturalnego
• 1 dojrzały banan
• 200 g płatków owsianych
• 1 jajko
• 40 g ulubionego mleka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 40 g jagód
• olej kokosowy lub masło
Połącz jogurt, banana, płatki owsiane, jajko, mleko, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy w blenderze i blenduj aż do uzyskania jednolitej masy. Dosyp jagody i całość delikatnie wymieszaj. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu i rozpuść na niej masło lub olej kokosowy, według upodobań. Zanim rozpoczniesz smażenie, upewnij się, że patelnia jest dobrze nagrzana, dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste i lepiej upieczone. Wlej ciasto na patelnię, piecz przez około 2-3 minuty, a następnie obróć i piecz aż naleśnik się zarumieni oraz stanie się puszysty. Powtarzaj czynność do momentu zużycia całego ciasta. Całość udekoruj ulubionymi owocami. Podawaj ciepłe.
Po całym dniu wyzwań i niespodzianek zaskocz rodzinę pyszną kolacją przygotowaną zaledwie w 25 minut! Wykorzystując przysmaki polecane przez piłkarzy FC Barcelona przygotuj mini kubeczki taco. Twoja rodzina na pewno je pokocha! Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego.
Do przygotowania mini kubeczków taco potrzebujesz:
Składniki:
• 1 zielonej papryki
• 500 g wołowiny lub mięsa z indyka
• 1 cebula
• 2 pomidory
• 30 g oliwy z oliwek
• szczypta kminku i soli
• 150 g czerwonej fasoli z puszki
• 50 g posiekanej pietruszki
• 25 g posiekanej kolendry
• 150 g sera cheddar
• kilka kromek chleba tostowego
• ulubione przyprawy do smaku
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Przygotuj foremki na muffinki i posmaruj je oliwą z oliwek. Każdą foremkę wypełnij chlebem tostowym. Piecz przez około 15 minut, aż chleb się zarumieni, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Na średniej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę, zieloną paprykę i mięso, połączone składniki smaż przez około 10 minut. Dodaj kminek, sól, pomidory i fasolę, delikatnie mieszając smaż jeszcze przez około 2 minuty. Następnie, gotowym farszem wypełnij chlebowe kubeczki. Całość posyp startym cheddarem oraz odrobiną pietruszki i kolendry.
Przepisy pochodzą z akcji Beko #Jedzjakmistrz. Więcej przepisów na proste dania dla dzieci znajdziesz na www.beko.pl/jedzjakmistrz