Modnie i Zdrowo

Truskawki nie tylko na słodko…

19 czerwca 2019 | Opracowanie Natalia Chrapek

W tym roku mając w kuchni koszyk pełen tych pysznych, czerwonych owoców przełammy kulinarne schematy i puśćmy wodze fantazji przygotowując truskawkową sałatkę, roladki, a nawet… zupę! 

Na naszych wiosennych stołach królują już pyszne, świeże truskawki. Możemy w sezonie zajadać się nimi niemalże do woli. W ich soczystym wnętrzu znajdziemy same cenne składniki. 100 g truskawek to tylko 28 kcal, a przy tym  ok. 130 mg potasu, 26 mg wapnia, 12 mg magnezu oraz witaminy z grupy B. Dzięki sporej dawce witaminy C skutecznie odkwaszają organizm.

Zazwyczaj pojawiają się na naszych talerzach polane śmietanką lub posypane cukrem. Warto jednak pójść o krok dalej i wykorzystać je w kuchni nie tylko do przyrządzania deserów.

Truskawkowa zupa

Aby dodać troszkę fantazji do codziennego obiadu możemy przygotować botwinkę z truskawkami. Do przyrządzenia tej pysznej zupy potrzebne nam będą: opakowanie barszczu czerwonego Ekspresowa Zupa Winiary, pęczek botwinki, 1 marchewka, pęczek posiekanego koperku, łyżka mąki pszennej, 100 ml śmietany 30-procentowej, 250 g truskawek oraz sól, cukier i sok z cytryny do smaku. Marchew i botwinę dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w paseczki. Następnie do litra wrzącej wody wrzucamy pokrojone warzywa. Gotujemy je na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Gdy będą miękkie, wsypujemy do nich barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY i posiekany koperek. Mąkę rozprowadzamy w 100 ml wody i dodajemy ją do zupy, a następnie zagotowujemy. Kolejnym krokiem jest rozmieszanie śmietany z gorącym płynem i dodanie jej do zupy. Po zestawieniu garnka z ognia danie należy jeszcze doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Na sam koniec dorzucamy truskawki pokrojone na cząstki.

Owocowy dodatek do mięsa

Miłośnicy dań z mięsem koniecznie powinni spróbować pysznych roladek z kurczaka, nadziewanych żółtym serem i truskawkami. Żeby przygotować to oryginalne danie potrzebne nam będą: szczypta przyprawy Ziarenka Smaku Winiary, sos pieczeniowy, 2 filety z kurczaka, 4 plastry żółtego sera i tyle samo truskawek,  łyżka mąki, 3 łyżki masła, pieprz oraz szczypta ostrej papryki. Zaczynamy od mięsa – filety kroimy na pół i rozbijamy cienko przez folię, oprószamy przyprawą Winiary, pieprzem i papryką. Na kawałkach mięsa rozkładamy plaster sera i przekrojone na połowę truskawki, później rolujemy mięso i oprószamy je mąką. Następnie roladki obsmażamy na rozgrzanym maśle na rumiano, podlewamy 100 ml wody i dusimy 10 minut pod przykryciem. Sos pieczeniowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i łączymy z mięsem. Podajemy z kluseczkami francuskimi…

Sałatka na czerwono

Na pyszne śniadanie lub wiosenną kolację proponujemy połączenie pozornie niepasujących do siebie składników, czyli przygotowanie sałatki z brokułów i truskawek. Do wykonania tej letniej kompozycji niezbędny będzie: słoik majonezu, połówka sałaty lodowej, 1 brokuł, 250 g truskawek, 1 opakowanie mozzarelli w kulkach, 2 łyżki pokrojonego szczypiorku i koperku, kilka gałązek świeżego rozmarynu lub bazylii do dekoracji, a także sól, pieprz i cukier do smaku. Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Wystarczy porwać sałatę na małe kawałki, a  brokuł podzielić na różyczki i ugotować w posolonym wrzątku. Oczyszczone i pozbawione szypułek truskawki kroimy na ćwiartki, z kolei kulki mozzarelli na połówki. Następnie wszystkie składniki łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Tak przygotowaną kompozycję możemy udekorować listkami bazylii lub rozmarynu.