Modnie i Zdrowo

Wybieramy tłuszcz do pieczenia. Który jest najlepszy?

14 maja 2018 | Opracowanie Angelika Fila

Fot. Pixabay

Tłuszcz jest jednym z głównych składników w kuchni wykorzystywanym do wypieków. To właśnie od rodzaju tłuszczu zależy konsystencja, kruchość oraz ostateczny smak przygotowywanych słodkości. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy tłuszcz jest polecany do przyrządzania wypieków. Który zatem tłuszcz nadaje się najlepiej do ciast?

Jakość jest najważniejsza

Do przygotowania wypieków można wykorzystać zarówno tłuszcze roślinne, jak i te zwierzęce. W głównej mierze to od rodzaju wykorzystanego tłuszczu zależy m. in. kruchość, konsystencja oraz faktura przygotowywanego ciasta. Tłuszcz pomaga też zachować słodkościom dłuższą świeżość.

– Wybierając tłuszcz do pieczenia powinniśmy w pierwszej kolejności zwracać uwagę na jego jakość. Na rynku dostępnych jest wiele produktów, przede wszystkim margaryn i kostek do pieczenia, które pomogą nam w przygotowaniu naszych wypieków. Ważnym kryterium, które decyduje o jakości tłuszczu, może być ewentualna zawartość częściowo uwodornionych olejów roślinnych, o których wiadomo, że są źródłem szkodliwych tłuszczów trans w produkcie – mówi ekspert programu „Zdrowe tłuszcze”, mgr inż. Iwonna Niegowska.

Tłuszcze trans – niezdrowy wybór

Tłuszcze trans to szczególny rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych – powstają one poprzez przemysłowe, częściowe uwodornienie/utwardzenie olejów roślinnych, dzięki czemu z konsystencji płynnej przechodzą one w stałą.

– By przekonać się, czy w składzie danego produktu znajdują się tłuszcze trans, powinniśmy bardzo dokładnie czytać jego etykietę i zwrócić uwagę na informację o zawartości „częściowo uwodornionych/częściowo utwardzonych olejów roślinnych”. Właśnie taki częściowo utwardzony olej stanowi źródło kwasów tłuszczowych typu trans” – dodaje ekspert programu „Zdrowe tłuszcze”.

Spożywanie kwasów tłuszczowych typu trans zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Nasycone kwasy tłuszczowe i te typu trans są najsilniejszymi składnikami diety, mającymi wpływ na ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych. Konieczne jest zatem ograniczenie spożycia takich produktów. Ponadto tłuszcze trans przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu LDL („złego cholesterolu”) oraz obniżenia poziomu HDL („dobrego cholesterolu”).

Masło króluje w polskich domach

– Głównie ze względu na smak, w polskich domach do pieczenia często wykorzystuje się także masło. Jednak co bardzo ważne, nie każdy wie, że masło to także naturalne źródło tłuszczów typu trans. Stanowią one nawet 4-5% tłuszczu. W tym kontekście, wskazane jest zastępowanie masła wysokiej jakością margaryną do pieczenia lub olejem roślinnym – informuje Iwona Niegowska.

Źródło: Pressoffice.pl