Modnie i Zdrowo

W tornistrze zawsze powinno znaleźć się miejsce na drugie śniadanie!

23 sierpnia 2019 | Opracowanie Natalia Chrapek

Rozpoczęcie roku szkolnego zbliża się wielkimi krokami. Edukacja to bardzo ważny czas dla rozwoju dziecka – w szkole spędza kształtuje swoją osobowość, w niej też również nawiązuje nowe przyjaźnie i zdobywa wiedze oraz doświadczenie. Na prawidłowy rozwój naszej pociechy wpływa wiele czynników, także codzienne posiłki. Co powinno znaleźć się w szkolnym tornistrze, aby dziecko nowy rok szkolny powitało pełne energii i entuzjazmu? Podpowiadamy!

Niektóre pociechy traktują drugie śniadanie jak zło konieczne, dlatego warto wytłumaczyć im, że jedzenie przekąsek między zajęciami sprzyja zdrowiu i zapobiega chorobom. Dłuższa przerwa w spożywaniu posiłków może powodować osłabienie i rozdrażnienie u dorastającego dziecka – w tym czasie jego organizm nie magazynuje skutecznie składników odżywczych oraz witamin, które są mu potrzebne do skoncentrowania się na nauce. Spada również poziom glukozy w organizmie, przez który nasza pociecha może czuć się ospale.

 To, jak powinno wyglądać drugie śniadanie, uzależnione jest od kilku czynników, m.in. wieku dziecka oraz jego płci. Maluchy w wieku od 7 do 10 lat nie potrzebują dostarczać organizmowi tyle samo kalorii, co starsi uczniowie. Dodatkowo chłopcy powinni spożywać ich nieco więcej od dziewczynek, ok. 200-400 kalorii więcej w ciągu dnia. Niezależnie od wyżej wymienionych kwestii, drugie śniadanie powinno składać się z pełnowartościowego białka, węglowodanów, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz produktów bogatych w witaminy z grupy B, wapń i magnez. Białko jest źródłem energii, które przyspiesza regenerację mięśni i korzystnie wpływa na samopoczucie. Węglowodany to również jedno z głównych źródeł energii, potrzebnych zwłaszcza do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią wyjątkowy budulec naszych komórek, który zapobiega chorobom. Jeśli do śniadania skomponowanego z takich składników dołączymy również witaminy z grupy B, dostępne m.in. w drobiu, nabiale czy orzechach, a także wapń i magnez, wszyscy rodzice mogą być pewni, że ich pociechy nie tylko będą miały energię na cały dzień, ale również szkolne wyzwania.  

Najpopularniejszą przekąską na drugie śniadanie jest oczywiście kanapka. Zamiast pszennego pieczywa lub wysokokalorycznych bułek warto zastąpić je ciemnymi wypiekami, np. z mąki pełnoziarnistej. Alternatywą jest również przygotowanie kolorowej tortilli. Należy pamiętać, że dziecko może szybko znudzić się tradycyjnymi przekąskami, dlatego ważne jest, aby dbać o ich różnorodność. Szkolne posiłki są również często spożywane na korytarzu, w pośpiechu lub na stojąco. W tej sytuacji warto, aby ich konsumpcja nie było dla dziecka trudna i czasochłonna

–  Przekąski dla ucznia nie powinny zajmować dużo miejsca w plecaku, a umożliwiać ich zjedzenie w każdych warunkach szkolnych. Zwykłe kanapki mogą zostać zastąpione np. kolorowym lunchboxem, składającym się z pełnoziarnistych tostów z szynką np. szynką szefa, winogronami oraz koreczkami z pomidorów i mozzarelli.Innym ciekawym pomysłem na drugie śniadanie są tortille z kabanosami, np. bankietowymi, z dodatkiem pomidorów, kolorowej papryki, ogórka i sałaty. Jeśli jednak pomimo naszych starań dziecko wzbrania się przed zjedzeniem drugiego śniadania, warto pomyśleć o przygotowaniu np. muffinek z szynką z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek i świeżej bazylii. Ich wygląd w połączeniu z kolorowym pudełkiem śniadaniowym sprawi, że pociecha z pewnością nie oprze siętakiej przekąsce – tłumaczy Piotr Laskowski, dyrektor sprzedaży i marketingu firmy JBB Bałdyga.

Co zrobić w sytuacji, gdy dziecko uwielbia słodkie posiłki? Z pewnością nie powinno mu się kategorycznie odmawiać tej przyjemności – w końcu lepiej, aby maluch sięgnął po przysmaki przygotowane przez rodziców, niż po batoniki  ze szkolnego sklepiku. Pomysłów na słodkie, ale zdrowe drugie śniadanie jest mnóstwo. Mogą to być m.in. domowe ciasteczka owsiane, jaglane muffinki z borówkami, a także owocowe placuszki przygotowane z mąki pełnoziarnistej, szczyptą cynamonu lub kakao.