Wielkanocne kalendarium kulinarne, czyli perfekcyjnie przygotowani do świąt!
15 kwietnia 2019 |Nadchodzi Wielkanoc, a wraz z nią kulinarne zamieszanie. Żeby nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę, najlepiej rozłożyć przyrządzanie potraw na kilka dni przed Wielką Niedzielą. Oto gotowy plan i porady dotyczące przedświątecznych działań w kuchni od Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.
Zacznijmy nasze kulinarne przygotowania od Wielkiej Środy. To najlepszy czas, aby zrobić wielkanocne zakupy. Warto zastanowić się, co chcemy kupić i jakie mamy zapasy w lodówce – tak, aby nie marnować żywności. W ten dzień możemy także zamarynować mięsa i odstawić je do lodówki, gdzie poczekają na swoją kolej 3, 4 dni. Z 5-dniowym wyprzedzeniem warto również przygotować zakwas na żurek.
– Aby przyrządzić naturalny zakwas, należy w dużym słoju umieścić kilka skórek z chleba razowego, łyżkę mąki żytniej lub pszennej z otrębami, parę ząbków czosnku, liść laurowy i ziele angielskie – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Podczas Wielkanocy na stołach królują pieczenie wieprzowe, drobiowe i wołowe. Jak wybrać odpowiednią sztukę mięsa?
– Najlepiej, gdy waży ona ok. 1,5 kilograma. Mniejszy kawałek mógłby obeschnąć w piekarniku, a większy będzie trudno upiec równomiernie. Pieczone mięso bez żadnych problemów zachowa swoją świeżość przez kilka dni, jeśli po upieczeniu umieścimy je w plastikowym pojemniczku lub po prostu zawiniemy w folię aluminiową – dodaje Piotr Murawski.
Wielki Czwartek
To czas na udekorowanie domu i przygotowanie świątecznego stołu. Prasujemy obrusy, przygotowujemy wielkanocne stroiki i kompletujemy zastawę. Tak, aby w niedzielę nic nas nie zaskoczyło. Na 4 dni przed Wielkanocą dobrze jest przyrządzić również jedno z najpopularniejszych, świątecznych dań, czyli pasztet.
Przysmak musi mieć odpowiednią konsystencję, by dobrze się rozsmarowywać. Powinien być wilgotny (zwracajmy uwagę, by nie był przesuszony i łykowaty).
– Do ulubionej mieszanki mięs dorzućmy kawałek podgardla wieprzowego. Brytfankę do pieczenia wyłóżmy plastrami boczku, a unikniemy przypalenia. Przyprawiając pasztet, nie zapomnijmy o gałce muszkatołowej. Najlepiej kupić świeżą i zetrzeć, będzie bardziej aromatyczna – tłumaczy ekspert.
Wielki Piątek
Wielki Piątek to najlepszy dzień na upieczenie wielkanocnych ciast. Dodatkowo można przygotować pyszne sałatki. To także czas na przystrojenie wielkanocnego koszyczka i przygotowanie znajdujących się w nim smakołyków. W tym dniu możemy też zadbać o świąteczne dodatki: chrzan i ćwikłę.
Chrzan może być bazą dla różnych dodatków do mięs. Można połączyć go np. z burakami, ze śmietaną, z jabłkiem czy konfiturą z żurawiny. Przede wszystkim jest dodawany do żuru i białego barszczu, ale może posłużyć też jako baza do sosu chrzanowego. Tarty chrzan szybko ciemnieje – aby tego uniknąć, zakwaśmy go sokiem z cytryny lub octem.
A jak przyrządzić wielkanocną ćwikłę? – Najprostszy i zarazem najsmaczniejszy przepis polega na upieczeniu w piekarniku średniej wielkości buraka zawiniętego w folię aluminiową (czas pieczenia ok. 70-90 minut w temperaturze ok. 170°C). Gdy warzywo już ostygnie, obieramy go i ścieramy, łączymy z utartym chrzanem, doprawiamy solą, cukrem, octem i sokiem z cytryny – radzi szef kuchni.
Wielka Sobota
Tego dnia przygotowuje się żurek. Ten najsmaczniejszy gotujemy na wywarze mięsnym, np. z wędzonki. Doprawiamy majerankiem oraz kminkiem – ten ostatni warto rozetrzeć przed wsypaniem do garnka, dzięki temu nada potrawie głębszego aromatu. Jeśli domownicy preferują łagodniejsze smaki, dodajmy do żurku śmietanę. Ziemniaki do zupy należy ugotować osobno – pod wpływem kwaśnego wywaru mogą stać się niesmaczne i twarde.
Wielka Sobota to również dzień, w którym gotujemy jajka, czyli symbol Wielkanocy.
– Aby jajko nie pękło podczas gotowania, nakłujmy je igłą na zaokrąglonym czubku – tam znajduje się pęcherzyk powietrza. Dzięki niewielkiemu otworkowi ciśnienie podczas gotowania znajdzie ujście i zachowa skorupkę nienaruszoną. Jeśli planujemy gotować jajka, wyjmijmy je z lodówki wcześniej – to zmniejszy różnicę temperatur i również zapobiegnie pękaniu skorupki. Do garnka z wodą dosypmy nieco soli, dzięki temu skorupka będzie wygodnie odchodzić podczas obierania – dodaje.
W tym dniu warto też przygotować sałatki na wielkanocne śniadanie. Ważne, by nie dodawać do nich dressingu – powinien on połączyć składniki tuż przed podaniem na stół.
Wielka Niedziela i Lany Poniedziałek to czas upragnionej uczty. Siedząc przy rodzinnym stole, nie zapominajmy jednak o świeżych warzywach, które posłużą nam jako doskonały dodatek do półmisków z wędlinami. Pomidory, rzodkiewka, szczypiorek, rzeżucha nadadzą lekkości naszym daniom.
Wielkanoc bez glutenu
Osoby chore na celiakię lub nadwrażliwe na gluten nie muszą rezygnować z typowo wielkanocnych smakołyków. Istnieje wiele zamienników składników dań wielkanocnych, dzięki którym przygotujemy pyszne bezglutenowe śniadanie.
Chcesz przygotować smakowite, bezglutenowe śniadanie wielkanocne, ale nie masz pojęcia jak się do tego zabrać? Marzysz o lukrowanych, wypieczonych babach albo z sentymentem wspominasz faszerowane jaja z ciężkim majonezem lub talerz smakowitych wędlin? Dieta bezglutenowa nie ogranicza, każdy posiłek można przygotować z użyciem zamienników dla uczulających produktów. Na stole mogą więc zagościć: kolorowe mazurki na zmielonej kaszy, bezglutenowy żurek z białą kiełbasą albo sałatka z żółtym serem i bezglutenową wędliną np. szynką z indyka marki Konspol. Kupując składniki na wielkanocne dania, dokładnie czytajmy etykiety i upewnijmy się, że dany produkt nie zawiera glutenu.